DELA

Körsbär eller bigarrå?

Hela tre gånger denna vecka har jag haft diskussion om huruvida de röda bären som nu mognar i all hast på träden är körsbär eller bigarråer. Jag vet inte om det säger något om mitt umgänge eller min ålder, men det har varit genuint ifrågasättande diskussioner. Någon klarhet eller svar har dessvärre inte utkristalliserats.

Så när min eminente kollega Johnny i dag kom in med en liten hink full med små runda röda läckerheter som inte alls ser ut som vanliga körsbär så kunde jag inte hindra mig från att fråga om han visste om han bjöd på körsbär eller bigarråer. Han säger med pondus: ”det är körsbär”.

Skulle jag nöja mig med det svaret? Litar jag fullt ut på Johnnys expertis? Nej. Så jag googlar. Det börjar vagt. Enligt Wikipedia så kan man skilja på sura och söta körsbär. Tydligen kallas odlade varianter bigarråer. Efterföljande mening lyder: ”Somliga taxonomer anser att körsbär utgör ett undersläkte till plommonsläktet eller ett eget släkte, och då med namnet Cerasus”.

Jag har blivit om möjligt ännu mer okunnig efter detta Wikipedia-dyk.

Så googlingsjakten fortsätter. I forumet Trädgård i fokus säger Åsa S:

”Det är egentligen ingen skillnad alls, de förädlade Prunus aviumsorterna (sötkörsbär) brukar ofta kallas bigarrå, de mera vilda formerna av sötkörsbär kallas ofta fågelbär. Men sedan finns det ju sorter som har bigarrå i namnet ex. allmän gulröd bigarrå men den skulle ju även ha kunnat namnges till allmän gulröd sötkörsbär för det är ju som sagt ingen skillnad på sötkörsbär och de sorterna som har bigarrå med i sortnamnet.”

Förvirringen fortlider.

Är alltså alla odlade körsbär bigarråer? Eller är det vissa odlade sorter? Kallas då de vilda för körsbär eller fågelbär?

Jag bestämmer mig för att klistra in ovanstående rad i google-fältet.

Enligt skogskunskap.se lyder svaret: ”Fågelbär (sötkörsbär, skogskörsbär) stamformen till de odlade söta körsbärssorterna (bigarråer). Det är en art som är spridd i enstaka exemplar i skogarna, men som ibland odlas aktivt.”

Vad i hela friden är skogskörsbär?

Vid detta läge skriker jag ut min frustration på redaktionen. Chefredaktören säger tämligen självsäkert att hon har körsbär i sin trädgård och börjar ivrigt googla på artnamnet. Hennes körsbär är stora och klarröda. Johnnys körsbär är små och mörkröda. Bägge tror alltså att de har körsbär. Vi stirrar alla lite tyst på varandra och blinkar.

”Ja, jag kallar mina för körsbär i alla fall”, säger chefen.

Jag går och tar en handfull körsbär/bigarråer till för att lugna nerverna.

Nu har det gått så långt att varken körsbär eller bigarrå ens ser ut som riktiga ord längre. Så nu ger jag upp. Jag bryr mig inte om vad de heter. De smakar gott och snart är de ur säsong, så körsbära och bigarråa er så gott ni kan!

Under denna textproduktion har jag redan hunnit äta 17 körsarråer/bigabär ur hinken. Gott så.