DELA
Foto: Gränsbevakningsväsendet

Vad är sant om röret i Finska viken?

    Finländska myndigheter har informerat föredömligt om gasläckan i Finska viken. Det är enligt Hanna Smith, säkerhetspolitisk expert, en lärdom av de vilda spekulationer som uppstod kring Nordstream-rören i våras.Det skulle vara bra om medierna tog rygg på myndigheterna.

    Medierapporteringen om gasläckan har, för att uttrycka det milt, varit spekulativ. Ser man till de svenskspråkiga medierna i Finland slog bland annat Hufvudstadsbladet redan dagar efter olyckan fast att Ryssland är boven i dramat. Med formuleringar på ledarplats som ”vem annan än Ryssland skulle realistiskt sett ha motiv, resurser och beredskap för något sådant här?” tycks Tommy Westerlund vara rätt säker på sin sak.

    HBL följde upp med att intervjua Hans Liwång, docent i militärteknik, som konstaterar att det troliga är att skadan har orsakats av ett ankare. Han resonerade också kring alternativa förklaringar: ”Något tungt eller vasst som hänger i en vajer eller kedja som sänks ner från ytan i syfte att skada ledningen och som fungerar som ett ankare fast det inte är det. Det skulle möjligtvis kunna fungera” säger Liwång till HBL efter att uttryckligen ha presenterat ankarteorin som mest trolig. HBL väljer ändå att rubricera artikeln på ”Nya uppgifter förbryllar – ett vasst verktyg som sänktes ner i syfte att förstöra möjlig förklaring”.

    Nya uppgifter låter som bevis för ett topphemligt nytt rörförstörarvapen. En mer korrekt rubrik hade varit: Expert tror att ankare orsakade skada på gasrör.

    Det vi vet nu är att polisen misstänker att ett ankare från ett kinesiskt fartyg har skadat röret. Det ska också sägas att fartyget är registrerat i Hong Kong – vilka nationaliteter som ingick i besättningen är inte offentligt. Utrikesexperter menar dock att den kinesiska statens inblandning är ”ytterst osannolik” och skulle i så fall innebära en ”exceptionell historisk vändning” i kinesisk utrikespolitik. Men en liten spekulationskrydda, som Svenska Yle inte klarar av att undvika, är tanken om att fartygskaptenen kan ha blivit mutad med en säck rubel för att sabotera röret.

    Hur vanligt är det då att fartyg får problem med sina ankare? Yle intervjuar Magnus Winberg, sjökapten och lektor i navigation vid sjöfartsskolan Aboa Mare i Åbo, som menar att cirka 200 incidenter sker årligen i världen just på grund av ankaren som går sönder.

    Det är knappast heller den mest effektiva metoden om man vill vara säker på att förstöra ett rör på havsbottnen och förbli oupptäckt.

    I medierapporteringen, och kanske det gäller medielogiken i stort, tycks det finnas en tillåtande attityd av att det inte är så farligt att ha fel i glasklara utpekanden och hårt vinklade expertspekulationer så länge alla är överens om vem fienden är. Om det visar sig att Ryssland (eller någon annan) inte har saboterat röret är det ändå ingen skada skedd – för Putins hejdukar har säkert gjort en massa annat fuffens. Men bara för att alla är överens om att den ryska regimen är förkastlig så ger det inte carte blanche att publicera felaktigheter.

    Man kan nu genom medierapporteringen få olika bilder av det aktuella kunskapsläget kring röret. En bild är att en anonym kapten på ett Hong Kong-registrerat fartyg har mutats av rysk underrättelsetjänst för att sabotera ett gasrör genom att dragga ett ankare längs botten i hårt väder, med risk för att fastna i något och därmed misslyckas med sin operation – eller att ett fartyg har sänkt ett ankare och ingen har ännu kunnat höras om vad som hände.

    Klar är i alla fall att det säkerhetspolitiska läget och den finländska trygghetskänslan knappast stärks av gasrörsrapporteringen. Mediernas ansvar måste vara större än så.

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp