DELA
Foto: Björn Nylund

Taxfree lockar inte som förr

Passagerarrederierna har jobbat sig till allt större marginaler på biljettpriset, men även shoppingen ombord.

Allt fler upptäcker att taxfree-försäljningen får svårare att leva upp till sitt fyndrykte.

I dag kommer den första halvårsrapporten från de stora rederier som trafikerar Åland. Tallink är först ut, följt av Finnlines. Viking Line och Rederi AB Eckerö väntar till andra halvan av augusti då även sommaren kan summeras.

Det kommer vara en munter läsning för aktörer i rederibranschen, och främst en fråga om hur munter. För även om det anas en viss mättnad i passagerarvolymer per fartyg, tidig krishantering för att få upp volymerna för nylanserade Birka Gotland, ökade miljöavgifter och en negativ utveckling inom estnisk ekonomi, så har marknaden satt sig på en nivå med högre marginaler för rederierna.

Det har de själva sett till genom att dra ner kapaciteten till Åbo (Silja Galaxy lär aldrig komma tillbaka) och på kortrutten till Sverige. I gengäld har man kunnat höja priserna utan egentlig effekt på volymerna.

Denna marknadsanpassade höjning av marginaler avhandlade vi på ledarplats för ett år sedan med beskedet att det är ett permanent inslag. Ingen är intresserad av en prisdumpning, även om den i sammanhanget lilla skaran ålänningar gärna hävdar att det är det egentliga normalläget.

Det kan dock vara av intresse att se hur denna marginalhöjning ter sig. Både biljett- och ombordpriser har stigit.

På biljettpriserna börjar det nu gå upp för de sista innehavarna av det gamla årskortet hos Eckerölinjen att den i det närmaste fria resan med bilen mellan Åland och Sverige nu kostar runt 40 euro per tur. Som arbetspendlare bränner jag 240 euro i månaden, alltså dubbelt så mycket som ett helt år kostade tidigare.

Tomas Karlsson, vd för Eckerölinjen, nämnde under vintern att han såg fram emot att se effekten på bokningarna. Sannolikt är han nöjd, då det ofta varit fullbelagt under högsäsong – utan tomma platser från outnyttjade bokningar av årskortsinnehavare.

Finnlines lanserade sina nya fartyg med biljettpriser runt 50 euro. Nu kostar det det dubbla att åka till Åland. 100 euro med bilen är snart att betrakta som en bra deal för alla längre rutter.

Nästan lika uppenbar är höjningarna ombord, i barer, restauranger och taxfreebutiker.

Passagerartrafik handlar mycket om volym, men marginalerna pressas uppåt så länge resenärerna inte ändrar beteende.

Wiklöf Holding, som äger Mariehamns Parti, konstaterade vid presentationen av sitt koncernresultat för 2023 att man inte höjt priserna i motsvarande grad som marginalerna stigit ombord.

Rederierna slipper samtidigt den allt högre alkoholskatten, runt 22 kronor eller 3,42 euro för en vanlig flaska vin eller 18 kronor för en 24-pack öl*. För en enliters flaska starksprit, 40 procent, är skattelättnaden ännu större: 211 kronor eller 21,92 euro. Det räknat enligt 2024 års punktskattetariffer från svenska och finska skattemyndigheter.

Prissättningsstrategin är kanske mest slående.

Den som vill ta sig från Sverige till Åland och känna att den gör klassiska taxfreefynd kan bli brydd. Dels för att dryckesutbudet på Viking Lines finskflaggade fartyg jämför sina priser med Alko, vilket emellanåt innebär att motsvarande vara faktiskt är billigare att köpa på det svenska Systembolaget. På svenskflaggade Birka Gotland, där Viking Line är hälftenägare och sköter driften, jämför man sig istället med Systembolaget. Den aktuella katalogen för respektive fartyg är närmast identisk, förutom pris och valuta.

Det är svårt att hitta något i katalogen som blir billigare i euro. Kanske finns något exempel. Tvärtom ligger vid en ytlig genomgång en majoritet av priserna i taxfreebutiken på Grace och Glory närmare 20 procent över vad den som kliver på Birka Gotland får betala. Det finns det inga fluktuationer i valutakursen som kan förklara.

En låda öl från Heineken, på kampanj, kostar 19,95 euro för en Stockholm-Mariehamn-resenär med Grace och Glory medan en Birka-resenär betalar 175 kronor. En flaska av det bästsäljande rödvinet Casilliero del diablo kostar 59 kr respektive 7,35 euro (över det svenska Systembolagets pris på 87 kronor). Tre påsar godis från Fazer kostar 99 kronor respektive 9,95 euro.

I samband med jungfruturen i vintras diskuterade jag detta med intendenten och dåvarande vd:n för Birka Gotland. Svaret var att det för deras del var en helt nödvändig anpassning till kundunderlaget. Annars skulle inte svenskarna som ville till Gotland handla en droppe.

I rättvisans namn har jag även försökt göra jämförelser med Silja, Finnlines och Eckerölinjen. Priser i kronor blir även här billigare, men en notering är att starkare alkoholvaror verkar ha andra prismekanismer, till exempel kan det skilja 4 euro för populära sorter mellan Tallink och Viking Line.

För en resenär från Finland kan det trots allt finnas mer att spara jämfört med priset hemma, men för en svensk resenär med Viking Lines reguljärtrafik börjar taxfreehandeln allt mer likna ett ordinärt inköp på Systembolaget till helgen. Men vanan och traditionen gör förmodligen att man än så länge handlar lite mer än planerat.

——

*33 cl-burkar. Den finska punktskatten för starköl varierar då den är 36,20 cent/centiliter ren etylalkohol.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp