DELA
Foto: Theresa Axén
Bland annat restaurangbranschen har svårt att rekrytera personal. Men vill man vara en attraktiv arbetsplats måste man också ta hand om sina anställda.

Ta hand om era anställda

Arbetslösheten på Åland sjunker igen, men flera branscher lider av personalbrist. Vill man vara en attraktiv arbetsplats måste man också ta hand om sina anställda.

Ålands statistik- och utredningsbyrå Åsub släppte i början av juli de senaste arbetslöshetssiffrorna för Åland, som visar att situationen på den åländska arbetsmarknaden börjar närma sig normal nivå.

I juni i år var arbetslösheten cirka fyra procent. Samma månad 2019, när vi ännu inte hade någon aning om vad som väntade, var siffran 3,3 procent. Ett år tidigare var den 3,5.

Samtidigt som siffrorna går åt rätt håll finns det flera branscher som har svårt att locka personal. Särskilt utpekade är restaurang, it, vård och omsorg.

När den åländska kocken Michael Björklund i maj lanserade sin nya kockutbildning i samarbete med yrkes- och folkhögskolan Axxell i Karis vittnade han om att restaurangbranschen inte längre är speciellt attraktiv för unga personer. Unga värdesätter sin fritid mer än man gjort tidigare, och har inte lust att alltid jobba när alla andra är lediga, sa han då.

Det här är något branschen måste vara lyhörd inför om man ska kunna rekrytera ung restaurangpersonal. Att som ung stå ut en sommar för att utöka studentkassan är en helt annan sak än att gå med på vilka villkor som helst på heltid.

Cirka en tredjedel av den vakna tiden tillbringar en heltidsarbetande person på jobbet. Särskilt för personer med jobb utanför normala kontorstider, med kvällar, nätter och helger på schemat, tenderar arbetet att bli en livsstil.

När pandemin lade sig som en våt filt över restaurangbranschen stod plötsligt en stor del av personalen permitterad eller uppsagd. Då är det kanske inte så konstigt att även de som varit i restaurangbranschen länge får upp ögonen för, och börjar värdesätta, andra delar av livet likt dagens ungdomar.

Men restaurangbranschen står även inför andra utmaningar. Nya Åland rapporterade förra året om utbredda sexuella trakasserier inom hotell- och restaurangbranschen, med siffror som matchar statistiken i Finland och Norden. Av de svarande i studien uppgav 28 personer att de hade berättat för sina förmän att de blivit utsatta. Av dem svarade endast två att förmannen hade ingripit.

Två. Det bäddar inte för speciellt stor tillit till chefen. Vem skulle känna sig trygg på en arbetsplats där ens förman sannolikt låter sexuella trakasserier passera?

Personalbristen syns även i den åländska vården. Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, meddelade inför midsommarhelgen att det råder brist på läkare på hälsocentralen. För ett år sedan var personalbristen på preventivmedelsmottagningen så allvarlig att den helt enkelt fick hålla stängt över sommaren.

Hälsovårdaren Caroline Staffas och barnmorskan Katja Juslin sa då till Nyan att de inte kan rekommendera sjukskötare att vidareutbilda sig, eftersom grundlönen inte är högre trots mer ansvar. Det är en helt ohållbar situation.

Preventivmedelsmottagningen fyller en otroligt viktig funktion som förebyggande vårdinstans, men utan personal som vill jobba där fungerar det inte. Att spara in på förebyggande vård och tidiga insatser blir dyrt för hela samhället.

På Åland är vi ständigt medvetna om att vi konkurrerar om personalen med våra grannländer. Det betyder att förutom våra beslutsfattares uppgift att göra Åland till ett attraktivt ställe att bo på, måste även arbetsgivarna dra sitt strå till stacken och erbjuda attraktiva jobb.

Ska man lyckas nyrekrytera måste man erbjuda en arbetssituation som lockar. Ska man lyckas hålla kvar sina anställda måste man ta hand om dem.

Det är inte en svårare ekvation än så.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp