DELA
Foto: Unsplash

Varför har vi mindre sex?

    Intimt samliv är viktigt för både den mentala och fysiska hälsan. Men vi har allt mindre sex.

    Borde vi vara oroliga?

    Studier från stora delar av västvärlden, inklusive Finland, visar på att individer, både i parförhållanden och singlar, har allt mindre sex. Det verkar specifikt gälla yngre personer, under 40. Relationsexperter vittnar om att sexfattigheten också letar sig in snabbare i förhållanden än tidigare. Från att tidigare ha börjat bli ett problem efter kanske 15 år tillsammans, så börjar det nu redan bli vanligt efter så lite som tre år.

    Vad är då orsakerna? Somliga säger stress. Stress dödar sexlusten och minskar intresset och möjligheter för relationsskapande.

    Andra säger sociala media och konstant tillgång till underhållning. Talesättet ”Netflix och chill” brukar användas för att beskriva umgänge med romantiska eller sexuella undertoner. Men det har allt mer tagit formen av att bokstavligt bara titta på Netflix och ”chilla”. Sociala medier har också skapat en utseendehets som kan göra det svårt att slappna av i sovrummet när kläderna ska av. Statistik från nätverket Relate i Storbritannien från 2018 visar att 37 procent av personer under 30 år som befinner i relationer med låg samlivsfrekvens rapporterar att de också är självmedvetna om sina kroppar. Och då har vi inte ens nämnt porrens inflytande, som skapare av krav och orealistiska förväntningar.

    Men det finns också de som menar att det inte är ett problem med mindre sex. I alla fall inte när det är medvetet, eget val.

    Metoo har lett till ett stort attitydskifte där unga personer idag är mer medvetna om de potentiellt skadliga aspekterna av sexuella interaktioner. Det finns en större kunskap om gränssättning och respekt, vilket är bra. På senare tid har så kallade ”vita förhållanden” trendat, förhållanden där man helt enkelt inte har sex alls.

    ”Just nu finns det, bland unga människor, en sorts avhållsamhetstrend. Inte av religiösa skäl, utan för att de behöver en paus”, sade parterapeuten och relationsexperten Esther Perel i en intervju i Dagens Nyheter i december.

    Unga idag rapporteras inte heller dricka lika mycket som tidigare generationer, och man raggar via appar istället för i stimmiga nattklubbar. Sexdebuten inträffar allt senare och folk har dokumenterat färre sexpartners.

    Mot den här bakgrunden är det kanske enklare att förstå de som säger ja, vi har mindre sex, men mer kvalitativt.

    ”Det som ser alarmerande ut å ena sidan kan också tolkas precis tvärtom. Ur jämställdhetsperspektiv har människor i dag fler alternativ: de vet att det är okej att säga ja, men också att det är okej att säga nej. Och det viktigaste är nog om folk är nöjda med sitt sexliv, inte hur ofta man har sex”, säger Charlotta Löfgren-Mårtenson i DN.

    Men samtidigt finns det en gnagande oro. Det är en viss nyansskillnad i att vara varsam med sin sexualitet och att undantrycka den. Det är också en otroligt svår balansgång, och en högst personlig sådan, att veta hurudant sexliv man vill ha och behöver.

    Det står i alla fall klart att forskarna är bekymrade över vad vårt tynande sexliv betyder både för reproduktion och relationshälsa. Sex är en viktig del av den mänskliga upplevelsen och ett intimt samliv är generellt sett viktigt för att upprätthålla förhållanden.

    Sexbristen är ett fenomen som är värt att titta närmare på, både på det personliga och samhälleliga planet.

    För det är inte bara mellan lakanen som kontaktskapandet minskar. Forskare menar att vi överlag ser en ”social recession”, där våra sociala nätverk försvagats och förytligats. Vi är allt mer ensamma och mer isolerade.

    Ekonomen Noreena Hertz beskriver i boken ”Det ensamma århundradet” ensamheten som ett ”personligt, samhälleligt, ekonomiskt och politiskt” tillstånd. Hon menar att allt hänger ihop – hur vi känner oss sedda och hörda i samhället, politiken och ekonomin påverkar hur vi ser på oss själva och varandra. I ett samhälle där allt mer görs via skärmar och AI förlorar vi allt fler knytpunkter med riktiga människor. Allt fler bor i ensamhushåll och många av våra interaktioner med andra är opersonliga och ytliga. När fick du själv senast en kram?

    Bristen på sex är kanske en varningsklocka för vår samtid. Om vi inte kan, vill, hinner eller orkar hitta intim tid, något som också är ett väldigt grundläggande mänskligt behov, då har vi ett stort problem. Ett problem som sträcker sig långt bortom sovrummen.

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp