DELA
Foto: Jonas Edsvik
Den snillrikt uttryckta kritiken, att ständigt så små frön av misstro, skapar tyvärr en grund även för mer direkta och påtagliga uttryckssätt.

Viktigt att markera mot hot

Grova påhopp och hot. Det blev resultatet av att en tjänsteman via medierna informerade om hur ett flyktingmottagande går till.Det är oacceptabelt, och det borde uppmärksammas av flera.

”Din jävla äckliga sosse tar du hit en enda liten äcklig [grovt rasistiskt uttryck] har du varken hus eller familj kvar.”

En landskapsanställd tjänsteman mordhotas för att i offentligheten ha informerat om hur det går till om en kommun bestämmer sig för att ta emot flyktingar. Information som finns tillgänglig för alla intresserade. Trots att hon inte har någon makt att besluta i frågan – trots att inga beslut är fattade.

Det är fullständigt oacceptabelt. Även om alla vet det så behöver det sägas.

Var det någon som oroade sig för att vi riskerar att importera kriminella som inte delar den nordiska värdegrunden?

Den som bryr sig om fakta vet att det är kommunernas politiker som fattar beslut om eventuellt flyktingmottagande. Kommunerna får sedan kostnaderna ersatta av staten i minst fyra år. Trots att det rör sig om ett fåtal individer som eventuellt kommer så blev frågan på kort tid så het att det resulterade både hot, hat och desinformation. Det är tyvärr inte förvånande.

Den som har följt debatten vet att de här åsikterna finns i det åländska samhället. Men det filter som de så kallade invandringskritiska har lärt sig att använda gör att åsikterna oftast uttrycks på andra sätt.

Vi har inte råd, vi måste ta hand om våra egna. Det är inte juste eftersom de kulturella skillnaderna är så stora. De ska hjälpas på plats, inte i Finland.

Debatten om flyktingar och invandrare i dag är betydligt mer vidlyftig än för bara några år sedan. Både öster och väster om oss har etablerade partier tagit sig an de invandringskritiska partiernas språkbruk. Två färska exempel är Samlingspartiet som ”av misstag” skrev om urfinländare och motsatte sig en höjning av den nationella flyktingkvoten och svenska Moderaternas partiledare Ulf Kristersson som numera pratar om invandring och brott i samma mening.

Så låter den filtrerade diskussionen. Den ofiltrerade går tyvärr att läsa högst upp i texten. Men i grund och botten är budskapet det samma. Och den snillrikt uttryckta kritiken, att ständigt så små frön av misstro, skapar tyvärr en grund även för mer direkta och påtagliga uttryckssätt.

Det handlar om rädslor och att måla en bild av verkligheten som bekräftar dessa rädslor. Att det kanske, någon gång i framtiden, kan gå på tok känns ändå ganska irrelevant när händelser som regelrätta hot mot en tjänsteman som utför sitt jobb händer här och nu.

Hot och hat är dessutom väldigt effektiva metoder för att främja självcensur. Det blir lättare att dra sig för att i offentligheten prata om vissa ämnen om man vet att effekterna blir obehagliga.

Det är bra att landskapsregeringens personalchef och förvaltningschef direkt markerade mot hoten och att det upprättades en polisanmälan.

– I slutänden är det viktigt att poängtera att såna här saker är det viktigt att reagera tydligt och kraftigt mot. Det är problem för hela vår demokratiska institution, sade förvaltningschef John Eriksson i gårdagens Nya Åland.

Och givetvis har han rätt.

Frågan är nu hur det blir för de som faktiskt ska fatta beslut om ett eventuellt mottagande av flyktingar ute i de åländska kommunerna. Att det här fallet uppmärksammades gör det knappast till det enda. Och hur man än vrider och vänder på det så påverkas människor av den här typen av händelser.

Från politiskt håll har det under torsdagen varit förvånansvärt få reaktioner på nyheten. Det vore klädsamt om också politiker markerade mot hot, inte minst för att stärka sina kollegor att rösta efter eget omdöme när frågan om kvotflyktingar bli aktuell i de åländska fullmäktigesalarna.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp