![](https://www.nyan.ax/wp-content/uploads/2025/02/BASTUN-640x451.jpg)
Vilken vecka för stadens ungdomar
Discgolfbanan blir kvar och Pub Bastun-huset säljs inte. Det är inte alla veckor man kan uppmärksamma två beslut som så tydligt tagit ungdomarnas intresse i beaktande.
Det brukar sägas att ungdomar har svårt att få sina röster hörda i demokratiska sammanhang. De får inte rösta och förpassas ofta till rådgivande forum med varierande påverkansmöjligheter.
Men så ibland spricker molntäcket upp och solen skiner över ungdomarna. Det har det gjort den senaste veckan. Två stora beslut har varit upp i stadsnämnder där bägge beslut utföll till de ungas gagn.
Först ut var den hett omdebatterade frågan om discgolfbanan i Badhusparken. Inför beslutsfattande i stadsmiljönämnden ville ungdomsrådet inte att banan skulle flyttas.
”Den lämpar sig framförallt för skolidrotten. Vi har både Övernäs lågstadium, högstadium, yrkes och lycéet i närheten”, sade ordföranden Mateo Gunell till Nya Åland.
Banan i Badhusparken är också en favorit bland många barn enligt stadens och Rädda barnens utredning om grönområden i staden. Men många, vuxna, tyckte annorlunda om banans framtid i den anrika och naturkänsliga parken. Nämnden hade ett digert material och många utlåtanden att ta i beaktande under sitt möte i veckan, men röstade sist och slutligen för att behålla banan. Dagen efter beslutet blev klart träffade Nya Åland Harry Beeks och Emil Solax, två av Mariehamns unga och lovande discgolfare, som jublade över beslutet.
”Jag har varit lite orolig, men nu är jag mycket glad”, säger 11-åringen Harry Beeks.
Bara två dagar senare var ett annat hett ämne uppe i stadsrullorna. Pub Bastuns framtid. Huset ägs av staden och förslaget var att byggnaden skulle säljas. Det har dock varit ett populärt ungdomstillhåll sedan 1971 när den då nybildade föreningen Träffpunkt ungdom flyttade in och byggde om vad som varit en bastu till en pub.
Tom Eckerman, som var suppleant i Träffpunkt Ungdoms första styrelse, minns i ett reportage från pubens 50-årsfirande att ungdomarna kampanjade hårt för att få stadens välsignelse för Bastunprojektet.
”Vi bjöd in politiker och lobbade hårt. Och sen gick det faktiskt igenom. Det fanns en otrolig styrka i ungdomen på den tiden.”
Under sina fem sekel har intresset för ungdomshäng i den ikoniska lokalen gått både upp och ner, men den senaste tiden finns återigen styrka i föreningen. De har dock meddelat att de inte har finanser för att köpa huset och fick således snällt vänta på besked från kultur- och fritidsnämnden huruvida de hade en framtid i Västra hamnen. Beskedet blev ett positivt sådant för ungdomsrörelsen. Majoriteten av Mariehamns kultur- och fritidsnämnd vill att staden fortsätter äga Pub Bastun och att Träffpunkt Ungdom ska få fortsätta sin verksamhet där.
”Verksamheten kanske drivs lite i skymundan och tillhör en kultursida som inte syns och hörs så mycket alla gånger, men som ändå är betydelsefull för vår kultur”, sade nämndens ordförande Robert Söderdahl (Lib).
Ännu en rejäl vinst för det unga Åland.
Får man komma med ett försynt påpekande så kunde kanske några av de pengar man sparar från Pommern-underhåll (där staden i veckan fick ett arv på nära 800 000 euro till kassan) istället omdirigeras till att rusta upp den vackra gamla byggnaden så att många fler generationer av unga kan nyttja huset.
Det blir sällan som alla vill i ett demokratiskt samhälle. Oftast blir det vad de vuxna vill. Men inte denna vecka. Då var det ungdomarnas intressen som fick ta förarsätet. Det är fint för omväxlingens skull.