Trumps åtal blir ett avgörande ögonblick
Efter ett flertal olaga försök att hålla sig kvar vid makten har Donald Trump fortfarande ett majoritetsstöd bland republikaner för att bli deras presidentkandidat. De åtal han nu står inför är avgörande för landets framtid och kommer visa om demokratin kommer bära eller brista.
18 månader efter stormningen av Kapitolium åtalas nu USA:s före detta president Donald Trump på fyra punkter angående hans inblandning i folkresningen den 6 januari 2021. Han åtalas för konspiration i syfte att bedra USA, konspiration i syfte att hindra en officiell process, hindrande och försök att hindra en officiell process, och konspiration mot konstitutionella rättigheter. Fällande domar på samtliga punkter kan innebära ett fängelsestraff på 55 år.
Utöver detta har den tidigare presidenten ett antal andra åtal hängande över sig. Bland annat hans ansvarslösa behandlande av klassificerade dokument och hans påstådda försök att stjälpa valresultatet i delstaten Georgia till sin fördel. Det senare åtalet väcktes delvis på grund av ett inspelat samtal mellan Trump och Georgias statssekreterare Brad Rafensperger, där han uppmanar Rafensperger att ”hitta 11 780 röster”, och antydde att det skulle vara en rättskränkning om han inte skulle göra det.
Trumps påstående att ”ni vet vad de gör, och ni rapporterar det inte” baseras på hans falska påståenden att valet var riggat mot honom. Trump har tidigare avfärdat en rapport från underrättelsetjänstemän som tydde på att Ryssland var aktivt inblandat i att påverka röstningen för att få honom omvald.
Bakom den fasad av styrka och självständighet som Trump visar för sina anhängare gömmer sig en oroväckande tendens att slicka stövlarna på personer som han har respekt för, så som Rysslands ledare Vladimir Putin. Hans offentliga beundran av Putin har länge kritiserats, och många undrar om det är lämpligt att Trump ska kunna ha det inflytande han hade som president med tanke på de politiska förslag han har lagt fram gällande USA:s inblandning i kriget i Ukraina, samt andra förslag som riskerar att destabilisera säkerheten i Europa.
Efter Rysslands invasion av Ukraina förra året har Donald Trump vid flera tillfällen uttryckt sin åsikt att Ukraina och Ryssland ska sluta ett fredsavtal där Ukraina överlåter de territorier som Ryssland är ute efter. Det råder inget tvivel om hur den före detta presidenten skulle ha hanterat situationen om han hade vunnit presidentvalet 2020, en lösning som skulle öka osäkerheten i Europa och stärka Rysslands inflytande.
Som president uttryckte Trump även flera gånger att han ville få USA att dra sig ur Nato, den militärallians som sedan 1949 motverkat Sovjetunionens expansion under kalla kriget, och som nu delvis syftar till att förhindra Vladimir Putins militära och politiska ambitioner i Europa. Ett sådant beslut skulle vara nära förödande för alliansen och spela den ryska presidenten i händerna.
Trots de många åtalen har Donald Trump fortfarande ett mycket starkt stöd i det republikanska partiet. En opinionsundersökning utförd av New York Times tillsammans med Siena College visar att 54 procent av republikaner stödjer Trumps presidentkandidatur för det republikanska partiet. Floridas guvernör Ron DeSantis stöds av 17 procent av republikaner, och den före detta vice presidenten Mike Pence har ett stöd på tre procent.
Donald Trumps starka stöd är mycket oroande. Det visar klart och tydligt att många republikaner ignorerar eller till och med stöder bland annat hans förhållning till Ryssland och hans försök att destabilisera den demokratiska processen i landet. Det kommer dock inte som en stor förvåning, då det var Trumps anhängare som på hans uppmaning stormade Kapitolium med avsikten att förhindra certifieringen av Joe Bidens presidentskap. Stormningen ledde till fem dödsfall, samt 138 skadade poliser och fördröjde räknandet av valsedlarna.
En nyckelfaktor i det åtal Donald Trump nu står inför angående hans inblandning i stormningen av Kapitolium är att han medvetet vilseledde sina anhängare med falska påståenden om att valet var riggat, trots att hans rådgivare och flera förvaltningstjänstemän gång på gång förklarade för honom att så inte var fallet. Anledningen till att åklagaren lägger stor vikt på denna aspekt är att det visar att Trump inte hade någon anledning att tro att de lögner han spred var sanna, utan medvetet vilseledande.
Den faktiska möjligheten att Donald Trump kan bli USA:s nästa president är en mycket skrämmande tanke. Efter alla försök att undergräva grundläggande funktioner i landets demokratiska system är det fortfarande troligt att han kan återvinna den ställning som han på olaga sätt försökte hålla sig kvar vid.
Utfallen av åtalen mot den före detta presidenten angående hans försök att påverka rösträkningar, och uppmaningen till sina anhängare att förhindra en demokratisk process, är avgörande för landets framtid. Skalan av det som skett är uppenbar, och påföljderna från åtalens resultat kommer att definiera USA:s framtid.
Kommer landet acceptera försök till manipulering av det demokratiska systemet eller kommer människor ansvariga för sådana aktioner hållas till svars?
Tack för att du väljer Nya Åland!
Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.