DELA
Foto: Porträtt Annika Orre

Gul, grön, röd och blå

Är jag grön? Kanske. Eller gul? Ja, tydligen. Men röd, njä, fast lite nog. Blå? Jo, lite åtminstone.

Så blev det när jag försökte färgbestämma min personlighet utifrån checklistan i Thomas Eriksons bok Omgiven av idioter.

Det gick alltså så där. Gulgrön med inslag av rött och faktiskt en hel del blått. Jag är med andra ord som människor i gemen, ett sammelsurium av olika personlighetsdrag.

På sina föreläsningar beskriver Thomas Erikson den burduse röde chefen, den pratiga gula systern, den petiga blå pappan och den försiktiga gröna kompisen. Tanken är att konflikter kan undvikas och kommunikationen förbättras om man lär sig hur man bemöter personer med olika färger.

Låter det för enkelt? Det är det också, och samtidigt farligt. Att placera människor i fack signalerar att de inte kan utvecklas och förändras, och dessutom kan färgkategoriseringen leda fel när företag rekryterar personal.

Så här: Den perfekta säljaren är enligt Thomas Erikson gul och lite blå – social, positiv, energisk och noggrann. Genom att kategorisera sig som ”rätt” färg kan arbetssökande öka sina chanser att få jobbet.

Thomas Erikson inledde sin föreläsningsturné i början av september för att marknadsföra sina nya böcker Omgiven av dåliga chefer och Omgiven av latmaskar. Nyligen gjorde han en avstickare också till Åland och han lockar alltid mycket folk.

Är då färgteorins betydelse vetenskapligt bevisad? Nej. Vissa väljer att kalla Erikson för poppsykolog och det vetenskapliga värdet jämställs med det som finns i horoskop. För övrigt är Erikson ingen psykolog utan kallar sig beteendevetare utan att för den skull ha studerat beteendevetenskap. Han vet hur folk beter sig och därför är han beteendevetare, lyder hans egen förklaring. Det går an eftersom ”beteendevetare” inte är en skyddad titel som exempelvis psykolog.

Så vad lära vi härav, som min magister i mellanskolan uttryckte sig i tiden. Framför allt att inte tro på allt vi hör eller läser även om budskapet är snyggt och säljande paketerat, att ta reda på fakta bakom tvärsäkra uttalanden och att granska motiven.

Till exempel de ekonomiska. De två första Omgiven av-böckerna har sålt i 600 000 exemplar bara i Sverige, rättigheten till Omgiven av idioter har sålts till 27 länder och uoppföljaren Omgiven av psykopater till elva länder. Det blir mycket pengar det.

Läs gärna tidskriften Filters långa reportage Omgiven av idioti i augusti/septembernumret.