DELA

Techkrig på kommande – vapenvila till sist i Gaza?

Dagens dubbla ledarspaningar noterar senaste nytt i den högteknologiska världen och begrundar utvecklingen i Gazakriget efter säkerhetsrådets resolution om vapenvila.

Siri mot Dumlurarna

Teknikvärlden höll andan när Apples hövding Tim Cook på måndagkvällen till sist äntrade scenen på Steve Jobs Theater i Apple Park – den ringformade, rymdskeppsliknande byggnaden som är iPhone-tillverkarens huvudkontor i Cupertino, Kalifornien, och som varje år i juni avslöjar nya innovationer för programutvecklare från hela världen.

Kanske var spänningen extra stor i år, för pilarna har på sistone pekat neråt för Apple; som med nästan allt annat i techvärlden stavas anledningen med ett A och ett I, som i Artificiell Intelligens.

Apple har nämligen satt sig på bakhasorna inför detta nya ljus i väster: AI-tekniken bygger på storskalig språkträning och vitt spridd informationsinsamling som går på tvärs mot företagets krav på användarintegritet. Marknaden har straffat Steve Jobs skapelse för detta; nyligen knuffade Microsoft ner Apple från förstaplatsen som världens högst värderade företag och i utvecklarkorridorerna över hela världen har det viskats oroligt. Hur ska Apple kunna komma tillbaka om man inte vill hoppa på AI-tåget?

Svaret blev i måndags: genom att åka i egen vagn. iPhonens (med rätta) utmobbade personliga assistent Siri ska från och med det kommande operativsystemet iOS 18 bli en AI, med fri tillgång till såväl lurens alla appar (tänk kalender, adressbok, plånbok, hälso- och träningsdata) som hela iCloudbibliotekets samling av dokument och foton. Informationsinsamlingen blir alltså exklusiv för Appleuniversumet och den nya tekniken kallas för, suck, Apple Intelligence.

Siri ska sedan, till sist, bli den personliga assistent hon länge utmålats som, med förmåga att komponera texter, sammanfatta inkommande mejl eller komma med förslag på en vettig dagsplanering.

För den som ändå vill ha tips på hur man reparerar ett punkterat cykeldäck eller få ett snabbsammandrag av ”Sagan om ringen” lovade Tim Cook dock att systemet ska kompletteras med ett kostnadsfritt samarbete med ChatGPT:s senaste AI-modell, men med någon form av brandvägg inåt, så att användarintegriteten bibehålls.

Det kan noteras att den senaste telefontrenden för Generation Z samtidigt rapporteras vara ”dumbphones” – små knapptelefoner som bara kan ringa och messa. Så låt loppet begynna: Smarta Siri mot Dumlurarna.

 

Vapenvila till sist?

FN:s säkerhetsråd lyckades till sist stå (i stort sett) enat i frågan om ett vapenstillestånd på Gazaremsan. Med röstetalet 14-0 och en nedlagd röst (Rysslands) godkändes i måndags USA:s resolution om ett eldupphör, baserat på den plan som president Joe Biden presenterade i slutet av maj och som just nu marknadsförs av utrikesminister Anthony Blinken, för tillfället på en tur i regionen som under onsdagen förde honom till Qatar.

Planen är indelad i tre steg. Den första gäller i sex veckor och innebär fullständig vapenvila, ett tillbakadragande av den israeliska armén från ”alla befolkade områden i Gazaremsan” samt utväxling av ett antal gisslan mot hundratals palestinska fångar. Del två inbegriper ett permanent slut på stridigheterna, att alla kvarvarande levande gisslan släpps och att alla israeliska styrkor lämnar Gazaremsan. I den sista tredje fasen ska det förhandlas om och sjösättas en omfattande återuppbyggnadsplan för det pinade området, oönskat och oälskat av samtliga ockupanter – osmaner, turkar, britter, egyptier och israeler – sedan östroms fall år 1453.

Skeptiker vill naturligtvis utbrista ”Fan tro’t”. Men dynamiken talar för att Hamas och Israel denna gång kan komma att gå med på åtminstone inledningsfasen av fredsplanen. Hamas har visserligen signalerat att man vill ”förhandla” om planen snarare än att gå med på den rakt av, men organisationen hänger på repen efter de förödande israeliska attackerna. Och i Israel har de inrikespolitiska förutsättningarna ändrats rejält de senaste veckorna.

Premiärminister Benjamin Netanyahu står alltmer ensam efter att oppositionsledaren Benny Gantz lämnade krigskabinettet i förra veckan i protest mot hanteringen av den långsiktiga planeringen för Gaza. Det betyder att ”Bibi” Netanyahu inte längre har någon på sin vänstersida att profilera sig emot, och det politiska stödet för honom tycks svikta. Nu sitter han ensam kvar bland kryptofascistiska koalitionspartners som partiet Otzma Yehudit, lett av polisministern ‎Itamar Ben-Gvir – en gång i tiden för högerextrem för att ens få göra värnplikten i Israel.

Ben-Gvir tycks allt mer politiskt populär. Möjligen öppnar det för att Netanyahu ska gå med på vapenvilan – eller låta allt bli den politiska fiendens fel om regeringen skulle spricka över beslutet.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp