DELA
Foto: Stefan Öhberg/Skärmdumpar
Över 3 000 abonnenter saknade el efter stormen Jari, skärgårdstrafiken ställdes in och mobilnätet var svajigt. Ändå uppdaterades, enligt Nya Ålands vetskap, inte hemsidan kris.ax. Sådant borde den användas till.

Vad gör vi om krisen kommer?

Finland har nyligen uppdaterat sina beredskapsråd och samlat dem på ett och samma ställe: suomi.fi. Åland borde ta efter och göra den krisinformation som finns mer tillgänglig. Varför inte på kris.ax?

På hemsidan suomi.fi finns information om pågående kriser, tips på hur man ska förbereda sig och anvisningar hur man ska agera när olika situationer uppstår. Dessutom tar den nationella beredskapshandboken upp olika typer av händelser: epidemier, cyberstörningar, naturfenomen och storolyckor, störningar i betalningssystemet, militär konflikt, elavbrott, terrorism och avbrott i vattenförsörjningen. Allt går att läsa om och förbereda sig för på hemsidan. För den extra nyfikna står det också om hur olika aktörer förbereder sig – och vilken instans som är ansvarig för vad. Det är smart att samla all relevant information på ett och samma ställe.

Sidan har uppmärksammats, också i internationell press, även om sammanställningen inte innehåller så värst mycket nytt.

Så hur gör vi på Åland? För oss gäller förstås samma generella tips och suomi.fi har bra information på svenska, finska och engelska.

Men Åland har en egen broschyr: ”Om krisen kommer” som togs fram efter stormen Alfrida 2019 och som delades ut till alla hushåll på Åland. Men eftersom nästan fem år har gått lär de flesta vid det här laget ha skickat pappersbroschyren till återvinningen.

För den som nu vill läsa broschyren på internet krävs precision i sökningarna. Om man går in på landskapsregeringens hemsida och söker på ”kris” så dyker den upp. Men det förutsätter att man själv lyckas navigera så långt.

I samband med Alfrida etablerade åländska myndigheter hemsidan kris.ax som ska innehålla information om samhällsstörningar. Sidan var också den ett mycket bra initiativ. Men en uppdatering krävs.

Myndigheterna tycks vara restriktiva med att använda kris.ax, vilket kan ha att göra med hur de definierar samhällsstörning. Stormen Jari orsakade i veckan strömavbrott för 3 000 abonnenter, och skärgårdstrafiken ställdes in. Ändå hittade Nya Ålands reportrar ingen information på sidan.

I dagsläget innehåller kris.ax fem länkar: landskapsregeringen, statens ämbetsverk, räddningsverket i Mariehamn (som inte funkar), Räddningsområde Ålands landskommuner (som inte heller funkar), polisens startsida och alarmcentralens hemsida. Förutom alarmcentralen ges via de här länkarna ingen direktinformation om störningar. Ingen av sidorna, förutom alarmcentralens, är heller direkt användarvänliga.

Inte heller beredskapsinformation går att hitta via kris.ax. Orsaken är att sidan ska vara så tillgänglig som möjligt. Om vi drabbas av ett mer omfattande elavbrott påverkas mobil- och internettrafiken. En hemsida som innehåller för mycket information blir ”tung” att ladda. Då blir den otillgänglig och därmed värdelös.

Men broschyren ”Om krisen kommer” är i nuläget endast fem sidor i pfd-format. Materialet kunde dessutom göras om för att ta så lite digitalt utrymme som möjligt (till exempel att välja bort genrebilderna) och laddas upp enbart i textform.

Annars kunde sidan i alla fall innehålla direktlänkar till suomi.fi och den lokala broschyren.

Förutom beredskapsinformation borde myndigheterna ge relevant information vid störningar, som exempelvis elbolagens avbrottskartor och trafikläget vad gäller färjtrafiken. Dessutom borde tröskeln sänkas för att uppdatera sidan, så att den faktiskt informerar om allt som är samhällsstörningar.

En broschyr som inte går att hitta har inget syfte. En hemsida som ger för lite eller irrelevant information blir inte en del av ålänningarnas beredskap.

Att på riktigt ta i bruk kris.ax stärker den åländska beredskapen. Dessutom krävs väldigt små insatser.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp