DELA
Foto: Jonas Edsvik

Snälla, ta en tupplur

Semestrarna lider mot sitt slut. Jobb och vardagspusslet tar vid. Men en sak bör du ta med dig in i höstmörkret: tupplurar – en tyst och hälsosam protest mot stressig prestationskultur.

Det känns lite lyxigt, eller kanske själviskt. Vissa kanske ser det som tecken på lathet eller icke-produktivitet. Några anser att det bara är för småbarn. Men sanningen är att tupplurar gör oss gott. På många plan.

En vilostund på dagen kan boosta kreativitet, kognitiva förmågor och kardiovaskulär hälsa. Ny forskning på området visar nu på att en liten lur till och med kan hjälpa att hålla våra hjärnor intakta längre. Från 35-års ålder börjar våra hjärnor nämligen krympa med upp till 0,5 procent om året. Men det kan alltså motas i grind med regelbundna tupplurar.

”Om du kan få in en tupplur på upp till 30 minuter, vilket inte egentligen är så länge, så verkar det finnas goda bevis på att det hjälper din hjärna att åldras hälsosammare”, säger Victoria Garfield, en epidemiolog vid University College London som nyligen kommit ut med de nya rönen kring tupplurar.

Den sammanlagda forskningen på området visar på att tupplurar är som mest effektiva om man sover antingen mellan 5 och 20 minuter. Helst ska man undvika att sova mellan 30 minuter och 60 minuter. Över en timmes tupplurar räknas igen som positiva i alla fall när det kommer till återhämtning.

Men vem tar egentligen tupplurar i dagens moderna samhälle? Inte många, sorgligt nog. Detta trots att vi är många som ofta känner behovet.

Historiskt har mången förfader tagit dagsvila, men i takt med att arbets- och karriärkultur insifierats och kalendrarna fyllts med allehanda aktiviteter har de små pauserna vi unnar oss blivit allt färre och kortare. Vi stressar och jobbar fram tills semestern då vi kanske unnar oss lite vila i hängmattan. Men allt fler vägrar nu invänta semestern för att få vila. Motståndet mot vad som brukar kallas ”grind-culture” (utbrändhets-kultur) ökar – och ett av vapnen är just tupplurar.

Utbrändhetskulturen har normaliserat att vi pressar våra kroppar till gränsen av kollaps, skriver den amerikanska viloaktivisten Tricia Hersey i sin bok ”Rest is resistance”.

Hon har startat en rörelse som går ut på att öppna upp kyrkor och andra lokaler för människor att komma och ta just en tupplur. På yogamattor, på madrasser och bänkar får folk slå sig tillrätta för att sluta ögonen en stund. Hersey berättar i intervjuer hur människor efter dessa sessioner vaknar upp och gråter av lättnad för att de äntligen tagit sig tid att stanna upp för återhämtning.

Hersey själv har varit del av ekorrhjulet och pressat sin kropp, kalender och ambition till gränsen. Nu är hennes mått på framgång hur många tupplurar hon hunnit med i veckan.

”För mig är det frihet”, säger hon till New York Times.

Hon är inte den enda som sjunger tupplurens lov (ett ord som för övrigt kommer från när tuppar står på ett ben en stund för att vila) – i Japan har företag börjat introducera vilorum på kontor med mjuk bakgrundsmusik för sina anställda. Även på Nyan har vi en tupplurskollega som ibland ploppar ner i soffan för ett ögonlock (som varar exakt 13 minuter) innan han med fortsatt entusiasm fortsätter leverera. Många är vi som fnissat åt hans lilla slummer, men han är i gott sällskap. Einstein, Aristoteles och Winston Churchill var tydligen kända tupplurare. Under andra världskriget lär Churchill ha sovit en timme varje eftermiddag och skrev i sina memoarer:

”Naturen har inte haft för avsikt att låta människan jobba från åtta på morgonen till midnatt utan uppfriskningen av välsignad glömska som, även om den bara varar i 20 minuter, är tillräcklig för att förnya alla livskrafter.”

Gott så. Så, välkomna tillbaka från semestern allihopa. Men glöm för guds skull inte bort att fortsätta ta tupplurar.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp