DELA
Foto: Steve Eason/Wikimedia Commons
Mick Lynch, ledare för järnvägsarbetarförbundet RMT, har blivit populär för sitt raka sätt att kommunicera.

Vinterkrig mellan regering och fack i Storbritannien

De brittiska järnvägsarbetarna strejkar just nu. Sjukskötare, ambulanspersonal, gränspersonal och brevbärare har också flaggat för strids-åtgärder i jul- och nyårshelgen. Allt tyder på att konflikerna fortsätter långt in på nästa år.

”Grinchen”: så kallar den brittiska premiärministern Rishi Sunak ledaren för Mick Lynch, ledare för järnvägsarbetarförbundet RMT. Det är en vits på Mick Lynchs namn, och ett försök att utmåla järnvägsfackets strejk som ett sabotage mot vanligt folk. ”Facken ställer till det för miljoner människor, och har planerat in sina strejer på ett extra grymt sätt för att hindra folk från att resa i julhelgen.”

Mick Lynch har blivit rikskändis på ett sätt som få fackliga ledare i Storbritannien varit sedan gruvstrejkerna på 1980-talet. Han hyllas av många för sin raka sätt att uttrycka sig och behålla fattningen också när intervjuare försöker få honom att göra bort sig. Själv är han förvånad över att uppfattas som något slags fenomen. I en intervju i The Guardian säger han: ”En massa människor skulle kunna ha det här uppdraget och göra det jag gör. Det är det som medelklassjournalisterna blir så till sig över: att träffa någon som har ägnat fritiden åt att läsa in sig på saker och som klarar att argumentera mot arbetsgivarna fast de har ett manuellt jobb”.

Den konservativa regeringen har hittills vägrat att förhandla, utan anklagar de strejkande för att ställa orimliga krav och hålla landet som gisslan. En minister, Nadhim Zadhawi, uppmanade de strejkande sjukskötarna att godkänna lönebudet och att återgå till arbetet, med motiveringen att det spelar Putin i händerna att landet framstår som splittrat. ”Den här oenigheten är precis vad Putin vill se”. Pat Cullen, ledare för Royal College of Nursing, bet tillbaka: ”Att ta Rysslands krig i Ukraina som en ursäkt för en reallönesänkning för brittiska sjukskötare är ett nytt lågvattenmärke för den här regeringen”.

Åtminstone hittills har regeringen inte lyckats uppvigla allmänheten mot de strejkande. I synnerhet sjukskötarna har ett starkt folkligt stöd, men så har de också erbarmliga villkor. Deras reallöner har sjunkit med inte mindre än 20 procent de senaste tio åren. Inom den offentliga sjukvården, National Health Service, saknas över 50 000 sjukskötare. Lokala sjukhus oroar sig för att stormarknader ska öppna i deras geografiska närhet. Risken är nämligen att deras lågavlönade anställda säger upp sig och börjar fylla på butikshyllor till en högre lön än de får för sitt livsviktiga arbete på sjukhuset.

Så: sammantaget är det svårt för multimiljonären Rishi Sunak och hans ministrar att framstå som de vanliga väljarnas förkämpar medan strejkerna pågår. Det blir inte bättre av skandalen kring baronessan Michelle Mone, före detta entreprenör inom underkläder och viktminskningspiller, samt torymedlem i överhuset. När coronapandemin bröt ut lyckades hon och hennes man lobba till sig tiotals miljoner pund av skattemedel för att producera skyddsutrustning för vårdpersonal. Utrustningen visade sig oanvändbar, men pengarna försvann till olika konton i skatteparadis som tillhörde baronessan och hennes familjemedlemmar.

Premiärministern är pressad mellan å ena sidan sitt partis högerflank som är allergisk mot allt vad facklig verksamhet heter, och å andra sidan väljare som sympatiserar med vårdpersonal som tvingas vända sig till matbanker för att deras löner inte räcker till.

Tidningen The Independent skriver på ledarplats att lönerna i den privata sektorn stiger med cirka sju procent, något som lär få allt fler vprdanställda att säga upp sig. ”De har inte längre råd att subventionera NHS med sin tid och sina pengar. De är inte frivilligarbetare, de kan inte fortsätta gå med på reallönesänkningar, de borde kunna leva på sin lön.”

Cyniska personer menar att det här är de konservativas plan: att köra offentliga verksamheter, som NHS, i sank för att sedan sälja ut till privata multinationella koncerner och styra över pengarna till sig själva och partiets finansiärer. Låt oss hoppas att de får fel.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp