Vilket sorts land är SFP med och bygger?
Mycket har hänt sedan Svenska folkpartiets sommarmöte på Åland 2023.
Men en urvattnad kampanj mot rasism räcker inte för att kamouflera regeringen Orpos i övrigt utlänningsfientliga politik.
Det uppmärksammade sommarmötet kretsade kring SFP:s fortsatta medverkan i Orpos regering efter att sannfinländska ministrar avslöjades med att ha gjort grovt rasistiska uttalanden. Men SFP behövde samregera med Sannfinländarna, sades det. Det fanns inga andra alternativ. Lösningen på krisen blev ett meddelande om rasism.
”Jag är mycket nöjd med det här dokumentet som helhet. Jag upplever att det förstärker Finland som samhälle. Vi behöver arbeta med de här frågorna varje dag”, sade Ålands riksdagsledamot Mats Löfström efter att meddelandet hade klubbats i riksdagen i höstas.
Det gavs också pengar för att motarbeta rasismen i landet.
Så hur går regeringen Orpos arbete med att göra Finland till ett mer inkluderande land?
Utlänningar som blir arbetslösa ska utvisas snabbare, enligt ett förslag som får kritik från både näringslivet och människorättsorganisationer: Finland behöver invandring och sårbara människor som vill bo i Finland drabbas negativt av regeringens politik.
I oktober blir det svårare att få medborgarskap i Finland på grund av regeringens politik. Bland annat förlängs boendetiden innan man har rätt att söka om medborgarskap från fem till åtta år. Barn över 15 år, makar till finländska medborgare och statslösa personer måste bo i landet i fem år – en skärpning från fyra år. Det är, enligt Hufvudstadsbladet, det första av tre steg för att försvåra för människor att flytta till Finland.
En av dem som drabbas är Claudia Lorca från Chile som berättar för Hufvudstadsbladet att hon har bott i Finland i åtta år och utbildat sig till klasslärare. På grund av skärpta regler och onödigt krånglig byråkrati kan hon behöva vänta till 2030 innan hon får medborgarskap, något hon inte verkar vara särskilt sugen på. ”Jag vill inte bo i ett land när utlänningar inte är välkomna, som styrs av en rasistisk regering som inte förstår hur värdefulla immigranter är”, summerar Lorca den nuvarande regeringens politik.
I årets rapport av Expat Insider, som frågat utlandsboende i världen vilka länder som är bäst att bo i, hamnar Finland på plats 51 av 53 länder. Det är ett tapp på 35 platser jämfört med i fjol.
Sedan SFP:s sommarmöte 2023 har också den nya gränslagen blivit antagen, den som ska motarbeta rysk hybridkrigföring och en instrumentalisering av flyktingar från Ryssland. Men den finländska gränslagen gör faktiskt samma sak som man beskyller Ryssland för att göra – att reducera människor till ammunition i det så kallade hybridkriget.
Finland har också drabbats av två knivattacker i Uleåborg. Båda knivdåden har enligt polisen rasistiska motiv och enligt polischefen Arto Karnaranta är dåden ett bevis på utökad extremism i hela Finland.
”Det sägs att Finland är ett tryggt land, men för oss känns det inte så”, säger Uleåborgaren Adnaan Abdi Mohamed till Hufvudstadsbladet efter dådet.
När SFP bjöd in alla riksdagspartier till ett samtal om rasism i samband med dåden tackade Sannfinländarna nej. Man ansåg att formalia för att sammankalla mötet inte hade följts.
Sannfinländarna tycks inte ens längre orka låtsas om att det här är frågor man bryr sig om. Och avståndet mellan regeringspartierna bara växer på grund av det. Ändå håller man ihop i den här oheliga alliansen med lilla SFP som garant.
Efter flera förseningar ska Orpos utlovade antirasismkampanj nu sjösättas. Många är redan skeptiska. Sannfinländare har börjat knorra om att det är en lösning på ett problem som inte finns. Kampanjen i sig är det knappast något fel på. Bland annat ska den uppmana arbetsgivare att öka likabehandlingen i arbetslivet genom att förnya rekryteringsprocesser och liknande, vilket såklart är positivt. Men den väger inte upp för den politik som regeringen Orpo bedriver i övrigt. Diskrimineringsombudsmannen Kristina Stenman säger i en intervju med Yle att regeringens politik som helhet signalerar att utlänningar är ovälkomna i Finland, i stället för tvärt om.
SFP lanserade i dagarna ett omfattande åtgärdsprogram för att få igång Finlands tillväxt där inflyttningen nämns. SFP ser att Finland måste öka sin befolkning med 40 000 personer per år. Därför vill partiet bland annat att permanent uppehållstillstånd ska ges för de som avlägger examen och så vill man skapa en snabbfil in i den finländska byråkratin för de som flyttar till Finland för att arbeta. Frågan är om något av förslagen blir verklighet, eller om det handlar om mer fluff.
Det ”historiskt viktiga” meddelandet och kampanjarbetet mot rasism var avgörande för SFP:s regeringsmedverkan. Det är dags för den nya partiledaren Anders Adlercreutz att göra en bredare analys av vilket Finland SFP faktiskt är med och bygger, vid sidan av papperstigrarna.
Tack för att du väljer Nya Åland!
Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.