DELA
Foto: Kelly Sikkema/Unsplash
Tänker du fynda en läderprodukt i år, bör du vara medveten om den väg av förstörelse den sannolikt tagit för att nå dina händer.

Tänk efter om du ska köpa en läderprodukt

430 miljoner kor behöver slaktas före 2025 för att förse världen med tillräckligt med läderprodukter. Många av dessa kor mumsar just nu upp det lilla som finns kvar av regnskogarna i Amazonas. Läderprocessen förorenar också naturen och utsätter arbetarna för farliga kemikalier. Så, i dessa shoppingfyllda mellandagar: tänk över dina läderinköp.

En ny rapport som publicerades på måndagen visar att populära kläd- och skoföretag såsom Prada, H&M, Zara, Adidas, Nike, UGG och Fendi kan länkas till skövlingen av Amazonas genom sina läderprodukter.

”Om du använder läderskor, ett läderbälte eller bär på en läderväska är sannolikheten stor att den är gjord från kohud som bidragit till förstörelsen av regnskogen”, skriver Stand.earth, ett företag som forskar om logistikkedjor, i rapporten.

Forskare har länge varnat för att Amazonas är på randen av kollaps då världens lungor får ge vika på grund av hänsynslös efterfrågan på betesmarker. Mer än 780 000 kvadratkilometer skog har gått förlorad de senaste 30 åren, vilket orsakat nästan hälften av Brasiliens koldioxidutsläpp och eliminerat 2 000 djurarter. Cirka 80 procent av denna skövling är kopplad till djurhållning, specifikt kor.

Trots globala påtryckningar och trots att problemet uppmärksammats i åratal fortsätter skogen att decimeras och korna tillåts trampa vidare. Forskare befarar nu att man nått en tröskel i utvecklingen, där hela Amazonas ekosystem går under. Det skulle ha katastrofala konsekvenser för hela världen genom att ytterligare decimera vår globala biodiviersitet och snabba upp klimatkrisen.

Vad har då detta med oss att göra? Jo, vi står nu inför mellandags-shoppingtider och här måste vi som konsumenter på riktigt tänka till. Tänker du fynda en läderprodukt i år, bör du vara medveten om den väg av förstörelse den sannolikt tagit för att nå dina händer. Enligt den färska rapporten är det nämligen över 50 klädesmärken som har kontakter till den brasilianska läder- och köttexportören JBS, som varit involverad i regnskogsskövlingen.

Även om läderhudar till viss del är en biprodukt av köttproduktion, så är det en lukrativ brasiliansk business värderad till cirka 1,1 miljarder år 2020. Ju mer läder efterfrågas, desto mer orsak för Brasilien och dess köttbönder att inte vidta åtgärder för att minimera skadan på naturen.

Enligt prognoser måste 430 miljoner kor slaktas före 2025 för att hålla marknaden mättad på plånböcker, handväskor och skor. Det är en ofantlig siffra som förutom miljöförstörelse också innebär lidande för de miljontals korna.

Vi bör även komma ihåg att lädrets svarta spår inte slutar där. Tvärtom har det bara börjat. Läderprocessen är kantad av tungmetaller och kemikalier, farliga och ohälsosamma arbetsförhållanden och vidare miljöförstöring.

Men som tur är finns alternativ. Om man vill ha riktigt läder (som för övrigt är ett material som med rätt vård kan hålla länge) kan man välja inhemskt eller nordiskt läder som är naturgarvat, vilket sker med bark. Det börjar också dyka upp intressanta veganska alternativ gjorda på naturliga råvaror, som ananas, kork, svamp, majs eller äpple.

Här gäller det dock att vara uppmärksam på veganska alternativ gjorda av plast, som även det är ett materiellt gissel ur hållbarhetsperspektiv.

Men ett generellt råd gällande alla läderprodukter är ”det allra mesta går att fixa”.

Det är den åländska skomakaren Alexandra Stens kloka ord, som hon myntade i Ålands Radio när hon tog över öns enda skomakeri. Läderprodukter kan repareras, underhållas och fräschas upp otaliga gånger. Det låter definitivt smartare både för plånboken och världen än att köpa ytterligare ett par slit- och slängkängor på rea. Det tackar både korna och Amazonas för.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp