DELA
Foto: Stefan Öhberg
SUDDA REGPLÅTAR

Utsätt inte våra skolbarn för livsfara

Höstterminen är här, och grundskolorna har börjat. Hundratals förväntansfulla barn promenerar eller cyklar varje vardag till och från skolan, pirriga och förväntansfulla. Kära bilist, var med och bidra till att deras väg blir så trygg som möjligt. Det krävs ingen större uppoffring alls, bara att du håller dig till trafikreglerna. Du kanske förlorar en minut eller två per dag, men det är det väl värt?

”Pappa, varför stannade inte den där bilen? Den måste ju stanna? Brydde den sig inte om att vi stod och väntade?”

Otaliga är gångerna som jag tvingats svara på ovanstående fråga, utan att riktigt veta vad jag ska svara. ”Ja-a du, det beror nog på att han eller hon körde för snabbt och inte hann se att vi stod här vid övergångsstället. Eller så tittade föraren i mobiltelefonen. Eller så brydde sig föraren helt enkelt inte. Vissa är bara sådana. Idioter. Därför är det extra viktigt att alltid vänta och se att bilarna faktiskt stannar.”

Ungefär så brukar jag svara. Och inte bara jag; de flesta småbarns- och skolbarnsföräldrar i bekantskapskretsen som jag pratat med har liknande erfarenheter. De delar min frustration, oro och – ja – skräck.

I torsdags började höstterminen för grundskolorna i Mariehamn. Hundratals små skolbarn promenerade, cyklade eller fick skjuts till skolan. För en hel del var det den allra första skoldagen i livet. Nervösa, pirriga, förväntansfulla. En stor dag, helt enkelt.

Med detta i åtanke kunde man tycka och hoppas att bilister som brummar på längs skolnära vägar som en hel massa barn tvingas korsa på sin väg till skolan skulle köra extra försiktigt och visa extra mycket hänsyn just denna dag. Den allra första skoldagen för många.

Man kunde tycka att bilisterna ifråga skulle respektera 30-skyltarna som numera är tillbaka efter sommarlovet, fullt synliga exempelvis längs Västra Ytternäsvägen nära skolområdet vid Ytternässkolan. Man kunde hoppas att bilisterna också uppmärksammade de tre övergångsställena, frekvent använda av unga skolelever främst runt klockan 9 på morgnarna och vid skolslut på eftermiddagarna. Det handlar ju om sunt förnuft, och en rimlig omtanke om våra små, oskyddade skolbarn.

Men nej, långt från alla gör det, inte ens vårdnadshavare till skolbarn själva. I torsdags stod jag och mina barn och väntade vid ett av övergångsställena vid Ytternässkolan och väntade, fullt synliga för alla bilister. Två bilar susade förbi utan att stanna, i en hastighet som jag uppfattade som närmare 50 km/h än 30 km/h. Båda svängde sedan in till skolan vid nästa avtag, antagligen för att lämna sina egna skolbarn. Klockan var 8.45, en kvart kvar till skolstart.

”Pappa, varför stannade de inte vid övergångsstället?”

”Ja-a, jag vet faktiskt inte.”

Kanske hade de bråttom till jobbet? Okej, vi genomför ett enkelt räkneexempel. Sträckan med 30-begränsning längs Västra Ytternäsvägen är gissningsvis 250 meter lång. Skiter man i hastighetsbegränsningen och håller en genomsnittshastighet på 50 km/h tar sträckan cirka 18 sekunder att köra. Håller man trygga 30 km/h som man ska tar sträckan 30 sekunder att köra, alltså 12 sekunder mer. Plussa på säg en halvminut för att stanna vid ett övergångsställe för att tryggt låta skolbarn passera så har du förlorat sammalagt drygt 40 sekunder av din dyrbara tid. Ska du tillbaka till stan sedan? Lägg på ytterligare en 40 sekunder för att tvingas krypa fram i 30 och stanna vid övergångsstället, så är du snart uppe i en och en halv minut av förlorad tid.

Men det kanske är värt det? Barnens trygghet, hälsa och liv kanske är värda en halvannan minut av din dyrbara tid? Eller till och med två minuter, om du tvingas stanna vid flera övergångsställen längs din resa?

Enligt en ny undersökning från Trafikskyddet (Liikenneturva.fi, 7.8.2024) anser ”nästan alla finländare att det är viktigt att man följer hastighetsbegränsningen i närheten av skolorna”. Men hör och häpna: trots det kör fyra av fem förare för fort i närheten av skolorna, enligt undersökningen. Det ter sig fullkomligt befängt. Trafikskyddets utbildningsinstruktör Lari Mäkelä skräder inte orden, utan menar att beteendet vittnar om likgiltighet hos förarna som använder överhastighet vid skolorna:

”När föraren bryter mot hastighetsbegränsningen fattar hen ett beslut om att bryta mot trafikreglerna och öka otryggheten hos andra, i detta fall barn. Att upprepade gånger överskrida begränsningarna eller inte följa dem har ofta blivit en vana som ganska många borde lära sig att komma ifrån”, betonar Mäkelä.

Också åländska bilförare bör ta åt sig av orden och respektera hastighetsbegränsningarna och trafikreglerna vid övergångsställena, särskilt i skolnära miljöer där oskyddade barn rör sig. I dagarna har landskapet och polisen också påmint om detta bland annat genom stora annonssidor i lokaltidningarna.

Polisen har också lovat att vara extra närvarande i skolnära områden under de första skolveckorna, för att kontrollera att bilisterna håller sig till reglerna. Överträdelser kan alltså stå dig dyrt i dryga böter. Men det är naturligtvis inte det värsta som kan hända. Kör du för fort och struntar i att stanna vid övergångsställena kan det i värsta fall leda till att du släcker ett ungt liv eller skadar ett barn för resten av livet. Är det värt en eller ett par minuter av din dyrbara tid?

Och kom ihåg, kära bilist: ser du barn som står och väntar vid ett övergångsställe, trots att det verkar som att de borde hinna över, handlar det inte om att de vill väja för att du ska spara en minut av din dyrbara tid. Nej, de väntar på att du ska stanna, så att de tryggt kan passera på sin väg till skolan, fulla av förväntan på vad just denna dag har att erbjuda.

Bättrar sig inte berörda bilister börjar det bli på sin plats med farthinder på de skolnära vägavsnitt som saknar sådana sedan tidigare.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp