DELA
Foto: Aaro Taina/Statsrådets kansli
Statsminister Sanna Marin riskerar att undergräva den nationella coronastrategin.

Statsministern måste föregå med gott exempel

    Det stormar kring statsministern som gick på krogen efter att ha exponerats för covid-19. Både krogbesöket och efterspelet skadar förtroendet för statsministern och regeringens coronastrategi.

    Statsminister Sanna Marin (SDP) hade ett möte med utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) i fredags. När Haavisto senare testade positivt för covid-19 så uppmanades ministrarna som deltog i mötet att undvika onödiga kontakter. Men meddelandet nådde inte statsministern som under lördagskvällen besökte åtminstone två krogar i Helsingfors. Exakt hur händelseförloppet gick till är lite oklart.

    Marin meddelade att hon hade fått information om Haavistos positiva test, men sade att hon fick beskedet att inga ytterligare åtgärder behövde vidtas. Så hon festade vidare. Sedan fick hon ett sms till en av sina tjänstetelefoner med uppmaningen att undvika onödiga kontakter. Men just den telefonen, statsrådets telefon, hade hon lämnat hemma.

    Hon försvarade först sitt agerande, men bad sedan om ursäkt för dåligt omdöme.

    Statsministern bröt inte mot THL:s rekommendationer. Hon är dubbelvaccinerad och sade sig vara symtomfri. Då behöver man inte isolera sig. Att exponeras för covid-19 och ändå fortsätta med sitt liv är verkligheten för många finländare, varje dag.

    Men statsministern är inte vilken finländare som helst. Hon är ansiktet utåt för den nationella coronastrategin, precis som för all politik som regeringen driver. Och i ett land med stor tilltro till auktoriteter måste dessa auktoriteter föregå med gott exempel.

    Vi står inför en ny coronavåg och många är förstås väldigt trötta på restriktioner. För att finländarna ska orka ta läget på allvar måste våra regeringsföreträdare också göra det, det kan vara avgörande för den nationella coronastrategin. Det handlar om vilken signal Marins agerande förmedlar. Och tajmingen kunde inte ha varit sämre. För nyheten briserade samtidigt som många finländare brukar bänka sig i tv-soffan och se finklädda kändisar skaka hand med presidenten. Men inte i år.

    Kombinationen av en inställd presidentbal och nyheten om den festande statsministern skapar en olycklig bild, oavsett hur lite de två sakerna har med varandra att göra.

    Det är inte bara krogbesöket som har fått kritik, själva krishanteringen har av allt att döma varit usel. För statsministern försvarade inledningsvis sitt beslut att stanna kvar på krogen och att lämna en tjänstetelefon hemma.

    Säkerhetschef Ahti Kurvinen säger att Marin var nåbar hela kvällen, och menar att det är kriteriet som ska efterföljas. Men Olli Mäenpää, professor emeritus i förvaltningsrätt vid Helsingfors Universitet, och Janne Salminen, professorn i offentlig rätt vid Åbo universitet, som intervjuas av Svenska Yle läser ”ministerns handbok” på ett annat sätt och tycker att tjänstetelefonen borde ha varit med. Nu har Marin lovat en utredning för att klargöra reglerna. Det kan vara lite väl sent påtänkt.

    Sannfinländarna meddelade under tisdagen att partiet överväger att väcka misstroende mot regeringen. Det är en politisk reaktion från ett oppositionsparti som känner potentiell medvind, och kanske inte så förvånande. Men det finns säkerligen missnöjespoäng att plocka på Marins agerande. Två klagomål gällande huruvida Marin var anträffbar under kvällen har dessutom lämnats in till justitiekanslern.

    Göran Djupsund, professor emeritus i statsvetenskap, är i en intervju med Svenska Yle kritisk till de hårda reaktionerna. Politiker ska inte vara felfria. Det är inte realistiskt, menar han. Och såklart har han rätt. Även statsministern har rätt att vara mänsklig.

    Men att be om ursäkt när man gör fel är också ytterst mänskligt.

    Att inte ta reda på vilka rekommendationer som gällde var oerhört slarvigt. Att inte genast gå hem från krogen var en missbedömning. Att dessutom försöka hitta ursäkter i stället för att omedelbart ta ansvar var en minst lika stor missbedömning. Det i sig är dock knappast tillräckligt för att kräva statsministerns avgång, speciellt eftersom avgångar för politiska skandaler inte tillhör den finländska traditionen.

    Men läget är känsligt, både vad gäller harmonin mellan regeringspartierna (det finns redan ett missnöje från Centern) och det ansträngda pandemiläget. Och sammantaget kan krogrundan få stora konsekvenser, kanske större än vad just den här enskilda incidenten borgar för.

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp