DELA
Foto: Stefan Öhberg

Självhushållarens högtidsstund är nu

Blåbär och svamp i skogen. Körsbärsträd som svämmar över av bär. Snart dignar äppelträden av frukt. Att ta vara på det naturen ger är ett sätt att spara pengar när ekonomin är pressad. Dessutom är det ofta mer närproducerat, hållbart och klimatsmart.

Räntorna har inte sjunkit i den grad som många kanske har hoppats. Inflationen är fortfarande hög. Och på Åland är den högre än exempelvis i Finland. Den 1 september höjs den allmänna momsen med 1,5 procentenheter. Det världspolitiska läget är osäkert, vilket sällan gynnar ekonomin i stort. Det är inte billigt att leva, helt enkelt.

För det enskilda hushållet innebär det ofta en mer pressad ekonomi.

För den som vill spara pengar, äta hållbart, klimatsmart och närproducerat finns det ändå en rad små saker man kan göra. Framför oss ligger nämligen den mest intensiva skördeperioden för bär, frukt, svamp och grönsaker.

Att ta vara på det som finns nära är mer hållbart än att köpa något som producerats långt borta. Svarta vinbär från trädgården är billigare och mer hållbart än importerad och fryst mango när vinterns smoothier ska göras. Blåbär man plockat själv är billigare än att köpa dyra buskblåbär i butiken. Mos på äppel från Åland är mer närproducerat än sylt från andra länder.

I skogen finns nu blåbär och svamp. Så småningom mognar lingonen. Allemansrätten ger alla tillgång till skörden. I många trädgårdar finns vinbärsbuskar, hallon och fruktträd som levererar i överflöd. Vädret verkar ha gynnat bär och frukt den här säsongen.

För den som har exempelvis äpplen eller vinbär i sin trädgård men inte själv vill eller kan ta vara på allt finns alltid möjlighet att erbjuda skörden åt andra, gratis, i byte mot sådant man saknar eller genom försäljning. Räcker inte ens egna sociala nätverk till finns det flera kanaler i exempelvis sociala medier där överflöd kan möta efterfrågan.

Ett annat alternativ är att erbjuda skörden till Matbanken som fördelar mat och hushållartiklar till hushåll som annars inte klarar sig. Grönsaker, frukt och bär är uppskattade donationer. Färsk mat är ofta en bristvara, men uppskattat av många av bankens besökare.

För den som vill äta mer närproducerat och klimatsmart under en större del av året har också nu chans att ta vara på det utbud av grönsaker som produceras på Åland och omkringliggande regioner. Nu finns lokalt eller regionalt odlad gurka, tomat, broccoli och blomkål, för att nu ta några exempel. Gurka kan läggas in. Inhemsk broccoli och blomkål kan frysas in för konsumtion senare, för att slippa köpa färsk broccoli och blomkål från Spanien i vinter. Den broccoli och blomkål som finns i frysdisken är sällan odlad på våra breddgrader. Tomater kan omvandlas till tomatsås, salsa eller fast frysas hela. Det går också att fermentera eller kokkonservera. Möjligheterna är oändliga!

Det behöver inte heller vara svårt. Att koka äppelmos eller sylt på skogens eller trädgårdens bär är ingen svår konst, det finns enkla grundrecept som räcker långt. Det går bra att frysa in mos och sylt om man är osäker på konserveringsregler. Att börja enkelt och i liten skala kan vara första steget för att senare lära sig mer och utveckla sina färdigheter.

Att bli mer självhushållande och ta vara på det som finns gratis eller nästan gratis sparar inte bara pengar. Det ökar graden av självförsörjning i samhället i stort och ger den enskilda självförtroende och glädje.

Det viktigaste rådet är ändå att äta av det som finns! Det gäller både av det som nu är färskt, men också det man förädlar för senare bruk. Det är lätt hänt att glömma bort det som finns i frysen eller skafferiet.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp