DELA
Foto: Stefan Öhberg
På bilden finns både en person med reflex och en utan. Ser du dem båda? Nu när den mörka årstiden kommer kan refelxer och tydlig belysning på alla åkdon – vitt ljus fram och rött ljus bak – vara skillnaden mellan liv och död.

Syns du inte, finns du inte

Syns du inte, finns du inte. I början av oktober är det skymning vid 19, mörkt vid 20. Om inte förr är det nu dags att plocka på sig reflex och se till att alla åkdon har lampa både fram och bak.

Mopeler, sparkcyklar, elsparkcyklar, elcyklar, helt vanliga cyklar, enhjulingar. Utbudet och användningen av olika åkdon har utvidgats de senaste åren – alla bra alternativ till bilen. Gott så. Men nu är det höst. Det betyder att det är mörkt. Den som åker på en nästan helt tyst mojäng i mörker, utan reflex eller belysning, är farligt ute. Det är så gott som omöjligt att upptäcka medtrafikanten i tid. Det gäller oberoende av om man möter mojängåkaren till fots, på cykel, bil eller något annat åkdon, speciellt som hastigheten ofta kan vara hög. Kombineras mörkeråkandet med en slarvig attityd till regler för hur övergångsställen ska passeras ökar risken mångfalt för en olycka med i värsta fall dödlig utgång.

Visst, i stan och bykärnor finns det ofta en viss gatubelysning, men gatubelysningen räcker inte långt om människan är mörkt klädd och kommer i hög fart. Dessutom kunde man gärna önska sig mer av gatubelysningen på många håll i staden. Gator kan vara hyggligt belysta – där bilar med inbyggda, kraftiga lampor kör – medan cykelvägen intill är höljd i dunkel.

Att åtgärda tidigare planeringsmissar är ett långsiktigt projekt som tar sin tid, visst, men skynda gärna. Antalet trafikanter som tar sig fram på cykelvägarna på olika typer av åkdon ökar – och bör med tanke på klimatförändringarna öka – belysningen bör därför vara en prioriterad fråga. Kanske något att lägga till i stadens färska cykelstrategi?

Av den åländska lagstiftningen för cyklister finns också mer att önska. I dag är det inte lag på att cyklister ska ha rött lyse baktill – till skillnad från lagstiftningen både i övriga Finland och i Sverige. Cykelhjälmen är inte heller nämnd i åländsk lagstiftning. Röd lampa baktill och hjälm är åtgärder som kan spara liv. Att uppdatera den åländska lagstiftningen borde vara rätt okontroversiellt, men ett steg mot en mer trafiksäker vardag i ett samhälle som består av mörker stor del av året.

Skillnaden mellan att bära reflex och inte bära reflex är monumental. En person med reflex syns på 350 meters håll i halvljus, medan en person utan reflex materialiserar sig i mörkret först med 50 meters marginal. I helljus är skillnaden ännu större, med reflex syns en person på 600–1 000 meters håll, medan en person utan syns först på 150 meters håll.

Oavsett gatubelysning och vad lagboken kräver är det upp till var och en att klä sig och utrusta sina åkdon med förstånd – det vill säga rikligt med reflexer och lampa både fram och bak. Det gör trafiken tryggare för alla. Och glöm inte hunden, den behöver också synas!

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp