DELA
Foto: Stefan Ohberg

Vattna med förstånd

    Det pratas om att det ska bli en torr sommar och hittills har regnmängderna varit små. Men ännu är det för tidigt att med säkerhet säga att det blir torka. Det betyder inte att man inte ska hantera dricksvattnet med den respekt det förtjänar.

    Gräsmattorna börjar gulna och det är bara juni. Titta på bilden som är tagen i Mariehamn i går, det är inte en frodig gräsmatta. I väderprognosen finns inte några löften om regn över huvud taget, utan tvärtom varnas det för värmebölja i slutet av veckan. I maj kom enbart tio millimeter regn. Blåsten har legat på och effektivt torkat upp markerna. Det råder varning för skogsbrand på hela Åland, vilket innebär generellt eldningsförbud.

    I Sverige skriver Lantbrukarnas riksförbund om att det redan finns lantbrukare i Sverige som vittnar om lägre vallskördar än normalt och många som redan nu behöver stödutfodra sina djur. SMHI varnar för skogsbrand i så gott som hela landet och i hela södra Sverige är risken för skogsbrand extremt stor.

    Går vi mot en likadan förödande torka som sommaren 2018? Det vet vi inte ännu. Men blir det så ska vi komma ihåg att det vidtagits åtgärder efter den torrperioden. Många jordbrukare har satsat i bevattningsanläggningar. Ålands vatten har gjort förändringar som gör att de kan producera dricksvatten även om vattennivån blir lägre än den var 2018 och de har blivit bättre på att följa upp vattennivåerna och förbrukningen.

    Den senaste vintern var även snörik och grundvattennivåerna är goda, vilket är positivt för ytvattentäkterna. Vattennivån för Ålands vatten ser bra ut just nu. Hittills har det inte alls varit lika varmt som under våren och försommaren 2018.

    Kontentan är att även om det kommit lite regn hittills i sommar, och trots att marken ser torr ut på ytan finns det ännu inget problem. Det är för tidigt att säga att det kommer bli en svår torka på Åland i sommar. Vi behöver inte måla fan på väggen.

    Trots det. Det finns ingen anledning att slösa med vattnet. Dricksvatten är en dyr och sårbar handelsvara som vi bör hantera med respekt och varsamhet.

    Det kan göras på många sätt. Att låta bli överlånga duschar, att använda diskmaskin i stället för att handdiska och att köra disk- och tvättmaskin på ekoprogrammen är några exempel.

    Det innebär också att man ska vattna med förstånd.

    Vad betyder det? Det finns många tips och trix, här kommer ett urval.

    Det är inte nödvändigt att vattna gräsmattan. Gräsmattan återhämtar sig den dag det återigen regnar.

    Välj vilka växter du vattnar i din trädgård. Många etablerade träd, buskar och växter klarar torrperioder mycket väl även utan stödvattning. Andra växter är mer känsliga, välj de som är viktigast för dig.

    Vattna på kvällen, så att växterna kan dra i sig under natten när det är svalare, då dunstar mindre upp i luften.

    Vattna hellre mer när du en gång vattnar än dutta lite och ofta. Ett förslag är att vattna en gång varannan vecka, men att då vattna rejält så att vattnet kommer ner i marken. Växternas rötter går djupare i jakt på fukt, men om man enbart vattnar lite och ofta stannar fukten i det översta lagret då anpassar sig växterna med ytliga rötter. I förlängningen drabbas de då hårdare av torrperioder.

    Punktvattna. Vattna specifikt de växter som behöver vatten och undvik vattenspridare. Det går smidigt med kanna och handkraft eller genom genialiska bevattningssystem med svettslangar eller vattenspjut. Även här finns budgetvarianter och lösningar gjorda på föremål som finns i de flesta hushåll som inte kostar skjortan, typ mjölkkartonger med små hål i botten som grävs ner i marken och långsamt och på djupet vattnar marken intill växten. Internet ger många förslag för den som vill hitta det som passar en bäst.

    Samla vatten. Se till att samla regnvatten från tak när det finns möjlighet. Samla det vatten som tappas upp i ”onödan” i hushållet, till exempel i väntan på kallt/varmt vatten och använd det till bevattning. Vatten från när man sköljer grönsaker, kokvatten och annat dylikt slaskvatten fungerar också bra. Med en hink i närheten av kranen och en tunna utanför dörren går det att ordna så att det inte blir en allt för stor belastning i vardagen.

    Täckodla, alltså täck marken runt buskar, träd och plantor med gräsklipp, löv och annat organiskt material för att hindra avdunstning. Det är stor skillnad i torktålighet mellan bar och täckt mark. Det hjälper också mot att hålla ogräset stången och gödslar samtidigt marken.

    Alla kan inte göra allt, men många kan göra lite. Precis som många i vintras sparade på elen kan små förändringar i vardagen göra skillnad i vattenförbrukningen.

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp