Enkelt till både fika och fest
Kanske är vinterns största mathelger över nu, när vi gjort paj av sista skinkkanten och pustar ut efter nyårsfilén.
Men då finns istället alla möjligheter att bjuda på lättlagad men gott – utan ”måsten”.
Jag är definitivt inte en naturlig kung i köket, alltså inte en sådan person som kastar i hop smarriga rätter av det som ”råkar finns hemma”.
Om jag ska bjuda på något gott krävs recept att utgå i från och helst ska det inte ta lång tid och inte kräva omständliga förberedelser
I min kompiskrets ingår flertalet vänner som har en liknande inställning. Genom åren har det därför dykt upp några klassiska recept som återkommer gång på gång, på allt från fika till fest – och detta utan att någon någonsin tröttnar. Det är enkelt att laga och samtidigt gott.
Jag har ingen aning om varifrån recepten kommer ursprungligen, men här återges de under namnen de fått i min receptsamling.
Kladdkaka från Brusta
90 g smör
1,5 dl mjöl
3 dl socker
4 msk kakao
1 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna lite.
Rör i hop alla ingredienser i en bunke och rör sedan ner det smälta smöret.
Grädda i cirka 15 minuter. Längre om du vill ha mindre kladd i mitten.
Åsikterna går i sär om vad som ska serveras till denna kladdkaka. Goda alternativ är vispad grädde, bär, sylt eller vaniljglass. Eller kanske alltihop?
Pernillas kräftsoppa
2 klickar smör
2 msk mjöl
6 dl vatten
2 tärningar fiskbuljong
2 dl matlagningsgrädde
2 dl creme fraiche
2 rivna morötter
400 gram kräftost
Hackad dill
Svartpeppar
Paprikapulver
1 burk kräftstjärtar
Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölet. Häll därefter i vattnet och sedan buljongtärningarna.
Därefter är det bara att lägga i övriga ingredienser på rad, utom kräftstjärtarna, och låt soppan koka upp. Koka bara någon minut, så att de rivna morötterna behåller lite tuggmotstånd.
Kräftstjärtarna kan endera fördelas i varje sopptallrik eller röras ner i soppan strax innan servering. Stjärtarna ska absolut inte kokas för då blir det som att tugga på gummi.
Dill, svartpeppar och paprikapulver används efter tycke och smak.
Denna soppa kan varieras mycket med enkla medel. Byt ut kräftorna mot räkor så blir det billigare. Använd vanlig smältost istället för kräftost så blir det mindre salt. Sätt i mer morot för att få en matigare soppa och så vidare.
Denna soppmängd räckte gott och väl till förrätt till sju personer vid senaste nyårssupé. Men soppan fungerar lika bra som huvudrätt till tre-fyra personer. Servera gärna rostat bröd eller baguette som tillbehör.
Sophies smörgåstårta
I detta recept saknas mängdangivelser, detta eftersom mängden är så beroende av hur stor eller hög tårta du vill göra och vilka smaker du vill lyfta fram. Se ingredienslistan som en inspirationskälla och smaka dig fram.
Formbröd eller rostbröd, som tårtbotten
Basröra:
Majonäs
Creme fraiche
Gräddfil
Vitpeppar
Salt
Tårtlager 1:
Skinka, i små bitar
Smörgåsgurka, hackad
Italiensk salladskrydda
Tårtlager 2:
Räkor, skalade och gärna hackade
Scharlottenlök, strimlad
Dill
Chilisås
Citronpeppar
Använd hälften av basen till skink- och gurkröran och resten till räkröran. Varva bröd och röror, en smak per varv, till valfri höjd eller bredd. Blöt gärna brödet med lite mjölk i varje varv och låt gärna smörgåstårtan vila i kylen över natten så blir det saftigare. Använd basröra för att täcka in tårtan, så den blir vit och fin. Sedan kan du dekorera med skinka, ägg och grönsaker innan servering.