DELA
Foto: Jonas Edsvik
En månadslön på 2?500 euro har också betydelse i samhällspusslet. Den lönens skatter skulle på ett år kunna bekosta till exempel 6 veckor undervisning med klasslärare, två dygn intensivvård eller 72 meter vägbeläggning. Allt detta enligt en räknare på Yles hemsida, som är framtagen av Svenska Yles datajournalister.

Vi är alla skattetoppare

Den stora skattetoppsdagen är här. Låt inte listorna i tidningen leda till avundsjuka, utan ta dem för vad de är. Det handlar inte om att berätta vem som tjänar mest, utan om att ge en glimt av hur mycket vi alla bidrar till vårt samhälle.Ta chansen att för en gångs skull våga prata pengar.

”Skatteförvaltningen samlar in skatter och tryggar på så sätt samhällets funktion”, det lyfter Skatteförvaltningen i ett av alla sina utskick inför ”den stora skattetoppsdagen”.

Som denna ledarsida konstaterat flera gånger tidigare upplevs vad man tjänar, inkomster och pengar överlag som en privat angelägenhet för många. Det gör att den så kallade skattetoppen varje år möts med både starka och blandade känslor. Intresset är dock stort bland er läsare, där talar också siffrorna sitt tydliga språk. Artiklar om skatteuppgifterna ligger alltid klockrent i topp på vår hemsida nyan.ax.

Så när EU:s GDPR-lagstiftning 2019 gav höginkomsttagare möjligheten att bli bortplockade från de listor med beskattningsuppgifter som medier får begära ut var det många som tog chansen. Tusentals ansökte och beviljades, vilket ledde till att möjligheten att göra journalistik på listorna blev väldigt utmanande.

För journalistiken spelar ju det enskilda namnen mindre roll, och det handlade aldrig om att beskattningsuppgifter inte skulle vara offentliga (för det är de). Men när listorna inte var fullständiga var det svårt att dra slutsatser om utveckling, åldersgrupper och kön, eller att jämföra mot tidigare år.

Efter omgångar av rättslig prövning kom Högsta förvaltningsdomstolen med sista ordet i vintras, och nu är alla skattebetalare med på listan igen. Rätten konstaterade att eftersom skattemyndigheten i så många år på mediernas begäran har sammanställt listor så räknas det nu som en av myndighetens etablerade uppgifter. Då gäller inte GDPR:s riktlinjer.

– Vi vill även i fortsättningen stödja den samhälleliga diskussionen om beskattningen, kommenterade Matti Merisalo, juridisk direktör på Skatteförvaltningen, HFD:s beslut.

För det är precis där fokus ligger, alltså på skatterna. Som namnet antyder, men många ändå glömmer, handlar skattetoppsdagen inte om att visa vem som tjänar mest pengar, utan vad som betalas i skatt. För listorna visar bara de beskattningsbara inkomsterna, så den som vill lusläsa för att få veta exakt vad grannen tjänar går bet. Både hos höginkomsttagarna och låginkomsttagare kan uppgifterna skägga ordentligt. Båda dessa gruppers totalinkomst påverkas nämligen ofta av olika skattefria förmåner och inkomster.

Enligt skattebyråns statistik från förra året, som alltså baserade sig på år 2021, saknades nästan 30 miljarder euro i inkomster i de uppgifter som offentliggjordes, det vill säga cirka 18 procent. Bland de riktigt förmögna verkar det fortfarande finnas en del skattesmitare. På listorna för hela Finland år 2021 fanns det 1 424 personer med inkomster på över en miljon, men enligt skattebyrån fanns det faktiskt 200 till – när man tog de totala inkomsterna i beaktande.

Men nog om inkomsterna. Vad får man då för skattepengarna?

Svenska Yles datajournalister har tagit fram en räknare, där du själv kan testa vad just din månadslön skulle räcka till. En månadslön på 2 500 euro ska enligt kalkylatorn på hemsidan betyda 7 031 euro i skatt på ett år. Det skulle kunna bekosta någons intensivvård under två dygn, 41 så kallade ”mammalådor” till blivande föräldrar, beläggning till 72 meter väg eller 30 vårddygn i slutet fängelse. Allt detta då enligt räknaren på Svenska Yles hemsida.

De nästan 600 ålänningar som finns i dagens skattetopp bidrar tillsammans med 38,7 miljoner euro i skatter (i den summan ingår också avgifter av olika slag), vilket samhället såklart tackar för. Men det är ändå bara en liten del av kakan där vi alla ingår. En fingervisning kan man få i budgetförslaget för 2024, där man räknar med skatteinkomster på totalt 318 miljoner euro för att bidra till det offentliga Ålands kostnader på 355 miljoner.

Så alla topplistor till trots, alla skattebetalare kan sträcka på sig lite extra mycket en dag som denna.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp