DELA

Blomkålen en läckerhet

    En grönsak som alltid smakar bättre än man väntar sig när den ligger och ser ledsen ut i kylskåpet är blomkålen. Här kommer tre recept med varierande komplikationsnivå, men samtliga med utmärkt resultat.
    Och så en riktig kaloribomb till efterrätt. Kom ihåg att inte äta den för ofta!
    Rostad blomkål
    1 blomkålshuvud
    olivolja
    flingsalt

    Skiva blomkålen med mandolin eller så tunt du kan. Bred ut på en plåt och strö över salt och lite olivolja. Rosta i ugn ca 200 grader i 20 minuter. Den rostade blomkålen kan ätas som snacks eller som tillbehör till en kött- eller fiskrätt. Enkelt och supergott.

    Blomkålssoppa
    Följande recept på blomkålssoppa ger svenska tv-kocken Leila Lindholm. Receptet är beräknat för tio personer, och funkar med ett gott bröd till som en riktig kalasrätt.
    2 msk olivolja
    3 st vitlöksklyftor
    2 st purjolökar
    500 g potatis
    700 g blomkål
    1.5 l mjölk
    5 dl matlagningsgrädde
    3 st hönsbuljongtärningar
    1 msk vitvinsvinäger
    flingsalt
    svartpeppar från kvarn
    löjrom till garnering
    salladslök, skivad, till garnering

    Skala och finhacka vitlöken och skölj och hacka purjolöken. Skala och tärna potatisen och blomkålen i grova bitar.
    Fräs löken i oljan i en gryta utan att den får färg. Tillsätt potatis, blomkål, mjölk, grädde och buljong.
    Sjud grönsakerna under lock tills de är mjuka. Mixa till en soppa med stavmixer och smaksätt med vinäger, salt och peppar.
    Servera soppan varm eller kall med skivad salladslök och löjrom.

    Pasta, blomkål & chévreost
    för fyra personer
    1 blomkålshuvud
    200 g pasta penne
    4 dl mjölk
    4 ägg
    10 st soltorkade tomater
    2 msk kapris
    1 lök
    2 vitlöksklyftor
    chévreost

    Sätt ugnen på 225 grader. Koka pasta. När pastan nästan är färdigkokt, släng i den upphackade blomkålen och låt koka med en stund. Ta kastrullen av plattan och låt pastan och blomkålen rinna av ordentligt. Vispa ihop ägg och mjölk, krydda med salt och peppar (du kan även krydda med lite cayennepeppar om du vill).
    Hacka löken, de soltorkade tomaterna och skiva vitlöken i tunna skivor. Varva pastan med kapris, soltorkade tomater, lök och vitlök i en ugnsform och häll över mjölkblandningen så att pastan just och just blir täckt. Skiva chévreosten och lägg överst, peppra en aning, lägg in i mitten av ugnen. Efter cirka 30 minuter är middagen färdig. Lägg upp på tallrikar och garnera med basilika.

    Friterade chokladbollar
    Slutligen en dessert som inget har med blomkål att göra och som är krånglig och pillig att göra, men helt syndigt smaskig.
    ca 50 stycken.
    300 g mörk blockchoklad av god kvalitet, hackad
    2 dl vispgrädde
    kakaopulver, att dofta över
    olja, till fritering
    mjöl, att rulla i
    Frityrsmet:
    5 dl vetemjöl
    1 ½ msk potatismjöl eller maizena
    1 ½ msk matolja
    en nypa salt
    1 ägg
    2 äggvitor
    2 ¼ dl öl
    1 ½ msk strösocker

    Lägg den hackade chokladen i en skål. Fyll en kastrull till hälften med vatten och koka upp. Dra kastrullen av plattan och ställ skålen med chokladen ovanpå kastrullen, utan att den vidrör vattnet. Låt chokladen långsamt smälta, lyft sedan av skålen. Hetta upp grädden till kokpunkten i en liten kastrull. Häll den över chokladen och vispa tills blandningen är jämn. Skrapa ner blandningen från skålens kanter, täck över och kyl den lagom stel.
    Skeda ner den stelnade chokladen i en spritspåse och spritsa ut ca 50 små bollar på bakplåtspapper. Det gör inget om formen inte blir perfekt. Ställ in bollarna i kylskåpet tills de hårdnat, rulla dem sedan till jämnt runda bollar med händerna och använd kakaopulver för att förhindra att de klibbar för mycket. Lägg dem i frysen så de blir helt fasta.
    Blanda samman vetemjöl och potatismjöl till frityrsmeten i en stor skål och gör en grop i mitten. Tillsätt olja, salt och ägg och arbeta gradvis in mjölet. Rör ner ölet, lite i taget, när smeten är jämn. Fortsätt röra tills smeten är slät.
    Häll oljan i en fritös och värm upp den till 200ºC, eller fyll en stor, tjockbottnad stekpanna till en tredjedel med olja. Värm till medelvärme. Vispa äggvitorna styva, vispa ner sockret och vänd försiktigt ner dem i smeten. Ta ut två eller tre bollar åt gången ur frysen och rulla dem lätt i lite mjöl. Använd en tång till att doppa bollarna i smeten och lägg genast ner dem i den heta oljan. Fritera i 3-5 minuter eller tills de är gyllengula. Fritera inte för många åt gången, då sjunker oljans temperatur. lyft genast upp dem och låt dem rinna av på hushållspapper. Upprepa med de återstående bollarna.
    Pudra dem lätt med kakaopulver före serveringen, servera dem varma med vaniljglass.
    Nina Fellman