Spännande valhöst framför oss
Många veteraner borta ur listorna, Åländsk demokrati står över vilket ger Ob en oväntad boost, ett nytt parti på intåg och så några politiska comebacks. Vi har sannerligen en spännande valmånad framför oss.
Den största nyheten som gick att urskilja ur de kandidatlistor som lämnades in till centralvalnämnden i måndags eftermiddags var att Åländsk demokrati saknades. Ett samtal senare till partiledaren Stephan Toivonen gjorde klart att partiet står över valet i år. Enligt Toivonen fanns det risk att man inte skulle få ett mandat alls och istället väljer man nu att stöda Obunden samling. Själv ställer Toivonen främst inte upp på grund av hälsoskäl, men siktar på valet 2027.
Så då var ett parti oväntat ute från listorna. Men istället dök en bubblare upp – Jannik Svenssons ”oönskad lista” som aviserades tidigare i helgen då han fick nobben av Ob. Får se om väljarna går igång på att ”banta ner den offentliga sektorn och lägga ner Ålands radio”, två av den oönskade samlingens vallöften.
I övrigt var det få överraskningar i kandidatlistorna, annat än att den var ganska så mycket magrare än 2019. Underlaget har krympt från 240 till 205 personer. Några gamla profiler har aviserat sina comebacks, men desto fler är veteranerna som slutar.
Längsta listan har liberalerna med 39 kandidater, de är också ett av fem partier som klarar gränsen för jämställdhetsbonusen som ligger på 40 procent av endera könet. Ålands Framtid och socialdemokraterna är de enda som går till val med exakt lika många män som kvinnor.
Förutom enmanslistan Oönskad samling är det Ålands Framtid som ligger i underkant när det kommer till antal kandidater. ÅF har 10 stycken på sin lista i år, 2019 hade de skramlat ihop hela 20 kandidater. Resten av partierna, förutom Hi, ligger alla på över 30 stycken kandidater. Sämsta könsbalansen i rekryteringen har Obunden samling som lockat 26 män och 11 kvinnor.
Med så många nya ansikten blir det svårt i år att sia om vem som tilltalar väljarna. Vem får genomslag? Hos vilka väljare? Det är därför viktigare än tidigare för partierna att tydligt markera och kommunicera vad man står för så att ingen intressant bubblare i något annat parti nappar ens tidigare väljare.
Stora och viktiga frågor att ta ställning till saknas inte i år. Vindkraften, den ständigt aktuella skärgårdstrafiken och kommunfrågan, ekonomi och så vattnet som alla nu vill prata om.
Ju närmare vi kommer valet minskar antalet osäkra väljare. Enligt Åland gallups augustimätning ligger antalet osäkra väljare på 10 procent, 4-8 procentenheter lägre än de senaste månaderna. Många av de som tidigare var osäkra verkar ha gått till Centern och Moderaterna, får se vad de resterande 10 procenten väljer när valdagen är här.
Det blir också ett markant ändrat läge för Obundna nu när ÅLD dragit sig ur matchen. Enligt senaste gallupen skulle Åländsk demokrati haft ett tre procentigt understöd. Högst troligen får Ob, dit även Toivonens lagtingsersättare sökt sig, deras röster vilket skulle göra att de procentmässigt skulle kunna slå Centern och nappa ett till mandat. Som sagt, spännande tider och många frågetecken ännu.
Den 15 oktober går vi till valurnorna för att lägga vår röst på den politik vi vill se och de politiker vi vill se i lagting och regering de kommande fyra åren. Vem får din röst?