DELA

Få ordnin g på arbetslunchen

    Vi vet hur det är. Ibland en smörgås, ibland ett äpple, ibland något hemifrån och ibland bara en kopp kaffe. Lunchen har ingen hög status och ändå är den så viktig.
    Det här vill marthorna ändra på.
    Gå in på nätet på www.martha.fi, klicka på bilden med de två glasen och du får fram broschyren Lunchboxen. Läs och lär. Och njut!
    Marthaförbundets hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson och Solveig Backström var i lördags på Åland och startade projektet Lunchboxen. Nu skall det spridas vidare ut över Svenskfinland.
    Varför?
    – Lunchen är viktig för att vi skall orka hela arbetsdagen. Det är dyrt att gå ut och äta och om man tar lunchbox med hemifrån så kan man dessutom påverka mängden salt, socker, fett och annat i maten, säger Elisabeth Eriksson.


    Bra för miljön

    Hon är full av goda – och smarta – argument. Idén är nämligen att man tar tillvara det som blir över av middagsmaten kvällen innan istället för att slänga bort resterna.
    – Det slängs väldigt mycket mat. Det är slöseri och det är illa för miljön.
    Om man till exempel har kyckling och ris till middag så kan man göra en sallad med rester av kycklingen eller fylla tacos. Man kan lägga rester i en sallad eller man kan göra en wok, där passar det mesta, tipsar Elisabeth Eriksson.
    – Många vet inte hur man skall göra, de känner sig litet handfallna. Många kanske inte heller vill äta samma mat två dagar i rad.
    Men man behöver inte äta samma sak, man gör något nytt av resterna. Och om man hör till dem som kan beräkna exakt, så att det inte blir några rester, så gör man helt enkelt en större sats så man kan fylla sin lunchbox.


    Behövs en paus

    Det är inte bara viktigt med mat, det är också viktigt att få en andhämtningspaus.
    – Jag har förstått att det till exempel inom hemvården och städbranschen är svårt att få en lugn stund för att äta. Men den behövs. Det räcker med kanske 20 minuter, bara man kan sätta sig ner i lugn och ro, prata med kollegerna eller vara för sig själv. Det ger välbefinnande och det gynnar också arbetsgivaren.
    Broschyren påminner också om att vi behöver mellanmål och den ger förslag på måltidsrytmer. Den innehåller mycket matnyttigt förutom receptdelen.
    Broschyren är skriven av Elisabeth Eriksson och näringsexperten Olli Ilander. De förföriska bilderna har tagits av Charlotta Boucht.
    Några recept
    Här följer exempel på recept i broschyren. För varje recept anges hur många portioner det räcker till och vad maten kostar.
    Fyllda pannkakor
    Hade ni plättkalas i går? Lägg undan 1-2 plättar till morgondagens lunch. Speltmjölet gör dem både godare och nyttigare.
    För 6 stora pannkakor:
    2 dl speltmjöl
    2 ägg
    4 dl mjölk
    0,5 krm salt
    matfett till stekning

    Vispa först ihop mjöl och mjölk, vispa sedan i äggen. Låt smeten stå och svälla i 20 minuter. Grädda plättarna som vanligt. Eftersom spelt är grövre än vanligt vetemjöl måste du vispa runt i smeten innan du gräddar plättarna.
    Fyll pannkaksrullen med till exempel en skiva rökt skinka, chili con carne, grynost, fisk, kikärter eller soltorkad tomat. Eller med någonting annat du gillar. Servera med en sallad på tomat och rucola.
    Priset för 6 stora pannkakor är 1,77 euro och för fyllning och tomatrucolasallad 0,84 euro. Det blir totalt 2,50 euro för alltsammans.
    Broccolipaj
    Pajer är gott. Och det är enkelt att ta med sig en överbliven bit som lunch kompletterad med färska grönsaker.
    4-6 portioner
    Pajbotten:
    1 dl speltmjöl
    1,5 dl vetemjöl
    100 g kvark
    0,5 dl rypsolja
    1 krm örtsalt
    Fyllning:
    2 vitlöksklyftor
    100 g broccoli (eller annan kål)
    1 dl svarta oliver (utan kärnor)
    100 g fetaost
    50 g riven ost
    2 ägg
    2 dl mjölk
    salt och peppar

    Blanda ihop alla ingredienser till pajbottnen. Tryck ut i pajform och ställ formen kallt medan du gör fyllningen.
    Koka broccolin lätt och låt rinna av ordentligt. Dela broccolin i mindre bitar, som du lägger i pajskalet. Lägg i fetaosten och den rivna osten. Vispa ihop mjölk, ägg, pressad vitlök och kryddor och häll ner i pajskalet. Grädda i 200 grader ca 30 minuter, eller tills allt har stelnat och fått färg.
    Servera med säsongens grönsaker.


    Många soppor

    I broschyren finns också många förslag på soppor och en intressant prisjämförelse. Spenatsoppa med hårdkokt ägg, bröd och smör kostar 1,29 per portion – det är ca 3 dl – om man gör den själv, 2,05 i frysdisken, 2,76 som halvfabrikat och 6,60 på restaurang.
    Visst är det skillnad!