Bullfest, bullfest hela dan’
Den mest hemtrevliga doften är kanelbullens.
Att komma till ett kök där någon just tagit ut en plåt med nygräddade bullar är trygghet, omsorg och ganska mycket farmor.
Finns himlen doftar den nygräddade bullar.
Det är kanelbullens dag i dag. Ett kommersiellt jippo, förvisso, men varför skulle inte en så doftande och gyllene sak som kanelbullen kunna firas lite extra.
Dagens matruta sätter kanelbullen och kanelbullens kusiner i centrum. Det är bara att gräva fram degkrokarna och snurra bullen.
Grundrecept för kanelbullar
(Cirka 30 st. Receptet går bra att halvera)
250 gram smör
1 l mjölk
100 gram jäst
1 msk kardemumma
1 tsk salt
4 dl socker
2,5-3 l vetemjöl
rumstempererat smör
kanel
socker
Smält smöret. Häll i mjölken och värm till 37 grader. Häll över i en stor bunke, blanda i jäst och alla andra ingredienser. Bearbeta degen med degkrokar, för hand eller i maskin tills konsistensen är fast och degen släpper från kanterna. Häll inte i allt mjöl på en gång, pröva dig fram.
Låt degen jäsa 30 minuter.
Kavla ut degen och bred på smör. Strö över rikligt med kanel och socker. Rulla ihop degen, skär av bitar, låt jäsa på plåt ytterligare 30 minuter. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda 10 minuter i 220 grader.
Kusiner
Kanelbullen går att variera i det oändliga. Fyllningen kan vara i princip vad som helst. Här är några exempel som gör kanelbullen något vildare, något galnare och något mer mormorsaktig.
Bananbullar
3 skivade bananer
½ dl chokladsås på tub
1 dl hackade nötter
Hallon-kokosbullar
½ liter hallon, frysta eller färska
1 dl kokos
Vanilj-vinbärsbullar
3 dl marsankräm
4 dl röda vinbär
några nypor socker
Apelsinbullar
100 g syltat apelsinskal
1 dl russin
rivet skal från en apelsin
Äppelbullar
Äppeltärningar från 3 äpplen
50 gram smör
1 dl strösocker
1 tsk kanel
Kokosbullar
2 dl kokosflingor
½ dl grädde eller mjölk
rivet skal från en citron
100 g rumsvarmt smör
½ dl socker
Lägg kokosflingorna i grädde och riv i citronskalet. Låt blandningen stå och dra en timme. Rör sedan smör och socker pösigt. Rör samman smörblandningen med kokosen och bred över degen.
Havrebullar
100 g smält smör
1 dl socker
1-2 dl hackad mandel
2 dl havregryn
De bästa bullarna
Till sist mina absoluta favoritbullar. Då mitt barn i en avlägsen framtid kommer hem från skolan är det de här bullarna jag tänker mig att jag bakat.
De är enkla att göra eftersom de bara jäser en gång och man behöver inget bakbord. Det är bara att rulla lagom stora bullar direkt från bunken.
Receptet kommer från ”Konditorns bästa” av Signe Maria Bengtsson. Boken är också i övrigt en fantastisk kakbok.
Godisbullar
200 g smör
5 dl mjölk
75 g jäst
1½ dl socker
1 tsk salt
2 tsk kardemumma
1 ägg
1½ l vetemjöl
Fyllning:
3 dl vaniljkräm
200 g mandelmassa
Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken. Smula sönder jästen i degbunken och tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg och det ljumma degspadet. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen blank och smidig, gärna i maskin eller med degkrokar. Låt jäsa 5 minuter.
Baka ut degen till runda bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ett djupt hål med tummen i varje bulle och fyll hålet med vaniljkräm och mandelmassa. Låt bullarna jäsa i 40 minuter.
Grädda i 250 grader i cirka 10 minuter. Om man vill kan man pensla de varma bullarna med smält smör och doppa dem i strösocker.
Glutenfri variant av de bästa bullarna
Följ receptet ovan med tillsätt 2 msk fiberhusk tillsammans med jästen. Låt stå och svälla 5 minuter innan du tillsätter övriga ingredienser.
Byt ut vetemjölet mot glutenfritt ljust mjöl (Pirkkas är bäst). Ordentlig knådning med degkrokar krävs för att degen skall bli smidig.