DELA
Foto: Jonas Edsvik

Som maktfaktor i samhället måste man kunna granskas

    Efter två texter på den här ledarsidan drog Viking Line tillbaka alla sina bokade annonser på obestämd tid. Nya Åland uppmanas dra sina egna slutsatser om varför.

    Här: En instinktiv reaktion och ett sätt att utöva ekonomisk påtryckning på fri journalistik.

    I februari inledde Nya Åland en omfattande granskande reportageserie om det åländska skatteundantaget i syfte att belysa det ur olika perspektiv. Michael Hancock, den reporter som ansvarat för granskningen, kommenterade vad som kommit fram under seriens gång i två ledare som publicerades den 31 maj och 1 juni. Ledarsidan analyserade Östersjörederiernas affärsmodell historiskt och potentiella framtid. Så långt inga konstigheter.

    Det oväntade sker samma dag den andra av ledarna publiceras. Viking Lines försäljningsavdelning skriver i ett kortfattat mejl till Nya Åland:

    ”Viking Line önskar avboka all inbokad annonsering från och med i dag och på obestämd tid”.

    Nya Åland följer, liksom övrig åländsk nyhetsmedia, journalistreglerna. De finns tillgängliga för vem som helst att läsa på Journalistförbundets hemsida.

    Vi kan börja med den första regeln:

    ”Journalister är i första hand ansvariga inför sina läsare, lyssnare och tittare. Dessa har rätt att få veta vad som händer i samhället.”

    Skattegränsen och rederinäringen är skolboksexempel på ämnen som nu diskuterats vitt och brett. Nya Åland gjorde bedömningen att ett journalistiskt helhetsgrepp på temat vore på sin plats för att belysa de olika aspekterna innan valupptakten och mer eller mindre populistiska utspel börjar flyga omkring.

    Vi går vidare till journalistregel nummer tre:

    ”Journalister har rätt och skyldighet att avvisa påtryckningar eller löften som syftar till att styra, förhindra eller begränsa informationsförmedlingen.”

    Vi kan med andra ord inte börja självcensurera i syfte att hålla våra annonsörer, som vår verksamhet som privat mediebolag är beroende av, nöjda. Vi är skyldiga våra läsare att även granska de företag som möjliggör vår existens.

    Genom dra tillbaka annonseringen påverkar Viking Line nu Nya Ålands intäkter och därmed möjligheter att verka. Det kan inte ses som något annat än en ekonomisk bestraffning för innehåll som Viking Line inte tyckte om.

    Fenomenet är inte nytt. Senast för ett år sedan rapporterade Hufvudstadsbladet om hur lokaltidningarna i Svenskfinland drabbades av påtryckningar från annonsörer.

    Den här gången var Viking Lines annonser i Nya Åland bokade för hela året, men med ett enda kort mejl drogs allt tillbaka. Vd:n Jan Hanses ger en mycket fåordig förklaring när Nyans reporter Heidi Hendersson frågar varför:

    ”Vi gör en bedömning av vad vi tycker att vi ska annonsera.”

    En väldigt plötslig ombedömning, kan tyckas.

    Det fortsätter inte bättre. Nyan uppmanas ”dra egna slutsatser” om tajmingen är ett sammanträffande.

    Okej då. Den här ledarsidan får snarast känslan av att det som egentligen hänt är en panikreaktion från reptilhjärnan hos företagsledningen.

    Det är inte smickrande.

    Börsnoterade Viking Line är en stor arbetsgivare på Östersjön, har stor ekonomisk makt och bär ett samhällsansvar genom sin verksamhet. Dessutom får rederiet ett tillskott av skattemedel i form av statssöd just för att detta samhällsansvar ska tryggas.

    Då är det inget annat än en plikt för media att granska.

    Ledarsidan i en tidning väger tungt. Den är opinionsbildande och ger media stor makt. Som en motvikt finns därför debattsidorna där vem som helst som följer de debattregler tidningen satt upp kan få sin insändare publicerad.

    Viking Line hade alla möjligheter att skriva ett bemötande. Men Jan Hanses säger att han ”ser ingen nytta i att diskutera vidare”. Frågan om han såg nytta i att säga upp all annonsering i stället undviker han.

    Som nyhetsmedium är man restriktiv kring att rapportera om saker som enbart drabbar det egna företaget, eftersom vi inte ska använda vår plattform för att driva våra egna intressen.

    Men är det något flodvågen av reaktioner visar så är det att annonsbojkotten engagerar både på och utanför Åland. Mängden medier, däribland flera av Finlands största mediehus, samt politiker och privatpersoner om har uppmärksammat händelsen gör det tydligt att samhällsintresset är stort. Detta är en principiellt viktig fråga att diskutera.

    Ingen behöver hålla med om allt media skriver om och granskar. Men man behöver låta media sköta sitt uppdrag. Ekonomisk påtryckning i syfte att påverka oberoende journalistik hör inte hemma i en nordisk demokrati år 2023.

    Men nu står vi här, med ett rederi som – baserat på både de reaktioner som nått Nyan direkt och de kommentarer som snurrar i olika sociala kanaler – har gjort sig själv till stort åtlöje.

    Ord som ”barnsligt”, ”pinsamt”, ”tondövt” och ”ovärdigt” dyker frekvent upp i kommentarsfälten. Det är knappast vad Viking Line vill associeras med.

    Nästa gång kanske man inte ska låta den första, känslomässiga, reaktionen från reptilhjärnan styra.

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp