DELA
Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva
Alexander Stubb besökte, efter att han utropades till vinnare, Pekka Haavistos valvaka.

Vilken president får Åland?

    Gratulerar Alexander Stubb! Nu hoppas ålänningarna på tydlighet i frågor som rör oss och vår demilitarisering.

    Det blev en rysare in i det sista. Alexander Stubb vann presidentvalet med 51,6 procent av rösterna, mot Pekka Haavistos 48,8. Det blev betydligt jämnare än vad många tyckare hade trott på förhand. I slutändan handlade det om cirka 90 000 röster.

    En möjlig förklaring kan vara att en del av de konservativa sannfinländska väljarna, som ur sin åsiktshorisont inte hade ett särskilt angenämt val, inte röstade. Att valdeltagandet sjönk i den andra omgången vittnar om att en viss sorts väljare inte bemödade sig färden till vallokalen i söndags.

    Haavisto lyckades krympa Stubbs ledning fram till valdagen. Så mycket närmare går det inte att nå utan att faktiskt vinna.

    Det jämna valresultatet skulle kunna tolkas som svagt. Ett tecken på ett delat land, som till exempel svårt polariserade USA. Men det är precis tvärtom. Valkampanjen har hyllats för den goda tonen och den ömsesidiga respekten. Det blev tydligt när Alexander Stubb, strax efter att ha utropats till vinnare, skyndade sig till Pekka Haavistos valvaka. Det är mycket ovanligt, kanske till och med unikt, att man av respekt besöker sin ”motståndares” läger. Läget hade varit det samma om Haavisto hade vunnit. Kandidaterna kom överens om att göra så här redan på förhand. Respekten för demokratin, för saklig debatt och respekt har varit det allra viktigaste. Det var inte bara något som kandidaterna sade när loppet var slut.

    Också i valrörelsen, till exempel när Stubb fick svara på läsarnas frågor i Hufvudstadsbladet, var han tydlig med att Haavisto skulle bli en bra president. En läsare frågade hur han skulle övertyga sin partner att byta från Haavisto till Stubb.

    ”Pekka e helt bra. Dela på rösterna bara”, blev svaret från den blivande presidenten.

    SFP:s riksdagsledamot, och EU-kandidat, Eva Biaudet fick också på valkvällen svara på hur hon har upplevt debatten.

    ”Speciellt den andra ronden var intressant, angenäm och givande att följa. De har lite återställt den politiska debattkulturen i Finland till en respektabel nivå. Det är något för oss i regeringen och riksdagen att ta efter”, säger hon till Hufvudstadsbladet.

    I Alexander Stubb får Finland en president som förhoppningsvis också är minoriteternas president. Han har gjort ansträngningar för att distansera sig från sin finlandssvenskhet, säkerligen för att göra sig mer attraktiv för en större väljarskara, men har förstås god kännedom om hur det är att tillhöra en språklig minoritet. Han har också god kännedom om Åland och vår särställning.

    Därför var det oroande att läsa Alexander Stubbs vaga svar i Nyans och Yles valkompass på de frågor som rör demilitariseringen och neutraliseringen och de internationella avtal som vår särställning vilar på. Enligt valkompassen tycker Alexander Stubb att diskussionen om att demilitariseringen ska rivas upp ”givetvis kan föras, men på ett lugnt och sansat sätt”. På samma sätt svarar han om det ryska konsulatets vara eller icke vara i Mariehamn.

    I valrörelsen har den blivande presidenten fått kritik för att vara för undfallande i sina svar. Till och med på frågan om han vill ha sin fastlagsbulle med sylt eller mandelmassa svarade Stubb ”båda”.

    Därför skulle det skänka trygghet om presidenten kunde precisera sina uttalanden som rör Åland. Det har funnits en viss oro för vem Alexander Stubb ska lyssna på som president. Hur stort inflytande får militära tyckare, som nu främst ser Åland som en försvarslös klump i Östersjön, över presidentens förhållningssätt till demilitariseringen? Hur inställsam vill han vara mot Nato ifall frågor om Ålands försvarsberedskap höjs?

    Ett ställningstagande redan i valrörelsen hade varit välkommet.

    Nu är valet vunnet. Alexander Stubb pratade under valkvällen om fred och Finlands betydelse som ett internationellt föredöme.

    Ett förtydligande av hur presidenten ser på de åländska frågorna skulle nu därför vara på sin plats.

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp