DELA

Åländsk kummin i gulaschen

    I dagens Matruta gör vi en kulinarisk retro-resa till Ungern och bakar kladdig kokoskaka.
    En av mina första matupplevelser utanför Norden var, håll i er nu, den ungerska maten.
    Det låter kanske inte så märkvärdigt, men efter en uppväxt i 1970-talet Österbotten där det skrevs stort i tidningen om när den första pizzerian kom till stan, var det mesta som inte var vanlig kött och potatis lite märkvärdigt.
    Den ungerska kycklingrätten Paprikas Csirke, med paprika och gräddfil, kan jag ännu återkalla till smaklökarna, liksom den panerade och stekta osten med remouladsås och den rikliga användningen av stark, mustig paprika.
    När chefredaktör Bladh gjorde sin partiledarintervju med Anders Eriksson (Åf) kom han som av en händelse över en försöksodlad påse kummin från åländsk mark. När jag stoppade näsan i påsen fick jag en stark längtan efter just ungersk gulasch, rejält kryddad, långkokt, efter alla konstens regler.
    Här kommer det alltså ett recept, återupplivat ur minnet med hjälp av Anta Erikssons kummin-odling.


    Ungersk gulyás
    Gulasch lagas på många olika sätt i Ungern men en sak är gemensamt: där serveras den med galuska, en sorts nudlar, och aldrig med ris eller potatis. En gulasch ska heller inte bli för torr. Gulasch har mer sås än en vanlig gryta men inte fullt så mycket att det blir en vattnig soppa.
    500 gr nötkött (grytbitar)
    50 g smör
    2 dl finhackad lök
    2 teskedar paprikapulver
    lite starkt paprikapulver
    1/2 tsk kumminfrön
    1-2 klyftor vitlök
    2 gula avlånga paprikor eller två gröna runda
    2 tomater
    600 gram potatis
    salt

    Skär köttet i bitar. Smält smöret och stek den mycket finhackade löken tills den blir genomskinlig, den får inte ta färg. Blanda ned paprikapulvret och stek ytterligare något under omrörning på svag värme. Lägg i köttet och blanda ordentligt. Salta och tillsätt pressad vitlök och de hela kumminfröna.
    Häll på några matskedar vatten och täck grytan med lock. Sjud på svag värme. Rör om ofta.
    Skär potatisen i ganska stora tärningar. Hacka tomaterna grovt och skiva paprikorna. När köttet börjar kännas mjukt tillsätter du potatisen, tomaterna och paprikabitarna. Rör om ordenligt och häll på så mycket vatten att det täcker. Sjud gulaschen tills potatisen är klar.
    En tumregel är att man egentligen inte kan koka gulaschen för länge, och att köttet helst ska falla sönder när man tittar strängt på det.


    Nudelklimp
    I gulaschen lägger man csipetke/tjippetke:
    1 1/4 dl vetemjöl
    1 litet ägg

    Vispa upp ägget och blanda ned mjölet till en fast deg. Nyp av bitar av degen och koka dem i mycket saltat vatten. När csipetken flyter upp till ytan är den klar.
    Ta upp den, t.ex. med hålslev och låt den rinna av. Lägg den sedan i gulaschen och servera allt med ett gott bröd samt gräddfil eller creme fraiche.


    Kaloribomb
    Om man inte sitter stadigt i sadeln efter den måltiden kan man toppa med följande kaka, en otroligt smaskig och lättbakad kaloribomb som smakar bäst när den fått stå ett dygn, och till riktigt starkt kaffe.


    Kokos- och chokladkaka
    150 gr smör
    150 gr hackad mjölkchoklad
    3 ägg
    2 dl socker
    1/2 dl farinsocker
    2 1/2 dl vetemjöl
    1 tsk vaniljsocker
    1 dl rostade kokosflingor

    Sätt ugnen på 200 grader. Sätt bakplåtspapper i botten på en springform. Rosta kokosen i torr stekpanna.
    Smält smöret på låg värme. Ta från värmen och häll i chokladen. Rör runt tills den smält. Blanda i ägg, socker, siktat vetemjöl och vaniljsocker samt kokos. Rör smeten slät, häll ner den i formen och grädda i 20 minuter.
    Kakan ska vara kladdig på gränsen till rinnig.
    Den som vill kan bryta av sötman till exempel med en skål körsbär.

    Nina Fellman

    nina.fellman@nyan.ax