DELA
Foto: Stefan Öhberg
Kläder kläder kläder. Varför köper vi så mycket kläder?

Skippa lösgodiset, rädda världen

Kära läsare, det här är en text som tar dig lite i örat. Men tar du den på allvar kommer du att må bättre, få mer pengar över – och aktivt ha bidragit till kampen mot den globala uppvärmningen.

En av anledningarna till att vår jord kokar torrt är att så mycket av ansvaret för hur klimatkrisen ska lösas lämpas över på oss, individerna. Hela jorden är ju kapitalistisk numera, och kapitalismen betonar som bekant individens frihet. Den vill att vi alla ska vara fria att göra våra egna val.

Därför passar det kapitalismen utmärkt att det oftast faller på dig och mig, individerna, att själva minska de globala utsläppen, genom våra val. Det är vi som på individnivå frivilligt ska lockas att köra grönare, äta grönare, leva grönare. Snarare än att vi ska tvingas att ändra vårt beteende genom regler och lagar.

Problemet är bara att systemet är riggat. Vi förväntas resa mindre utomlands, ta bussen i stället för bilen och äta vegetariskt. Men det är lättare sagt än gjort. Begrunda:

Utlandsresan kan vara det enda andningshålet vi får på ett helt år av stress, kyla och mörker. Bussen kanske går på helt fel tider eller så bor vi i Tuttaheitti och har inget val annat än att köra själva. Och visst, vegetarisk mat i all ära, men en del av oss blir liksom helt – enkelt – inte – mätta.

Kort sagt: det där kan vara svåra val för oss. De kräver en hel del självövervinnelse.

Men det finns en sak vi kan göra. Eller snarare sluta göra. Som faktiskt inte kräver särskilt mycket självövervinnelse alls. Något vi gör nästan i smyg och inte sällan skäms för, som kostar pengar och som vi antagligen skulle må bättre av att dra ner på, rejält.

Det handlar om att köpa kläder.

Naturskyddsföreningen i Sverige kom i förra veckan med en rapport, betitlad ”Monstret i garderoben”. Dess siffror är med stor säkerhet relevanta även för övriga nordbor: våra konsumtionsmönster är identiska. Och siffrorna är inte att leka med.

Visste du att klädbranschen orsakar dubbelt så stora klimatutsläpp som flyget? Att 60 procent av alla textilfiber är tillverkade av olja? Eller att det för ett polyesterplagg krävs nio gånger så mycket olja som själva plaggets vikt, sett till hela livscykeln?

Och framför allt, hade du en aning om hur mycket kläder vi köper? I dag köper svensken runt 25 nya plagg per år, underkläder och strumpor undantaget. Hela 30 procent av de svenska plaggen hänger sedan oanvända i garderoberna, och de billigaste plaggen används i genomsnitt endast sju gånger. 25 plagg per år – och åtta av dem använder vi sedan inte ens!

Men kanske visste du nog det ändå. För den där billighetsshoppingen är lite till mans vår ”guilty pleasure”. Blusen var ju nästan gratis på rean. Och det kan alltid vara bra att ha två. Och vilken snygg kappa!

Men sedan kommer ångesten. Att köpa skräp känns hemskt så fort vi sätter det på oss; dålig kvalitet riktigt skaver mot huden. Och så fort vi köpt eländet ser det billigt ut … Det är som att försöka äta lösgodis till middag.

Särskilt förfärlig i detta sammanhang är postordershoppingen. När vi skickar efter samma blus i tre olika storlekar och skickar tillbaka de två som inte passar. De mer naiva av oss tror att de tillbakaskickade plaggen säljs på nytt till någon annan; de mer luttrade vet hur det går med de ratade kläderna: de hamnar på en soptipp i Ghana.

Just det problemet är kanske inte så stort just på Åland, med tanke på skattegränsen som stänger bommen för försändelser. Men det är värt att hålla i minnet och bör bekämpas på global nivå.

I sin rapport har Naturskyddsföreningen räknat ut ”hur en hållbar garderob ser ut utifrån ett rättvist konsumtionsutrymme, med utgångspunkt i hur mycket klädindustrin måste minska sina utsläpp till 2030 för att ligga i linje med Parisavtalet.”

Enligt rapporten, sammanfattad i Dagens Nyheter den 5 september, kan 74 plagg ingå i garderoben, och maximalt fem nya plagg tillföras varje år. ”Varje plagg måste ha en livslängd på 15 år och klara 270 användningar”, skriver man ampert.

För att klara det måste vi köpa kvalitet, inte skräp.

Men, bäste läsare, drar du ner på lösgodiset har du råd med kvaliteten och lär ändå få pengar över. Du kommer att slippa garderobsångesten på köpet. Och du behöver inte deppa över att du inte har något att ta på dig – du har trots allt 74 plagg att välja mellan. Av fin kvalitet, som du blir glad av att se på och bära.

Och så har du räddat världen litegranna också. Det kunde bli ditt nya mode.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp