DELA
Foto: Jonas Edsvik
Det var många över hela världen som inte kunde komma in på Facebook eller Instagram under tisdagens avbrott. Det har stora konsekvenser för de som förlitar sig på enstaka sociala medier för majoriteten av vår kommunikation med andra.

Skrämselhicka i Metaversum

Tisdagens problem i Metaversum gav en och annan skrämselhicka. Men de tekniska problemen med Facebook och Instagram var också en behövlig ögonöppnare.

”Vi borde alla ta oss en funderare på hur klokt det är att förlita oss på en enda aktör för många av våra tjänster.”

Det säger Måns Jonasson, expert på Internetstiftelsen, till Dagens Nyheter efter tisdagens tekniska problem på sociala medieplattformen Meta.

I över en timme låg bland annat delar av Facebook och Instagram nere. Rent praktiskt innebar det för många användare att de blev utloggade ur sina konton och inte kunde logga in igen. Det i sin tur ledde till att många inte hade sätt att kontakta personer eller få tillgång till information som kanske var nödvändig under det tekniska avbrottet. Kanske man hade stämt träff med en vän som man nu inte kunde nå, kanske hade någon skickat en adress till ett möte man nu inte kunde navigera till, kanske fanns viktig information om ett evenemang man inte hade tillgång till.

Jag tror många av oss i den stunden insåg hur farligt beroende vi är av en enda plattform för så många av våra kommunikationsbehov.

Metakoncernen omfattar Facebook – med 3,049 miljarder användare, Instagram – med 2, 4 miljarder användare, Whatsapp – med 2,78 miljarder användare och Threads – med 130 miljoner användare. Det här är alltså statistik över antalet personer som varje månad aktivt använder de olika sociala medie-tjänsterna. Vi talar enorma kommunikations- och informationskanaler, som alla styrs av en ägare. Och som alla påverkas om något drabbar ”huvudkontoret”.

Det var nog många som i tisdags undrade om det var en storskalig hackerattack som drabbat Meta. Även Vita huset övervakade incidenten, av rädsla för att det handlade om något slags intrång. Men så var tydligen inte fallet. Efter cirka en och en halv timme kunde Meta avisera att man löst problemet.

”Vi är ledsna för förvirringen. Jag vet hur många som förlitar sig på våra tjänster för att vara i kontakt med nära och kära”, sade Facebookgrundaren Mark Zuckerberg i ett inlägg på X.

Men det är inte bara vänskapsrelationer, möten och information som påverkas av sociala medie-avbrott. Det har även ekonomiska och politiska konsekvenser. För många företagare är de sociala nätverken och plattformarna livsnödvändiga för försäljningen.

Tisdagen råkade dessutom vara den politiskt viktiga ”Super Tuesday” i USA, där de tekniska problemen ställde till det för presidentkampanjerna som till stor del förlitar sig på marknadsföring via just Facebook och Instagram. För att inte tala om att det finns länder där Facebook för många är synonymt med internet, exempelvis Indien, och alternativen saknas.

Vi ska inte heller glömma att många använder Facebook för att logga in på streamingtjänster, mail och andra webbkonton. Så för att summera: det är en trasslig härva. Vilket många experter varnar för.

”Dagens avbrott har lyft vårt beroende till Facebook in i skarpt ljus”, säger kommunikationsprofessor Brooke Erin Duffy till New York Times på tisdagen.

Senaste gången Meta-industrin drabbades av liknande storskaliga problem var 2021 då Facebook, Instagram och Whatsapp låg nere nästan sex timmar. Gigantiska avbrott har med andra ord hittills varit sällsynta, men det finns inget som garanterar att de kommer fortsätta vara så. Och även bara några timmars avbrott riskerar att sända stora delar av vår globala kommunikation och nätverkande in i ett kaos.

För den som blev utloggad och i paniken trodde det var till följd av en hackerattack mot det privata kontot riskerar avbrottet att bli en mer långvarig plåga. En av dem var jag. Jag skapade under avbrottet ett nytt lösenord, som nu inte godtas av tjänsten. Av någon anledning har också den tvåstegsverifiering jag skapat havererat då inga koder når mitt registrerade telefonnummer.

Enda utvägen när man blivit helt låst ur sitt konto är att skicka in en bild av sitt ID till Facebook. Det känns obekvämt och prekärt på många nivåer. Processtiden kan dessutom vara upp till 48 timmar, innan någon, någonstans i metavärlden verifierar ens ID (och kan man faktiskt helt lita på att de inte sedan lagrar den informationen nånstans?) och förhoppningsvis ger en tillgång till sitt konto igen.

Även om pågående budgivningar på Ålands köp och sälj kanske harmar mest i stunden, så har teknikstrulet öppnat ögonen för det större problemet – hur otroligt beroende vi är av enstaka sociala medie-leverantörer. Och hur vanskligt det är att ha så mycket av vårt liv, kommunikation, företagande och politik knutet till sårbara digitala plattformar.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp