DELA
Foto: Jonas Edsvik

Vad är vi villiga att betala för bussen?

Trenden för den åländska kollektivtrafiken är på nedåtgående.
Men det finns andra verktyg för att öka det kollektiva resandet än att sätta in en expressbuss mellan Godby och Mariehamn.

Ålandsbussen/Röde Orm vill starta en skytteltrafiklinje mellan Godby och Mariehamn. Bussarna, som ska gå på fiskrensbränslet som tidigare drev stadsbussarna i Mariehamn, ska enligt förslaget gå en gång i timmen från både Mariehamn och Godby. Bussen ska gå mellan centrumkärnorna utan stopp emellan.

Enligt förslaget skulle bussåkandet vara gratis för resenärerna, kostnaderna skulle i stället täckas av ett landskapsbidrag på fem euro per kilometer. Satsningen skulle kompenseras genom att rikta om en del av reseavdraget för arbetsresor med personbil till bussåkandet.

Vid första ögonkast är det här ett mycket bra förslag. Det är ett initiativ för ett grönare Åland och minskad privatbilism. Åland måste göra en sådan förändring för att uppnå de ambitiösa klimatmål landskapet har ställt upp. Den åländska bilparken är enorm med ett snitt över ett registrerat fordon per ålänning. Att dessutom återigen använda bränslet gjort på fiskrens skulle vara en smart, grön investering för Åland.

Vi måste bli bättre på att lämna bilen hemma. Men är skytteltrafik mellan Godby och Mariehamn rätt väg att modernisera kollektivtrafiken?

Enligt Åsubs statistik gjordes 288 000 bussresor med landsortsbussarna på Åland 2017, det senaste året som finns i byråns utredningar. Mellan 2004 och 2017 ligger snittet per år för samtliga busslinjer exklusive stadens trafik, på 305 000 resor per år.

Åren 2015–2017, de tre senaste åren som är statistikförda, gjordes under 300 000 resor per år. Före 2015 hade 300 000 bara understigits en gång under den statistikförda perioden. Det ser alltså, tyvärr, ut att vara en nedåtgående trend för antalet bussresor på Åland.

Andelen avgångar nämns ofta som en bidragande orsak till att den åländska kollektivtrafiken nyttjas av så få. Det är säkert en del av förklaringen, men en närmare titt på antalet avgångar visar att det faktiskt inte är så dåligt ställt.

Enligt Ålandstrafikens hemsida finns i dag 18 dagliga avgångar med buss om man vill åka från Godby till Mariehamn. Det finns lika många returresor från Mariehamn till Godby.

Enligt den något varierande tidtabellen tar det strax under en halvtimme att åka buss på sträckan i dag. Om man väljer att resa 07.15 vilket troligtvis är en av de mer populära tiderna att åka med tanke på arbetstider, finns två avgångar att välja på. Då har man möjlighet att stanna på 11 ställen innan stadshuset i centrala Mariehamn eller något av de 25 stoppen innan stadshuset beroende på vilken buss man tar. De två turerna skiljer fem minuter i restid vilket gör att man kan ta en snabbare eller långsammare buss beroende på var man behöver stiga av.

Ytterligare avgångar mellan Mariehamn och Godby, 12 stycken tur och retur per dag enligt Ålandsbussens plan, skulle betyda att sträckan trafikeras åtminstone 30 gånger tur och retur per dag. Under de 12 timmar bussarna då ska gå betyder det en avgång varje 24:e minut i snitt, till skillnad från dagens snitt på 40 minuter.

Den stora skillnaden mellan Ålandsbussens förslag och det nuvarande upplägget är resekostnaderna. Vill man åka mellan Mariehamn och Godby enligt nuvarande system kostar det 504 euro för ett årskort. Vill man åka längre än så, till exempel till Vestanträsk, Eckerö färjterminal, Bomarsund eller Lumpo kostar årskortet 810 euro.

Det är småpengar jämfört med att ha bil, men kan mycket väl vara en orsak att inte välja bussen för många ålänningar. Det finns förstås diverse rabatter och subventioner för olika typer av bussåkare, till exempel skolungdomar och pensionärer, men om vi ponerar att busstrafiken ska ersätta personbilismen är det medelålders människor i arbetsför ålder som också måste lockas. För dem gäller fullt pris.

Att enbart satsa på en linje mellan Mariehamn och Godby kommer knappast att bli en kompletterande tjänst, snarare en konkurrerande tjänst.

Det landskapet borde göra, förutom att se över och kanske utöka antalet bussavgångar för hela Åland, är att sänka priset för årskorten. Ett förslag kunde vara att ta den del av reseavdraget för personbilar, som annars skulle ha subventionerat skytteltrafiken (5 euro per kilometer), och i stället subventionera årskorten under ett år.

Det skulle räcka till drygt 900 årskort för zonen som täcker hela Åland, eller cirka 1 450 årskort för zon 8 vilket motsvarar Mariehamn-Godby om korten skulle vara kostnadsfria för resenärerna.

Om ålänningarna ska överge personbilen måste det finnas en morot. Det ska vara enkelt och billigt att åka kollektivt. För alla.