DELA
Foto: Santeri ViinamäkiHUVUDBRY Juha Sipilä var valets store vinnare och ska nu bilda regering. Men det kommer inte att bli en helt lätt uppgift, samtidigt som det är oerhört viktigt att han lyckas.

Vilken är medicinen som lindrar Sipiläs huvudvärk?

    I går vaknade Juha Sipilä med huvudvärk. Och den berodde inte på eventuell champagne på valvakan, utan om att han nu måste hitta en funktionsduglig regering.
    Centern i Finland gick förvisso inte fram lika mycket som opinionsmätningarna visade på förhand, men likväl blev partiet klart störst i valet. Nu ska den politiska rookien Juha Sipilä sy ihop en regering som ska ta landet ur den ekonomiska knipa det sitter i.

    Det kommer inte bli lätt.

    Säkert hade Sipilä hoppats att resultatet som presenterades tidigt på valvakan, då bara förhandsrösterna hade räknats, skulle stå sig kvällen ut. Då var Socialdemokraterna och Samlingspartiet tvåa och trea i valet. Sannfinländarna var något distanserade på sin fjärdeplats.

    Men sedan räknades rösterna från valdagen och landskapet ändrades. Sannfinländarna blev näst största parti, därefter kom Samlingspartiet och Socialdemokraterna. Och planeringen blev genast krångligare för Sipilä.

    Den kommande regeringen har två huvudsakliga uppgifter:

    1. Ta landet ur krisen

    2. Skapa stabilitet och handlingskraft.

    Juha Sipilä har öppnat dörren för Sannfinländarna i regeringen. Kanske vill han kväsa ett populistisk oppositionsparti genom att krama det och göra det till en del av ”etablissemanget”. Kanske anser han att han måste ta med partiet om det blir näst störst.

    Oavsett vilket får han också med sig både Sannfinländarnas genomrasistiska högerflank, dess politik och en ständig risk för att åtminstone en del av partiets riksdagsledamöter kommer rösta mot regeringen.

    Frågan är också vilka andra partier som ska ingå i regeringen. Socialdemokraterna lär vilja, men tappade rejält och är försvagade. Samlingspartiet lär vilja regera. Men frågan är om de Gröna vill sitta med Timo Soini och Sannfinländare som förespråkar skattebefrielse på bränsle och stängda gränser?

    Och hur blir det med Svenska Folkpartiet? Genom åren har Sfp abonnerat på en plats i regeringen och nu gick man dessutom framåt, men kan partiet verkligen sitta i samma regering som partiet som håller svenskan som ett hot mot finskheten?

    Sipilä har förmodligen huvudvärk i dag, och den kan komma att sitta i en bra tid framöver. Frågan är nu om den tidigare affärsmannen klarar av att stöpa om regeringsarbetet. Han har deklarerat att han vill att hela regeringen ska jobba som ett team, inte att varje minister ska köra sitt eget race inom respektive område som tidigare. Det är ett bra initiativ.

    Men Sipilä har också förklarat att han vill att regeringen ska minskas från dagens 17 (19 vid senaste regeringsbildningen) till 12. Och här kommer det att uppstå problem när flera partier äskar efter regeringsposter.

    Juha Sipilä har suttit en mandatperiod i riksdagen och varit partiledare i tre år. Dessförinnan var han en framgångsrik företagsledare. Det finns en risk i att hans knappa politiska erfarenhet kommer bli ett hinder. Det finns flera exempel på att framgångsrika affärsmän inte lyckas i politikens korridorer. Och det finns också närliggande exempel på när politisk oerfarna lyckas mindre bra i ledande politiska roller.

    Vi behöver bara titta västerut för att se hur många missar Stefan Löfven har gjort sedan han tillträdde som statsminister, missar som ofta kunnat tillskrivas hans begränsade erfarenhet av politiskt spel.

    Statsminister Sipilä har en tuff tid framför sig. För landets skull är det oerhört viktigt att han hittar rätt samarbetspartners i den kommande regeringen.