DELA
Foto: Porträtt Heidi Hendersson

Blir man uttorkad av te?

Jag har försökt lära mig dricka kaffe, men vid snart 30 års ålder har jag gett upp hoppet om att få invigas i den exklusiva kaffedrickarklubben. Så när kollegorna flockas runt kaffekokaren på morgonen sätter jag igång tekannan och hänger lite nonchalant med min gigantiska mugg (finns inget annat sätt att dricka te på än i baljor) och tänker ”ni kanske har er klubb, men jag är mindre uttorkad”.

För så har jag resonerat, baserat på icke källkollad information, att kaffe ju är vätskedrivande. Men te är ju liksom en hälsodryck typ. Så där står jag och blöter mina inälvor med en balja av chai medans de torkar ut sina blodomlopp till knastrande spaghetti. Haha, tji på dem!

Men så pratade jag med en tidigare klasskompis som i förbifarten nämnde att en massör han varit till frågade om hans vätskeintag.

Min vän, som också är en stor tedrickare, stoltserade med sin tebladskonsumtion.

Men massören var inte imponerad och sade att te är vätskedrivande och beordrat min vän att byta till bär och ört ”infusioner” (elegant sätt att säga att du lägger hallonblad i blöt).

Så hade min världsbild som tagit form av en tebalja, krossats. Så jag bytte mina gröna och svarta teer mot mintblad och allt på ekohyllan som hette ”infusion”.

Men så en kväll satt jag och kollade på Fråga Lund, där frågan om kaffe och te var vätskedrivande kom upp. Och det fastslogs att det är en MYT. Ingen av dem torkar ut dig. Tydligen. Där satt jag i soffan och tappade hakan i min ingefärs-infusionsbalja.

Tidningen Iform skriver att undersökningar visar att det finns en lätt vätskedrivande effekt, men den infinner sig bara när man börjar dricka te och kaffe. För oss som redan börjar vara på oräkneliga koppar är det alltså ingen huvudbry.

Kaffe och te är faktiskt vätskeBIDRAG. Studier visar att du behöver dricka minst fyra koppar kaffe innan det leder till ökad urinproduktion. Men inte ens det är ett problem. Kroppen bildar nämligen extra urin i samband med intag av koffein, men detta innebär ändå att vätskebalansen efter intag kommer vara positiv och inte negativ.

Så mycket för den kaffeteorin.

Men just när jag bestämt mig för att kanske ändå ge det där kaffet en till chans så läser jag i Expressen om en fransk studie där man följt över 131 000 personers livsvanor i åtta år (inklusive drycker). Slutsatser av forskningen är att kaffedrickare är piggare och svarar bättre på träning, men tedrickare lever längre och tränar oftare.

”Om du måste välja mellan te eller kaffe är det nog bättre att dricka te”, säger forskningsledaren Nicolas Danchin.

Jag bestämmer mig för att jag hellre är en kissnödig tedrickare som lever längre än en kissnödig pigg kaffedrickare. Men det kanske inte alltid behöver vara en balja av infusioner.