DELA
Foto: Matilda Saul

Vi vill bli fler – vill vi?

Dagens gästledarskribent är Johanna Backholm, ansvarig för mål 5 i Utvecklings- och hållbarhetsagenda för Åland ”Attraktionskraft för boende, besökare och företag”.


Åland har satt upp ett ambitiöst mål: 35 000 invånare år 2030. Men i vår strävan efter tillväxt måste vi ställa oss en viktig fråga: Vill vi verkligen bli fler? Frågan kan tyckas enkel, men den kräver djup eftertanke och öppnar upp för en diskussion om våra värderingar och förväntningar kring tillväxt.

När vi talar om att locka fler människor till Åland, måste vi först och främst fråga oss varför. Är det enbart för öka invånarantalet, eller finns det en genuin önskan om att bredda vårt samhälle och stärka gemenskapen? Vem är det egentligen som vill flytta hit? Vilken livsstil vill de ha? Är vi på riktigt beredda att omfamna förändringar i våra liv och vår kultur för att möjliggöra en ökad mångfald och inkludering? Och vad betyder det för våra egna beslut och beteenden?

Att öppna dörrarna för inflyttning räcker inte. Vi måste också ifrågasätta och ompröva våra egna fördomar och uppfattningar. Det handlar inte bara om att skapa möjligheter och förutsättningar för andra att komma hit, utan också om att välkomna dem när de väl är här. Som individ kan du göra väldigt stor skillnad i hur välkomnad en nyinflyttad upplever sig vara.

Ålands vision ”Alla kan blomstra”, tillsammans med utvecklings- och hållbarhets agendan erbjuder oss en vägledande ram att förhålla sig till. Det som vi kallar Ålands attraktionskraft är en central del i denna vision. Vi strävar efter att bli en plats som lockar både boende och besökare, en plats med ett blomstrande näringsliv och en attraktiv marknad för investeringar.

Attraktionskraft handlar inte bara om att locka människor till vår ö, utan också om att skapa en miljö där de vill stanna och bidra till gemenskapen. Det handlar om att erbjuda en hållbar livsstil, samtidigt som vi skapar goda förutsättningar för företag att växa och utvecklas. Där infrastruktur och kontakterna med omvärlden är välfungerande. Mål 5 understryker vikten av att balansera ekonomisk tillväxt med bevarandet av vår unika natur och vårt kulturarv. Vi strävar efter att skapa en miljö där människor trivs och där människor och företag kan blomstra utan att skada den miljö de är en del av.

Idag vet vi att människor inte bara flyttar dit jobben finns, i stället blir valet av plats och livsstil allt viktigare. Med digitaliseringen är det idag enkelt att ta jobbet med sig dit man flyttar. En väsentlig del av att öka attraktionskraften är att erbjuda inte bara kvalificerade arbetsmöjligheter, men också tillgängliga bostäder och en blomstrande kultur- och utbildningssektor. En miljö där alla kan utvecklas och växa både personligt och professionellt. Genom att stimulera föreningslivet och kultursektorn skapar vi en levande gemenskap där människor känner sig delaktiga och engagerade.

Men samtidigt som vi strävar efter att bli fler måste vi också vara medvetna om de utmaningar och risker som en ökad befolkning kan medföra. Ökad urbanisering kan leda till överbelastade infrastrukturer och en försämrad livskvalitet om den inte hanteras på ett hållbart sätt. Det är därför viktigt att vi planerar och utvecklar långsiktigt och med omsorg om och hänsyn till både människor och miljö. Här finns mycket att göra och inte minst stora vägval och beslut att fatta.

Ålands vision för år 2030 ger oss en klar riktning att följa i vår strävan efter tillväxt och utveckling. Men samtidigt måste vi vara medvetna om att tillväxt inte är ett självändamål utan ett verktyg för att uppnå våra gemensamma mål och värderingar. Vi vill bli fler, men för att kunna bli det på ett bärkraftigt sätt behöver vi också hantera de andra sex målen så att vi försäkrar oss om att hela det åländska samhället kan blomstra. Vi måste vara beredda att ta svåra beslut och göra kompromisser för att säkerställa att vi utvecklas på ett hållbart och ansvarsfullt sätt.

Så vill vi verkligen bli fler? Svaret på den frågan är definitivt ett ”Ja” om man tror på att samhällen som är skickliga på att öppna upp och integrera också kan påvisa högre grad av trivsel och utveckling. Det är också ett ”Ja” för att säkerställa att vi som samhälle inte stagnerar. Men vi har alla en roll i hur väl vi lyckas med detta. Och det kräver att vi alla tar vårt ansvar och aktivt bidrar till att skapa de förutsättningar som behövs för en hållbar och inkluderande utveckling av Åland.

Hur vill vi själva bli mottagna om vi flyttar till en ny plats? Och vad kan vi göra för att få andra att stanna och trivas här på Åland? Låt oss tillsammans skapa ett inkluderande, attraktivt och blomstrande samhälle.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp