Ynkligt anklaga offren för allt tuffare arbetsmarknad
Javisst. Lagtingsman Anders Eriksson har alldeles rätt. Det finns säkert personer som lyfter utkomststöd som kunde må bättre av att ”skärpa till sig och ta tag i sina liv”. Några.
Lagtingsman Eriksson har också alldeles åt helsike fel när han antyder (och det gör han ju faktiskt) att det skulle finnas ett samband med kostnadsfri psykiatrisk vård och ökande kostnader för utkomststöd. Vad han säger är, i klartext, att det finns människor som för att det är så lätt att göra det fejkar psykisk sjukdom för att komma i åtnjutande av utkomststöd, och att tröskeln för att söka psykiatrisk hjälp är för låg.
Ursäkta mig, men det är struntprat. Det finns inga belägg för att det faktiskt är så.
Betydligt intressantare och mer konstruktivt vore det att diskutera varför utslagningen från arbetsmarknaden faktiskt ökar, också på Åland. Varför hamnar en långsamt men dock växande skara människor i långa sjukskrivningar och olika typer av stödåtgärder. Den åländska ekonomin går ju på högvarv. Företagen blomstrar.
Förändringstakten i företagen är hög. Ny teknik introduceras, nya kunskaper efterfrågas. Det händer att ledarskapet fallerar, att den som har svårt att hänga med i alla förändringar mobbas ut från en arbetsplats.
Går ett företag dåligt så börjar man ofelbart jaga kostnader. Den största kostnaden är alltid de anställda, så där börjar man spara. Efter ett tag har man sparat ner sig på ekrarna, och de slits snabbare utan gummidäck och luft i slangen.
Och, bästa Anders Eriksson, det är tyvärr inte bara de förment svaga och ynkliga som slås ut, utan de starka, duktiga och ambitiösa, de som vill räcka till överallt och klara av allt. Det om något är oroande.
Dem hjälper det inte att peka finger på, för det gör de så gott själva.