DELA
Foto: Jonas Edsvik

Vart styr skutan nu, Viking Line?

Sedan starten 1959 har få år varit så definierande för Viking Line som det senaste året. Ett nytt fartyg, två sålda veteraner, navelsträngen Kapellskärslinjen avkapad, inköp av en större aktiepost i Rederiaktiebolaget Eckerö, ett imponerande ekonomiskt uppsving och nu – ett stort maktskifte.

Vart styr Viking Line sin skuta nu framåt?

Ålands folkliga rederi har haft ett turbulent år. Historiskt händelserikt faktiskt. Från mars 2022 som firades med storsatsningen Glorys jungfrufärd till april 2023 som högtidliggjordes med en stämma där stora delar av styret nu byts ut.

Det brukar ju vara mycket omvälvningar i slutet av en era, såväl hos Viking Line. För i och med gårdagens stämma kan man säga att en epok inom det folkliga rederiet tagit slut. Ben Lundqvist kliver av efter 28 år som ordförande. Även veteranerna Nils-Erik Eklund och Lars G Nordström avböjde omval. Svensken och storägaren Jakob Johansson tar i stället över rodret.

Johansson har varit storägare sedan 2019 då han tog över Rafaelsfärens aktieinnehav. Nyheten slog ner som en bomb i sjöfarts-Åland. Styrelseordförande Lundqvist hade inte blivit informerad om affären på förhand, men konstaterade att Johansson gjort ett gott intryck på honom.

– Mitt enda lilla frågetecken och det jag tycker är synd är att aktierna försvinner från Åland. Det är jag inte så hemskt glad för, men det är bara en känsla.

Just den här känslan har delats av många ålänningar, en känsla som stärkts efter det att Kapellskärslinjen skrotades.

– Det är som en navelsträng har klippts av, sade Les Husell, en av de ålänningar som sökte sig till Korrvik för att se Rosella stäva ut mot Medelhavet efter försäljningen.

Viking Line införde en ny rutt för Cinderella från Mariehamn via Kapellskär, men det blev inte långvarigt. Högst troligen gjordes tilltaget för att blidka de som upprört kritiserade Viking Line för att inte värna ålänningarnas intresse. Men den symboliska handlingen var inte ”kommersiellt försvarbar”, konstaterade rederiet i ett pressmeddelande.

Detta knappa månaden efter att företaget aviserade en vinst på 28,3 miljoner euro för 2022 och delade ut totalt 6,9 miljoner i aktiedividender.

Kanske är det denna väg Viking Line nu stakar framåt. Bättre ekonomi, men försvagad folkrederi-känsla?

För ett år sedan deltog Johansson i sin första fysiska stämma. Då konstaterade han det som många kanske håller emot honom:

”Många av aktieägarna har varit med väldigt länge och jag har varit med väldigt kort tid.”

Men samtidigt har han beskrivits som en frisk fläkt i ett bolag som länge kritiserats för att vara gubbigt och stelbent. Själv har han bedyrat sitt engagemang för att utveckla företaget och att rederiet ska förbli åländskt. Man bör även hålla i åtanke att det fortsättningsvis finns stor rederikompetens i den nya styrelsen och de gamla ägarfamiljerna ännu är representerade.

Men frågan är hur den nya styrelsesammansättningen med den svenske börskaptenen vid rodret nu ska navigera framåt. Även om man lämnar ett rekordlönsamt år bakom sig väntar stora utmaningar vid horisonten, inte minst när det kommer till gröna omställningskrav. Det blir intressant att se hur den nya ledningen hanterar det och andra utmaningar som näringen står inför – och samtidigt håller sig ankrade som folkrederi.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp