DELA
Veronica Thörnroos (C) har ett stöd på 88 procent bland de egna väljarna. Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) har ett stöd på 69 procent medan Pia Eriksson (ÅF) har 29 procent.

Underbetyg för mer än en ledare

Camilla Gunell (S) och Katrin Sjögren (Lib) är de två partiledare som är starkast just nu. Bland de egna väljarna har de ett stöd på 91 och 90 procent.
Det visar resultatet på Nya Ålands fråga om partiledarförtroende i den senaste Ålands Gallup.

Veronica Thörnroos
(C) och Bert Häggblom (Ob) ligger inte långt efter. De får 88 respektive 85 procents stöd av sina egna väljare.

Enligt Åland Gallup i mars, där Nya Åland frågade om vilken partiledare man har högst förtroende för toppade Veronica Thörnroos med nästan 49 procent, vilket förklaras av coronakrisen då var in en akut expansionsfas där folket slöt upp bakom sin ledare, helt enligt regelboken. Nu i oktober var läget tillbaka till det normala och Veronica Thörnroos fick ett stöd på 27,6 procent.

Bland Centerväljarna är förtroendet för partiledaren alltså nu 88 procent. Det är högt, men med tanke på marsrekordet hade man kunnat vänta sig att uppslutningen i det egna lägret hade räckt längre.

Sämre är det då med HI:s talespersoner Annette Bergbo och Alfons Röblom samt även Moderaternas ledare Annette Holmberg-Jansson.

Av HI:s väljare anser 70 procent att de har högst förtroende för HI-ledarna. 16 procent har högst förtroende för Camilla Gunell.

Att väljarna flyter mellan Socialdemokraterna och Hållbart initiativ är känt. Socialdemokraterna tappade ett mandat till HI i valet, men hittills har HI:s medverkan i regeringen inte märkts av på något imponerande sätt. Här finns säkert en viss besvikelse. Partiet är ändå nytt och det kan förklara en del – det är knappast lätt att som nybörjare navigera i den politiska verkligheten.

Värre är det då för Moderaterna. Moderaterna hör till de större, väletablerade partierna på den åländska partikartan, med väldefinierade värderingar och trofasta väljare. Att som partiledaren Annette Holmberg-Jansson då enbart få 69 procent av de egna väljarnas stöd i frågan om vem som har högst förtroende är lågt – anmärkningsvärt lågt.

En stor del av stödet går till Veronica Thörnroos och en del av stödet, 6 procent, går över till oppositionsledaren Katrin Sjögren. 6 procent kryssar till och med för att de har högst förtroende för Stephan Toivonen (ÅLD). Här behöver man ändå för rättvisans skull lägga in en brasklapp. Knappt 500 personer deltog i oktobergallupen och det gör att enskilda personers val kan få stort genomslag.

Vad kan det här bero på att moderaterna är så splittrade? Tja, med tanke på kappvändningarna som den moderata lagtingsgruppen tvingats göra för att passa in i den Centerledda regeringen, främst i tunnelfrågan och kommunfrågan, är det inte konstigt om väljarna är lätt skeptiska.

Dessutom är Annette Holmberg-Jansson inte är den moderat som får mest synlighet. I stället är det frifräsaren Fredrik Karlström som oftare tar plats i rampljuset. För partiet kan det vara en tröst att det är långt till nästa val – det finns tid för bot och bättring.

Absolut lägst förtroende bland de egna väljarna har Pia Eriksson som leder Ålands framtid. Endast 29 procent av alla som säger att de i dagsläget skulle rösta på Ålands framtid har högst förtroende för Pia Eriksson. Bland ÅF-väljarna har i stället många störst förtroende för Veronica Thörnroos, följt av alternativet ”kan inte ta ställning”.

Kombinera det här med att fler vill rösta på Ålands framtid i dag. Partiunderstödet har ökat från 4,7 i valet till 5,8 procent nu och i dagsläget skulle partiet få två platser i lagtinget. Partiets absoluta kärnfråga, självstyrelsen har – med rätta – fått väldigt mycket utrymme i den åländska samhällsdebatten de senaste månaderna, så att stödet ökat med någon procent är inte konstigt. Det är dock anmärkningsvärt att partiet inte gjort mer av guldläget. Det enda som partiet åstadkommit är ett fåtal insändare, varav en om att man försöker övertyga väljarna att man jobbar på. Svagt. Minst sagt svagt.

Även Stephan Toivonen har relativt sett lågt förtroende, 47 procent av de egna väljarna har högst förtroende för partiledaren. Anmärkningsvärt att 21 procent av ÅLD-väljarna har högst förtroende för HI:s ledare. Byter ÅLD-väljarna parti till HI!?

Vad kan man då dra för slutsatser av det här? För flera partiledare är det säkert skönt att det är ett tag till nästa val– det finns tid för omtag.

Det politiska fältet är också mycket splittrat, med åtta partier. Generellt behöver det inte vara enbart positivt för det politiska beslutsfattandet. Om de minsta partierna, eller deras partiledare, inte lyckas prestera bättre är det knappast någon vild gissning att det blir färre partier som gör upp i nästa val.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp