DELA
Foto: Jonas Edsvik
Överskuldsatthetens skugga breder ut sig i Finland. Som tur är har Finlands regering insett allvaret och åtgärder är på agendan. ?

Tufft ekonomiskt år att vänta

Det blir allt dyrare att handla, tanka, bo och leva till följd av kriget i Ukraina. Kanske leder det till värdefulla insikter kring självhushållning och sparsamhet. Men den ekonomiska krisen, som bara väntas tillta i styrka, kommer samtidigt vara ett oproportionerligt hårt slag mot de som redan har det tajt.

Finland är väl rustat för ekonomisk kris. Det konstaterar finansinstitutet Kuntarahoitus i en rapport som utkom i veckan. Men det kommer bli en tuff tid för Finland och resten av världen i de ekonomiska efterdyningarna av Ukrainakriget. Förnödenheter som mat och drivmedel samt handelsvaror blir dyrare samtidigt som räntekostnaderna stiger.

”För i år gäller rent allmänt att återhämtningen efter pandemin är en starkare kraft än krigets negativa effekter. Men nästa år har den uppdämda efterfrågan efter pandemin mattats av och kvar finns då bara prishöjningens negativa effekter.”

Det konstaterar Hannu Nummiaro, privatekonom på Lokal-Tapiola i Hbl.

Men det är inte bara kriget som bidrar till det prekära ekonomiska läget där mycket nu blir dyrare:

Kostnader för transporter har gått upp. Att skicka en container från Asien till Europa kostar idag cirka tio gånger mer än det gjorde förra året. Till på det har vi en ökad kostnad för flygtransporter och en brist på lastbilschaufförer i Europa.

Det råder brist på produkter och viktiga komponenter. Under coronapandemin tvingades många tillverkare och fabriker runtom i världen stänga periodvis vilket har lett till ett underskott av vissa saker. Avsaknaden av halvledarkomponenter, olika chip som används i bland annat fordon och elektroniska produkter, har varit ett allvarligt gissel i redan över ett år.

Stigande löner runtom i världen. På grund av att det finns brist på folk inom bland annat serviceyrken har företag varit tvungna att höja löner för att locka nytt folk. Att folk får bättre betalt i vissa historiskt underbetalda yrken är förstås en bra sak, men kostnaden läggs ofta på konsumenten.

Klimatförändringen och extremväder försvårar både produktion och transport. Bland annat fick en stor mikrochip-fabrik i Texas stänga förra året på grund av en ovanligt hård vinterstorm. Det här är något vi tyvärr kommer se mer av och ostabilt väder kommer i synnerhet drabba livsmedelsproduktionen.

Det är alltså en ”perfekt storm” av världshändelser, miljökriser, sociala trender och post-pandemikonsekvenser, med Ukrainakriget i stormens öga, som nu satt vår handelsbubbla i gungning.

Många tvingas nu att prioritera och anpassa sina inköp. Förhoppningsvis leder det till att vi får en ny uppskattning för de materiella tingens värde. Nöden är uppfinningarnas moder heter det och kanske får fler upp ögonen för att reparera, leva mer minimalistiskt och göra saker själv.

Men det går inte att blunda för att vi står inför en svår ekonomisk situation. En som är hastigt påkommen, där varken samhälle eller individer kunnat förbereda sig. Speciellt för låginkomsttagare och de som inte har en ekonomisk buffert är en tuff höst att vänta. Här måste vi se till att snabbt sätta in insatser för att mildra de allvarligaste konsekvenserna och se till att ingen faller genom sprickorna medans den ekonomiska världskartan förhoppningsvis stabiliserar sig till det bättre.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp