Släpp in ljuset
Nu lämnar vi den mörkaste tiden av året bakom oss. Låt det återvändande ljuset symboliskt bli en nystart. Låt det hjälpa oss att stå emot alla mörka känslor av missunnsamhet, hat och hån.
I helgen tog vi oss över puckeln, vi har passerat årets kortaste dag och längsta natt. Vintersolståndet kallas det och är alltså den tidpunkt då solen står som lägst på norra halvklotet. I år inföll det i lördags, den 21 december. Nu har det således, äntligen!, vänt mot ljusare tider igen.
Den mörkaste tiden är tuff för många. Mörkret på utsidan letar sig in i oss. Det är inte ovanligt att allt känns extra tungt och meningslöst. Tröttheten och irritationen smyger sig på.
Kanske kan man i detta mörker hitta något slags förklaring till den senaste tidens beklämmande kommentarstormar som härjat?
Det tog fart i början av förra veckan, när nyheten spred sig att årets lucia i Finland, Daniela Owusu, och hennes anhöriga, utsatts för en hatstorm i sociala medier på grund av sin hudfärg. Folkhälsan berättade att intresset för årets luciakampanj varit väldigt stort, men efterhand kom det fram att många kommentarer var av oväntat slag. Det visade sig handla om tusentals rasistiska och hatiska kommentarer.
Det absurda i att en ung kvinna som ställer upp och frivilligarbetar, som sjunger på äldreboenden och sjukhus för att sprida hopp och samlar in pengar till barn, utsätts för så otroligt mycket hot och hat tog sig givetvis över nyhetströskeln även internationellt. Så fick vi åter stå och skämmas för att vara finländare.
I slutet av förra veckan tog det ny fart, då landskapsregeringen offentliggjorde att man via Paf-medel donerar tre miljoner euro till presidenthustrun Olena Zelenskas stiftelse för att fixa skyddsrum i ukrainska skolor. Med hjälp av den åländska donationen, som uppges vara en av de största som stiftelsen fått för skyddsrum, ska tolv skolor och förskolor kunna återställas och utrustas. Det ska ge säkra utbildningsutrymmen för mer än 8 500 barn i Ukrainas krigsdrabbade regioner.
– Det här är ett fint sätt från landskapsregeringens sida att visa att vi är med i kampen. Vilket civilbefolkningen på Åland visat sedan kriget startade, sade talman Jörgen Pettersson, vid pressinfon.
Donationen lyftes alltså fram som en stark symbolhandling för ett enat Ålands fortsatta stöd och sympati för Ukraina. En fantastiskt fin gest i juletid kan man tycka, men i stället fylldes kommentarsfält av hårda ord om dåligt omdöme, dålig tajming och lokala sparkrav. Från den politiska oppositionen framfördes också kritik.
Och visst, själva lanseringen kunde säkert ha gjorts på ett smartare sätt för att undvika den värsta stormen. Till exempel kunde man ha valt att låta Paf själva fronta donationen. Eller, ännu hellre, i god tid förankrat planerna hos hela lagtinget och sedan stå där som en enad front, hela vårt folkvalda parlament, och stolt visa upp en julklapp från Ålands folk till Ukrainas folk.
För i sak är donationen såklart något bra. För dem som behöver ett skyddsrum i Ukraina just nu, när bomberna faller och drönarna exploderar, är tajmingen allt annat än dålig. Unicef larmar återkommande om att läget i Ukraina är akut och hotar livet på upp till 7,5 miljoner barn. Striderna har, vid sidan av all annan förödelse, skadat skolor och det ständiga säkerhetshotet gör att många barn inte får tillgång till någon undervisning alls.
Utan att på något sätt förminska de ekonomiska utmaningar som finns lokalt måste vi klara av att fortsätta lyfta blicken från vår egen navel. Så som väldigt många ålänningar i ärlighetens namn faktiskt gjort, och fortsatt gör, sedan Ryssland anföll Ukraina.
Vi måste klara av att hålla de klassiska ”två tankar i huvudet samtidigt”. Tuffa sparkrav väntar här på Åland och många kämpar med att få slantarna att räcka, men som samhälle har Åland råd att hjälpa ett land som kämpar för sin överlevnad med en summa motsvarar cirka 100 euro per ålänning. Jämför man med landskapets hela budget för 2025, som ligger på drygt 370 miljoner euro, motsvarar summan inte ens en procent.
Finland som helhet hör till de länder som, i förhållande till sin storlek, stöttat Ukraina allra mest. Enligt Försvarsministeriet uppgår värdet på bara det försvarsmateriel som levererats till Ukraina till åtminstone 2,3 miljarder euro, vilket motsvarar ungefär 400 euro per finländare.
Så dagen före julafton är det läge att påminna om vad vi är kapabla att stå för tillsammans när vi lyfter blicken.
Låta oss inspireras av vad som följde på hatstormen mot Finlands lucia. Det dröjde nämligen inte länge förrän en motrörelse spred sig, och det snabbt. Både privatperson och företag donerade till Folkhälsan för att visa sitt stöd för lucia och mot rasismen, och uppmanade andra att följa deras exempel. Både statsminister Petteri Orpo och presidentparet Stubb uttalade sig i offentligheten om den sorg och bestörtning de kände över hatet och hoten, och såg till att även personligen prata med lucian för att visa sitt verkliga stöd. Enligt Folkhälsan har man aldrig förr tagit emot så mycket donationer till luciakampanjen.
Så välj empati och givmildhet i stället för dras med i ilska och hat. Släpp in det annalkande ljuset.
Tack för att du väljer Nya Åland!
Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.