Samla nyhetskrafter i sommar
Allt fler väljer bort nyheter för att de känns för jobbiga eller ångestframkallande. I en värld av ökande mental ohälsa jämsides med globala kriser och katastrofer – hur ska vi få folk att orka eller vilja läsa nyheter?
Semestertider. Sol, bad, familjehäng, stugprojekt och böcker. Och helst inga dåliga nyheter. Så skulle nog de flesta vilja ha det. Det är också ett återkommande råd för ultimat avslappning – koppla bort dig från nyhetsflödet.
Inget dåligt med det, ibland måste man låta hjärnan vila och själen få ro. Men vad händer när undvikandet sträcker sig bortom semesterveckorna? Vad händer med ett samhälle om ingen har kapacitet att ta till sig nyheter?
”En dagstidning idag är på många sätt ångestframkallande.”
Det säger Clara Uddman på SOS (save our souls), byrån som står bakom den reklamkampanj som den digitala psykologmottagningen Mindler körde förra året. På World mental health day i oktober täckte man första sidan av Svenska Dagbladet med en stor annons. På en ljuslila platta hade man tryckt meningen ”Vi finns här när du läst klart”.
Syftet var att uppmärksamma folk på att konsumtion av negativa nyheter leder till ökad psykisk ohälsa. Inte helt osökt kommer man att tänka på cigarettpaket som täcks med varnande bilder av ödesdigra hälsokonsekvenser. Men sen när blev nyheter en riskprodukt?
Om man får tro Reutersinstitutet så har aversionen gentemot nyheter ökat kraftigt sedan 2017. Då uppgav 29 procent av respondenterna i Reuters digitala rapport att man ibland eller ofta undvek nyheter. Idag ligger siffran på hela 39 procent. Lika många uppger att de känner sig uttröttade av nyheter.
”Världsnyheter är allt för deprimerande just nu och de flesta nyhetskanaler rapporterar om samma saker”, säger en 45-årig kvinnlig respondent från Storbritannien.
Finland avviker lite från hopplöshetstrenden, här uppger 26 procent att de undviker nyheter ibland. Finländarna är också de som litar mest på media och nyhetsrapporteringen. Men även här går statistiken mot ett dystrare håll – jämfört med 2017 är det fem procent fler som är trötta på medieinnehåll idag.
Reuters konstaterar att det finns en växande ambivalens bland läsare och tittare ”trots, eller kanske på grund av, de osäkra och kaotiska tiderna vi lever i”. Speciellt är det kvinnor och unga som väljer bort negativa nyheter.
Det är förståeligt ändå. Krig, klimatkatastrof, dystra ekonomiska prognoser och allmänt elände. Såklart man blir trött, ledsen och deppig. Men det är riskabelt om vi sakta går mot ett samhälle där folk inte orkar informera sig om vad som händer.
En del av problematiken är förstås att vi idag bombarderas med ständig information, även när vi inte aktivt söker den. Algoritmerna i våra sociala medier riktar virala filmklipp och svarta rubriker åt vårt håll och ibland är det svårt att styra över intaget. Då blir det lätt att man känner att man vill stänga ner helt och hållet. Utanför traditionella mediekanaler är det också svårt att utröna vad som är sant och objektivt.
”Det finns för mycket nyheter nuförtiden … Vissa är fejk och andra är äkta, men jag blir förvirrad och får huvudvärk”, säger en deltagare i Reuters-studien.
Här blir det ännu viktigare för journalistiken att särskilja sig, som en pålitlig aktör i mediebruset. Inte bara genom att leverera proffsigt material, utan också genom att lyfta vikten av paketering. Att läsa en tidning exempelvis är inte bara svarta rubriker; varje dag är en mix av kultur, sport, familjesidor och reportage. Det traditionella tidningskonceptet används allt mer även i digitala kanaler och i nyhetsbrev. Mediehus har, i ett försök att stävja nyhetströttheten, anammat så kallade ”användarbehovsmodeller” där rena nyheter kompletteras med material som utbildar, inspirerar eller förklarar. Även nya sätt att rapportera, exempelvis lösningsfokuserad journalistik, försöker apellera till håglösa mediekonsumenter genom att erbjuda nya vinklar på gamla problem.
I ljuset av allt detta vill denna ledarsida också slå ett slag för lokaltidningen. Dels för att finländska konsumenter av lokalnyheter, enligt Reuters, är några av de mest nöjda i världen och dels för att lokaltidningar varje dag försöker få till en balans och mångfald av material.
I en värld av till synes outsinliga negativa nyheter kan det kännas lockande att stänga av och blunda. Även på lokal nivå kan rubrikerna ibland kännas överväldigande och negativa. Därför är det klokt att ta en paus nu som då och njuta av semesterlugnet. Men försök då samla krafterna för en hållbar mediekonsumtion: välj tillförlitliga nyhetskällor, stöd journalister och medieproducenter som du känner ger dig perspektiv och initierat innehåll.
Och förstås, prenumerera gärna på lokaltidningen.