Småskaligt och lokalproducerat även när det gäller journalistik
Övergången till en digital medievärld har gynnat de stora. Det visar en färsk rapport från Nordiska ministerrådet.Det är dags att slå ett slag för det lokalproducerade och småskaliga – även när det kommer till journalistik.
Nordiska ministerrådet släppte igår rapporten Nordiska nyhetsmedier i global konkurrens som undersöker nordbornas medievanor och hur intäkterna fördelas i det nya medielandskapet. Enligt rapporten finns två vinnare: de globala sociala mediejättarna och de stora nationella nyhetskoncernerna.
Intresset för journalistik är ändå fortsättningsvis högt. 2021 läste 53 procent av de finländska internetanvändarna en digital tidning per dag i genomsnitt. Därför är det förvånande att bara 19 procent av internetanvändarna betalade för en digital nyhetstjänst. Det är näst lägst i Norden, bara danskarna är sämre.
2021 satsades mer än tre gånger så mycket pengar på webbreklam som på papperstidningar (som har tappat nästan hälften av sina reklamintäkter på fem år) i Finland. De digitala kanalerna tog över hälften av den totala finländska annonskakan på 1,3 miljarder euro ifjol. Och även om en del av intäkterna för digitala annonser fortsättningsvis går till finländska medier så försvinner allt mer till plattformar som Facebook, Google och Youtube.
På Åland är stödet för lokala medier faktiskt något högre än riksgenomsnittet. 2020 var räckvidden lika stor för dagstidningar som för sociala medier, drygt 70 procent. 41 procent läste fortfarande en papperstidning varje dag och varannan ålänning läste nyheter digitalt. Trenden med en ökad digitalisering syns också tydligt på Åland, i vilken utsträckning intäkterna motsvarar intresset framgår däremot inte av rapporten. Men knappast utgör Åland ett trendbrott.
Utvecklingen förvånar tyvärr inte. Lokala medieföretag har det senaste decenniet haft svårt att tävla med globala företag vars affärsmodell bygger på att bombardera sina användare med endorfinernas motsvarighet till tomma kalorier, samtidigt som de samlar alla tänkbara uppgifter om sina användare. Det omsätts sedan till ett verktyg för att med kuslig precision rikta annonser till specifika målgrupper.
Journalistikens uppgift är, tack och lov, en annan. Den är till för att spegla samhället och granska de institutioner som sitter på makten. Det gör inte Facebook, Netflix eller Youtube.
Att de globala jättarna dessutom i allt större utsträckning bestämmer vilka som syns på plattformarna snedvrider maktförhållandena ytterligare.
Nyhetsförmedlare är dock långt ifrån den enda branschen där lokala aktörer kämpar i global konkurrens. Vissa andra har dock kommit längre än medierna i sitt sätt att hantera det. Lokalproducerade varor står i dag högt i kurs, till exempel vad gäller mat och hantverk.
Det har länge funnits en medveten och framgångsrik strategi för att lyfta lokalproducerade produkter. Att välja bort brasiliansk oxfilé eller att alltid köpa ÅCA:s mjölk är idag en självklarhet för många.
Förhoppningsvis blir det så småningom lika självklart att välja det lokala istället för det globala – också vad gäller prenumerationer och annonser.
Tack för att du väljer Nya Åland!
Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.