DELA
Foto: Fredric Häggblom
Valkompasser är bra som komplement. Men låt inte kompassen välja din kandidat utan att granska svaren.

Valkompasser är bra – men ger inte hela bilden

    Många använder sig av så kallade valkompasser för att hitta rätt i det stora utbudet av kandidater. Men att hitta rätt kandidat kräver mer än så.

    Nu intensifierar Nya Åland bevakningen inför riksdagsvalet. I veckan presenterar vi samtliga kandidater och näst på tur är ämnesspecifika diskussioner för att ge läsarna en bättre bild av kandidaternas politik.

    Men redan för några veckor sedan publicerades årets valkompass som Yle i samarbete med flera lokala aktörer – däribland Nya Åland – har sammanställt. Valkompassen är uppbyggd precis som de brukar vara: kandidaterna får svara på ett frågebatteri – väljaren svarar på samma frågor och får därmed reda på vilken kandidat som tycker lika som en själv.

    De flesta vet redan det här eftersom valkompasser är väldigt populära. Enligt Henrik Ekengren Oscarsson som leder Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet handlar det i Sverige om uppskattningsvis mellan 60 och 70 procent av väljarna som använder sig av valkompasser för att hitta sin kandidat. Någon motsvarig siffra från Finland är svår att få fram, men troligtvis skiljer sig läget knappast mycket från vårt västra grannland.

    Enligt Svenska Yle vill 77 procent av de finländska unga väljarna (under 29 år) rösta i riksdagsvalet. De vanligaste sätten att hitta sin kandidat är enligt Yle att leta information om kandidaterna på sociala medier (se gårdagens ledare för invändningar mot det) och valkompasser. Redan inför förra riksdagsvalet visade statistik som Hufvudstadsbladet publicerade att var fjärde ung väljare helt enkelt lät kompassen bestämma vem de skulle rösta på.

    De flesta kompasser är välgjorda och ger en hyfsad bild av vilka kandidater som sakpolitiskt ligger närmast en själv. Att behandla kompasserna som facit kan däremot bli missvisande. En valkompass innehåller ett fåtal påståenden, ofta vinklade för att skapa tydlighet. Och att sammanfatta en politisk kandidatur utgående från, i det här fallet, 35 frågor leder förstås till att många ämnen går om intet.

    För att valtest av den här typen ska fungera måste dessutom samtliga kandidater fylla i dem – vilket inte är någon självklarhet. Yles valkompass inför kommunalvalet 2021 fylldes i av ungefär hälften av kandidaterna (i den aktuella kompassen har samtliga åländska kandidater svarat).

    Utmaningarna slutar inte där. Att bara utgå från hur många procent som överensstämmer mellan dig och en kandidat betyder inte att den är bäst lämpad. Alla frågor är ju faktiskt inte lika viktiga. För att frågebatteriet ska bli mer precist så behöver man ta sig lite längre in bakom kulisserna.

    I Yles/Nyans valkompass går det att sortera svaren ämnesspecifikt. Om man till exempel tycker att miljö- och klimatfrågor är viktigast går det att se kandidatmatchningen i just de specifika frågorna.

    Det går också att ta reda på hur kandidaterna motiverar sina svar, vilket också ger en chans till fördjupning. För trots att frågorna är formulerade på ett sätt som strävar efter tydlighet så finns alltid tolkningsutrymme. Ett aktuellt exempel hämtas ur Yles/Nyans riksdagsvalskompass: två åländska kandidater är delvis av samma åsikt gällande påståendet att ”stödet till köttproduktionen borde minskas av klimatskäl”.

    En av kandidaterna motiverar sitt svar med att affärsverksamhet som inte klarar sig utan stöd behöver ses över. Den andra menar att just miljövillkoren för stöd borde ha större inverkan. Alltså: samma ruta har kryssats i, fast kandidaterna har utgått från helt olika premisser. Det visar på att åsikter och prioriteringar skiljer trots att svaret blir det samma vid första ögonkastet.

    Valkompasser är ett utmärkt sätt att utmana sig själv att ta ställning i politiska frågor. Och kandidatmatchningen ger bra förslag. Men nöj dig inte med det. Läs på från andra källor, och fördjupa dig åtminstone i själva kompassen för att se vad din kandidat faktiskt menar med svaren. Annars finns en risk att din kandidat inte kommer att representera dig så väl som du tror.

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp