DELA

Åländskt i hjärtat av Helsingfors

    Ett stenkast från riksdagen, granne till Forum, mittemot Sokos varuhus. Mer centralt än så kan man inte befinna sig i Helsingfors.
    Och här säljs numera en rad åländska produkter.
    Direkt när man kommer in i butiken Eat & Joy (ät och njut) står där en pyramid av Grannas äppeljuice. Bakom den ett bord med ypperliga godsaker och främst bland dem Mercedes handgjorda chokladpraliner.
    Strax intill finns Ingeborgs svartbröd från Torsholma.
    – Vi har bröd från Rosala också, men folk kommer hit enkom för Ingeborgs bröd, säger Aki Arjola, som förestår butiken i Glaspalatset.
    Stallhagens öl finns också och flera kontakter håller på att knytas.
    – Vi har känt till att det finns fina varor på Åland, säger Arjola, men det var Kenneth Nars som fick igång oss.
    Nars kom som bekant ut i somras med en matguide över Åland.


    250 leverantörer

    Butiken är inte väldigt stor, men välfylld. Hur många produkter man har vågar Arjola inte gissa, men leverantörerna är 250. Alla är små, alla levererar direkt till butiken, inget går via partihandeln. Det är småskaligt, ekologiskt och nära. Det är hela idén bakom butiken.
    Fast det började med restauranger. Ungefär som Skärgårdssmak i tiden satsade på att få varor direkt från lokala odlare så vill köksmästaren Markus Maulavirta bygga upp ett nätverk av lokala producenter. Och på den vägen är det.
    Fast Eat & Joy tar in ”lokala” varor från precis hela landet, från Åland till Lappland.
    Medan vi diskuterar de små producenternas problem att hitta kanaler till kunderna utan att uppslukas av jättarna kommer en dam in med ett par lådor nybakat bröd. Och så ytterligare några lådor. Och så ännu fler.
    Det är Tiina Bern, som varje dag levererar bröd från familjens bageri i Lahtis. Hennes man Steven bakar sju dagar i veckan, bland annat surbröd på vete, med surdegsrot som han hade med sig från Miami – det var där paret träffades i tiden när Tiina ville veta vem som hade bakat det goda brödet hon köpte!
    Att bröd är en passion hör man på Tiina, men hon medger att det inte i längden fungerar att jobba sju dagar i veckan. Det blir tufft.


    Kostar inte mer?

    För att få verksamheten att gå ihop måste små producenter inte bara jobba hårt. Priset ligger ofta också en bit över det vi betalar på supermarketarna.
    – Man kan inte diskutera matpriser i de termerna, säger Aki Arjola avvärjande.
    – Handgjord mat, ren, god. Det är något helt annat än industriell lågprismat. Går du till supermarketen så köper du stora mängder av något billigt, som du kanske använder bara en del av. Handlar du här så gör du ett medvetet val, du tänker efter vad du vill ha och betalar för det. I slutändan kostar det inte mer.
    Arjola kanske har rätt. Det är lättare att slösa med billiga kopior än med äkta vara.
    Men om man har bråttom – så som storstadsmänniskor ofta har – så finns det en nackdel med Eat & Joy. Det är väldigt svårt att slita sig därifrån.

    TEXT & FOTO:
    HARRIET TUOMINEN