DELA
Foto: Elis Annersten
Världens första nödnummer, 999, togs i bruk i London år 1937. Numera är det 112 som gäller i hela EU, vilket vi påminns om idag den 11.2.

Snabb utryckning krävs för åländska nödsamtal

    Idag, den 11.2, uppmärksammas 112-dagen i hela Europa. Målet med dagen är att vi alla reflexmässigt slår telefonnummer 112 när nöden kräver.
    Men på Åland riskerar vi att snart stå utan fungerande system att ringa till.

    På Åland är det alarmcentralen, som lyder under Ålands polismyndighet, som tar emot samtalen till nödnumret 112. Uppskattningsvis tar centralen emot cirka 20 000 samtal om året, men betydligt färre som leder till direkta utryckningar.

    Många samtal handlar om sådant som inte är en akut nödsituation, utan härrör till de servicetjänster som förmedlas via alarmcentralen.

    Direkta tjuvringningar är som tur är inte ett så stort problem längre, men samtal som sker av misstag desto vanligare.

    Men ett uppriktigt samtal till 112 är aldrig ”onödigt”.

    – Det är trots allt bättre att ringa en gång för mycket än en gång för lite, sade Karl Nordlund, numera chef för alarmcentralen, när Nyan gjorde ett reportage från centralen för några år sedan.

    Finland införde det nationella nödnumret 000 år 1983. Efter EU-inträdet var dock landet bland de första att ta i bruk det gemensamma nödnumret 112.

    Landet har alltså legat i framkant när det gäller 112 och enligt Social- och hälsovårdsministeriets siffror har också befolkningen stenkoll, 97 procent ska veta att nödnumret är just 112. Kanske beror det på att man tar info-uppdraget på allvar. Dagens temadag, alltså 112-dagen, föddes faktiskt i Finland men är numera gemensam för hela EU.

    Det är glädjande att kunskapsnivån är så hög för något som faktiskt kan göra skillnad på liv och död, men utmaningar finns också. Som Nyan skrivit om tidigare börjar det bli allt vanligare med telefonskräck, inte minst bland unga. Allt fler känner motstånd, eller till och med rädsla, för att genomföra ett talat telefonsamtal.

    När du ringer 112 kan du på Åland snabbt få hjälp vid sjukdomsfall, olycka eller annan akut händelse både på land och till sjöss. Men det bygger ju på att du faktiskt vågar ringa, och även svara om alarmoperatören ringer upp igen.

    ”Det är dock bra att betona för barn och unga att nödlarmning är en modig gärning. Hjälpbegäran kan aldrig förvärra situationen, men underlåtenhet att anmäla kan göra det”, skriver Nödcentralverket på hemsidan 112.fi.

    En annan medborgargrupp som i år lyfts av 112-kampanjen är de äldre. Det är inte ovanligt att äldre personer först försöker ringa en anhörig eller vän när nöd uppstår. Ett extra samtal som gör att hjälpen kan bli fördröjd – i allra värsta fall sedan komma för sent.

    ”För äldre är det bra att betona att man i nödsituationer endast bör komma ihåg ett nummer – 112… I en nödsituation lönar det sig inte att tänka sig att man är till bekymmer för andra.”

    Men åter till barn och unga, för bara de vågar lyfta luren så beskrivs de som exemplariska anmälare. De lyssnar oftast noggrant och följer operatörens anvisningar. Du som ringer behöver absolut inte veta allt du ska säga på förhand. Bara ring! Operatören ställer frågor!

    Alarmoperatörer är nyckelpersoner vid en larmsituation, deras kunskap och handlande är avgörande. Som Nyan berättade i fredags kan vi på Åland snart se fram emot en hel klass med nyutbildade operatörer. För första gången på 20 år hålls nämligen en sådan specialutbildning vid yrkesgymnasiet, och enligt skolan finns intresse redan före ansökningen öppnat.

    Ett mörkt orosmoln hägrar dock vid horisonten. För om ålänningar även i fortsättningen ska kunna ringa 112 och operatörer ska kunna svara så behöver landskapet ett fungerande larmsystem. I nuläget har vi inget sådant efter år 2026. Det egna åländska systemet Ålarm har enligt insatta fungerat utmärkt, men det har nått sin tekniska livslängd och avtalet går ut nästa år.

    I flera år redan har det funderats och förhandlats med både svenska sidan och finländska sidan om att landskapet skulle ingå i endera landets nationella system, men ingen lösning finns ännu. Prislappen för ett nytt system för Åland är ytterst oklar, men enligt senaste budgetförslag kunde ett eget system kosta mellan tre och åtta miljoner euro. Trots tidigare förhandlingsmotgångar prioriteras därför att Åland skulle bli en del av det finländska systemet Erica.

    – Däremot börjar tiden rinna ut så vi kan inte sitta still i båten utan vi måste börja jobba för att säkra att det finns ett nödnummer att ringa, sade civilminister Ingrid Zetterman (Lib) till Ålands radio i november i fjol.

    Stora investeringar under stor tidspress är aldrig optimalt. Men vi får nog acceptera att vi redan är i ett läge där det riskerar att bli både bråttom och dyrt.

    För ett Åland utan 112 är inget alternativ, det är vi alla överens om.

     

    Om nödsituation uppstår

    Genom att ringa 112 på Åland kan du vid akutsjukdom, olycksfall eller annan akut händelse få hjälp av polis, ambulans, brandkår eller sjöräddning.

    Kolla, om möjligt, att inte flera personer ringer in om samma nödfall. Till exempel vid trafikolyckor kanske många ringer 112 samtidigt utan att veta om det och det kan fördröja alarmcentralens arbete. Men det är ändå bättre att ringa en gång för mycket än en gång för lite.

    Berätta vad som har hänt och svara på frågorna du får.

    Var noga med exakt adress och kommun, då det finns många adresser som liknar varandra på Åland.

    Gör som du blir tillsagd av alarmoperatören. De är utbildade att ge instruktioner i olika situationer.

    Avsluta samtalet först när du får besked om att det är okej att lägga på.

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp