Vem blir näst att trotsa makten?
Med hälften av finländarna dubbelvaccinerade, sjunkande siffror både vad gäller antal som vårdas på sjukhus och antal dödsfall har den finländska evenemangsbranschen fått nog av hårda coronarestriktioner.
I veckan gav sig två riktiga tungviktare in i ringen för att ifrågasätta publikbegränsningarna i huvudstadsregionen.
Finlands medborgare har av tradition ett högt förtroende för myndigheter och är generellt bra på att följa de anvisningar som ges. Enligt OECD:s sammanställning för 2020 har över 80 procent av finländarna förtroende för sin regering – den tredje högsta siffran av alla OECD-länder (bara Schweiz och Norge får högre poäng).
Så har också varit fallet under pandemin. I ett och ett halvt års tid har vi levt i vad som i praktiken har varit ett undantagstillstånd, trots att juridiken inte skulle hålla med. Har den väletablerade coronatröttheten nu tagit sig uttryck i vad som bäst beskrivs som civil olydnad?
Nationaloperan i Helsingfors har nämligen meddelat att de inte tänker följa regionförvaltningsverket i södra Finlands rekommendationer gällande smittsäkra evenemang. Enligt de bestämmelser som gäller för huvudstadsregionen får operan bara ta in 25 personer. Siffran kan höjas förutsatt att arrangören klarar av att dela upp publiken i sektioner på max 25 personer som sedan kan hållas åtskiljda.
Men istället meddelade operan i veckan att de tänker ta in 300 personer utan att hålla dem åtskiljda, vilket väckte det debatt. Företrädare för Nationaloperan meddelade att de följer regeln om två meters avstånd och man siktar på att spela för 20 procent av den normala kapaciteten (alltså de 300 som aviserats).
Kristiina Poikajärvi, chef för regionförvaltningsverket i södra Finland, tycks vara allt annat än imponerad.
– Våra beslut är ju till för att följas. Det är ju ett synnerligen intressant och besynnerligt läge att en statsfinansierad organisation meddelar att man inte följer bestämmelser som grundar sig på lagen, säger hon till Yle under tisdagen.
Att strunta i rekommendationerna kan leda till att polisen stänger ner evenemanget, det kan också leda till ett bötesstraff om polisen i sin utredning kommer fram till att brott har begåtts. Men överkomissarie Heikki Porola från Helsingforspolisen säger till Svenska Yle att polisen knappast kommer att springa mellan teatrar och stänga ner. Det finns andra fall som prioriteras.
De nya restriktionerna i huvudstadsregionen föll inte heller i god jord bland landets fotbollsfunktionärer. Finlands Bollförbund har aviserat att biljettförsäljningen till herrarnas vm-kvalmatch mot Kazakstan inte kommer att tolka reglerna på det mest strikta sättet. Enligt bollförbundet ska 10 000 biljetter släppas, istället för de 1 250 som regionförvaltningsverkets bestämmelser skulle innebära.
Om det skulle uppstå problem har förbundet hotat med att flytta matchen till Tammerfors där reglerna är lättare.
Det kanske skulle finnas lärdomar att hämta från det åländska exemplet, där landskapsregeringen förra veckan lättade på restriktionerna, och samtidigt gav arrangörerna själva ett stort ansvar att ordna smittsäkra tillställningar.
Den finländska strategin för att hålla covid-19 i schack har varit framgångsrik. Men den har varit det för att så gott som alla har accepterat och följt reglerna.Nationaloperans och bollförbundets hot om civil olydnad kan förstås ses som enskilda företeelser där nya, konservativt tolkade, regler av regionförvaltningsverket begränsar stora evenemang i sista stund. Det kan också vara så att löften från regeringen om att lättnader är på gång har väckt lusten till civil olydnad.
Men att dessa betydelsefulla institutioner väljer att ta upp kampen mot restriktionerna är ändå intresseväckande.
Evenemangssektorn, om det så är kultur eller idrott, är en av de mest drabbade under pandemin. Kritiken har varit massiv från fältet, eftersom många upplever att kulturen har drabbats av ett regelrätt näringsförbud utan att ha kompenserats tillräckligt.
Den mest centrala frågan i de här fallen är förstås: om institutioner av den här digniteten väljer sina egna vägar, vem är näst på tur att trotsa makten i det annars så laglydiga Finland?
Tack för att du väljer Nya Åland!
Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.