DELA

Sjöfarten: snart bara en näring bland andra?

Nyhetsflödet om sjöfarten har varit intensiv i höst, men hur är det ställt med näringen på sikt?

Bara i höst har Nya Åland kunnat berätta att Viking Lines resultat för tredje kvartalet var bättre än före pandemin, trots skenande bränslepriser, och att Viking Line efter aktietransaktionen för några veckor sedan är överlägset största enskilda ägare i Rederi Ab Eckerö, med 17 procent.

Vi har även skrivit om att Finnlines inleder trafik med sitt nybygge Finnsirius på rutten Nådendal–Långnäs–Kapellskär nästa höst, med det tydliga målet att ge Viking Line och Tallink Silja en match.

Dessförinnan kom nyheten att Tallink Silja beslutat att chartra ut sina fartyg Galaxy och Silja Europa som flyktingboende till Nederländerna i minst sju månader, och låta Baltic Princess bli enda fartyg på rutten Åbo-Åland-Stockholm.

Mariehamns hamn är ödsligare nu med bara två röda båtar som anländer och avgår på eftermiddagarna, i stället för två röda och två vita. Det är förstås ett avbräck för hamnbolaget, men det är inte bara det.

– I decennier har båda rederierna kört med två fartyg på varandra på Åbolinjen. Det är en epok som tar slut, det är sorgligt, sa Ronny Eriksson, vd för Långnäs hamn, till Nya Åland efter Tallink Siljas meddelande.

Visserligen utlovar Tallink Silja en återkomst till sommaren. Men avbrottet är ändå kännbart, lite som om planeterna kommit ur sina omloppsbanor. För sjöfartens historiska och symboliska betydelse på Åland har varit väl så stor som dess ekonomiska. Vi profilerar oss gärna som ett sjöfartscentrum, med Pommern och sjöfartsmuseet som huvudattraktioner för turister till Mariehamn, monument över sjömän och redare och en livlig utgivning av litteratur och tidskrifter om sjöfart. Därför vore det just sorgligt om den reducerades till en näring bland alla andra. Johan Dahlman och Johan Eklund, med decenniers erfarenhet av åländsk sjöfart, intervjuades i Nya Åland i början på december och uttryckte en stor oro. ”Jag tror inte att ålänningarna inser hur lite som är kvar, att de inte längre vet vad sjöfart är”, sa Johan Dahlman.

Så är det kanske. För trots att herrarna kom med många utspel som borde ha väckt både positiva och negativa reaktioner så uteblev debatten. ”Eckerö är under avveckling” – rederiet sa inte emot. ”Taxfreekassen har blivit en börda för rederierna” – inte ens Obunden samling som just gått ut och sagt att man vill slopa skatteundantaget tog fasta på detta. ”Sjöfarten drar inte längre de bästa entreprenörerna och företagsledarna” – tystnad.

Självklart är det ingens plikt att reagera på vad lokaltidningen skriver från den ena dagen till den andra. Likväl tror jag att det behövs ett livligare och bredare engagemang om inte den åländska sjöfarten ska bli en angelägenhet för historikerna mer än för entreprenörerna. Åtminstone vore det välkommet med en debatt på lite högre nivå än Viking Lines aktieköps eventuella inverkan på smaken på köttbullarna i m/s Eckerös cafeteria.

Mycket vore vunnet med mer transparens och högre svansföring bland rederierna. Med de bra saker som de gör kunde de göra stora PR-vinster med liten ansträngning. Det är inte trivialt utan en överlevnadsfråga. Unga talanger lockas inte till branscher som framstår som inåtvända och defensiva, och allt går inte att vältra över på kommunikationsavdelningen. Vindkraftsbolagen har förstått det här bättre än rederierna och väntar inte på att bli uppvaktade, utan går aktivt ut med information och inviter till presskonferenser och seminarier, och satsar stort på rekryteringskampanjer. Varför skulle driftiga unga ålänningar söka sig till just sjöfarten?

Svaret kan bara komma från rederierna själva. Det kan inte vara svårt: att frakta gods till sjöss har framtiden för sig och rederiernas satsningar på att utveckla fossilfria bränslen i samarbete med andra företag borde vara lockbete för varje blivande ingenjör. Sist men inte minst sitter sjöfarten på de bästa berättelserna. Unga män och kvinnor i dag har många drivkrafter, och alla handlar inte om euro och cent och titlar. Det brukar heta att vi lever i en avförtrollad tid. Men havet kommer alltid att fascinera.

FOTNOT: Precis när ledaren avslutades kom nyheten om att Viking Line sålt m/s Rosella. Fortsättning följer.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp