DELA
Foto: Riksdagen/Hanne Salonen
Petteri Orpo, här tillsammans med Kai Mykkänen (i mitten), har svettiga veckor framför sig när han ska få ihop en majoritetsregering med endera Sannfinländarnas Rikka Purra eller Socialdemokraternas Sanna Marin och Antti Lindtman. SFP kan få en viktig vågmästarroll. Frågan är vad Anna-Maja Henrikssons fras om att SFP ”inte kan sitta i en regering som för sannfinländsk politik”, egentligen betyder.

Svettiga veckor för Petteri Orpo

    Petteri Orpo delade ut 24 frågor till riksdagspartierna i fredags. I morgon tisdag ska svaren vara inne. Ännu är allt öppet för om det blir en ren borgerlig regering eller en blåröd variant.

    Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo är vald till regeringssonderare och på fredagsförmiddagen träffade han alla partier och delade ut det frågebatteri som ligger till grund för regeringsförhandlingarna. De 24 frågorna kretsar mycket kring ekonomi, skatter, sysselsättning, arbetskraftsinvandring och tillväxt. Men här finns också frågor om hur man ska korta vårdköer, få en värdig äldrevård, motverka marginalisering av unga, beakta pensionärer som en aktiv resurs i samhällsbygget och hur man ska minska byråkrati. Klimatet och den biologiska mångfalden finns också med, men den uppmärksamma noterar att årtalet 2035, som är Finlands mål för att vara klimatneutralt, inte nämns.

    Ytterligare frågas det om man är beredd att föra en initiativrik och konstruktiv EU-politik, stöda Ukraina och om man är beredd att respektera internationella människorättsfördrag.

    De två sista frågorna är intressanta. Fråga 23 gäller om man är beredd att delta i en majoritetsregering ledd av Petteri Orpo eller om man är beredd att stöda regeringen men sitta utanför regeringen. Sista frågan gäller vilka definitiva krav man har på regeringsprogrammet eller sammansättningen och om det finns krav som kan vara hinder för en regeringsmedverkan.

    På fredagens pressträff väckte fråga 23 uppmärksamhet: överväger Petteri Orpo en minoritetsregering?

    ”Nej, här är vi inte ute efter att få ihop en minoritetsregering, utan en stark och funktionsduglig majoritetsregering” sade Petteri Orpo enligt Vasabladets rapportering.

    Men han ser att det kan finnas behov av samarbete över regerings- och oppositionsgränsen och hänvisar till coronahanteringen och förändringarna i säkerhetsmiljön den senaste mandatperioden.

    Ett vist konstaterande. Man vet aldrig vad som händer under de kommande fyra åren.

    Centern och Rörelse Nu lämnade snabbt fredagens möte. Ett tecken på att Centern åtminstone ännu håller fast vid beskedet genast efter valet om att deras plats nu är i oppositionen. Men det gäller att komma ihåg Centerns förmåga att vända kappan efter hur det blåser – Centern har ändrat sig tidigare.

    Och Petteri Orpo har flera gånger uttalat att han vill att alla partier ska gå in i regeringsförhandlingarna med öppet sinne.

    Hur ser då den övriga spelplanen ut? Sannfinländarna ligger bra till som näst största parti. Under fredagen avslöjade partiordförande Riikka Purra också för HBL att Petteri Orpo hört av sig för inofficiella samtal. SDP:s ordförande Sanna Marin sade å sin sida att Petteri Orpo knappt varit i kontakt med SDP inför sonderingen.

    Det kan tyda på att Samlingspartiets mål är en borgerlig regering.

    Samlingspartiet och Sannfinländarna har tillsammans 94 platser. Räknar man in Kristdemokraterna får man fem till. Med SFP och Ålands ledamot ökar man med ytterligare tio. Det ger totalt 109 platser av totalt 200.

    Men det kräver att SFP är villigt att gå in i en regering med Sannfinländarna. Vad betyder alltså SFP-ordförande Anna-Maja Henrikssons många gånger upprepade fras om att SFP inte kan gå in i en regering ”som för sannfinländsk politik”?

    SFP:s mest långvariga ledamot Eva Biaudet har tydligt gått ut med att hon inte kan tänka sig SFP och Sannfinländarna i samma regering. Övriga SFP-ledamöter är inte fullt lika kategoriska, enligt HBL:s rundringning. Även om flera betonar att det beror på hur mycket Sannfinländarna är villiga att jämka. ”Om de reviderar sin linje så finns det möjligheter” som Anders Adlercreutz säger till HBL efter att han listat sina viktigaste frågor: arbetskraftsbristen, invandringen, klimatmålen och Finlands roll i EU – frågor där Samlingspartiet och Sannfinländarna har vitt skilda uppfattningar.

    Anna-Maja Henrikssons kommentar är att ”partiet brukar hitta en lösning”. Och det är ju helt sant. Historien är tydlig, SFP brukar sitta i regeringen. Den här gången kan deras beslut få ovanligt stor tyngd för hur regeringen kan se ut.

    Vad säger då Sannfinländarna? På fredagen sade Riikka Purra att Sannfinländarna inte kan sitta med i en regering som inte ansenligt stramar åt ”skadlig invandring”, enligt HBL. Vad det betyder är ändå oklart. För på en rak fråga från HBL till Riikka Purra om partiet är beredda att flexa i sina invandringspolitiska ståndpunkter säger hon: ” I en koalitionsregering måste varje parti kompromissa, naturligtvis även Sannfinländarna.”

    SDP då? Socialdemokraterna vill, precis som Samlingspartiet, ha ett öppet, internationellt Finland, är för arbetskraftsinvandring, är positivt till EU och är för de finländska klimatmålen. Däremot finns det olika uppfattningar om ekonomin. Och valrörelsen kretsade långt kring ekonomin. Här ska man också beakta att Sanna Marin meddelat att hon stiger av som ordförande, vilket många ser som en öppning för att Socialdemokraterna kan få en mer högersinnad ordförande. Exempelvis Antti Lindtman, som är del av den socialdemokratiska förhandlingsgruppen.

    Allt är alltså ännu öppet. Och det vore dumt av Petteri Orpo att inte noggrant hålla alla dörrar öppna så länge som möjligt. Det ger en bättre förhandlingsposition. Om det går att spela ut partier mot varandra – varför inte ta den?

    I morgon tisdag ska partierna alltså ha svarat på frågorna och svaren ska bli offentliga.

    De partier som är beredda att gå in i en regernig fortsätter med bilaterala förhandlingar med Samlingspartiet. På fredagen sade Petteri Orpo att han tror att han valt vilka partier han vill försöka bilda regering med kring valborg. Om det förverkligas återstår att se. Det låter som en optimistisk målsättning, men det kan också vara en metod att sätta press på förhandlingarna.

    Som sagt. Allt är ännu öppet, men det kan bli svettiga veckor för Petteri Orpo att få ihop en stark, funktionsduglig majoritetsregering.

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp