DELA
Foto: iStockphoto

Vi måste bli fler som arbetar

    Åland måste få fler invånare. Annars kommer skattemedlen inte räcka till för att upprätthålla dagens servicenivå.

    År 2000 gick det 28 ålänningar över 65 år per 100 ålänningar som befann sig i arbetsför* ålder. 2021 är samma siffra 43. Det är en markant ökning. Andelen unga, 0–19 år har hållit sig rätt stabilt. Slår man ihop grupperna av unga och äldre får man försörjningskvoten, 82 ålänningar som ska försörjas per 100 ålänningar i arbetsför ålder.

    Med försörja menas att de som ingår i arbetsför ålder ska arbeta, driva företag och tjäna pengar i sådan grad att deras skatter ska räcka – förutom den service de själva behöver i form av vägar, sjukvård, skärgårdstrafik och snöplogning – också ska räcka till barnens barnomsorg och skola och ge de äldre den omsorg de förtjänar. Alltså plats på äldreboende, vård och en värdig tid i livets slutskede.

    Det finns även en prognos framåt för försörjningskvoten. Den tyder inte på någon vändning. 2040 förväntas andelen äldre per 100 arbetsföra ålänningar vara 53 stycken. Lägger man till barnen så får i princip varje arbetsför ålänning ansvar för att också sörja för en annan ålänning, försörjningskvoten räknas bli 92.

    Det här är siffror som borde bekymra Åland. För det här kommer bli en utmaning, för att använda en underdrift.

    I början av oktober berättade Nya Åland i en serie om utmaningarna för äldrevården på Åland. I Hammarland stod en helt ny avdelning för äldre tom. Det är inte brist på äldre i behov av en boendeplats, utan brist på närvårdare som kan ge dem adekvat vård och en trygg vardag. Kommunen har sökt anställda sedan i våras, men inte lyckats anställa tillräckligt många för att kunna öppna.

    Det här är ett problem som kommer bli allt vanligare. Åland och Finland lider av brist på arbetskraft och med tanke på hur befolkningens åldersstruktur ser ut – där allt färre ska försörja allt fler – har vi ett stort problem.

    Det finns ljus i mörkret. Det är Ålands nya ekonomiska system som ger mer ju fler vi blir. Det är en viktig pusselbit som Åland redan fått på rätt plats. Nu gäller det bara att locka hit nya invånare.

    Våren 2021 tog landskapsregeringen fram en satsning i fem steg som ett sätt att få en nystart för det åländska samhället efter pandemin. Ett av fokusområdena är ”Vi välkomnar fler”. Det är bra. Men åtgärderna är i praktiken rätt blygsamma.

    Enligt budgetförslaget som kom i veckan satsas det på Ålands attraktionskraft mot Sverige, inte bara för att locka turister, utan även inflyttare. Bra, men det räcker inte. Vi måste titta längre bort, större och vidta fler åtgärder.

    Det finns ingen enkel lösning, men Åland behöver jobba mer aktivt med att bli en plats dit man vill flytta. Vi måste bli fler som bidrar till att försörja Ålands växande andel äldre, annars kommer vi inte kunna erbjuda dem en värdig ålderdom. För då kommer det varken finnas tillräckligt många händer som kan ta hand om dem på äldreboendena, eller skattemedel för att bygga och upprätthålla tillräckligt många boendeplatser.

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp