Kryddor bara för smakens skull?
Mat utan salt och peppar, det är nästan inte möjligt i Norden.
I Indien klarar man sig utan curry, i Centralamerika inte utan cayennepeppar, i Afrika inte utan kardemumma och så vidare.
Varför dominerar olika smaker på olika håll i världen?
– Här i Norden kryddar vi enbart för smakens skull. Men kryddor är mycket mer än så, kryddor påverkar kroppen på olika sätt.
Det säger kocken Benn Haidari, som kan både afrikansk och europeisk mat och litet till. Han håller en kurs på Medis om kryddor och kryddblandningar den 25 oktober med såväl teori som praktik.
När man runtom i världen använder peppar, ingefära, nejlika, kanel och mycket annat i maten så handlar det enligt honom om att påverka kroppen på olika sätt. Kryddorna har ofta medicinska egenskaper, som många i dag har glömt.
Alla blandningar
Och så finns alla kryddblandningar, som också de smakar och doftar olika i olika delar av världen. Att tapenade gjord på oliver hör hemma i Medelhavsområdet vet de flesta numera. Och harissa – ibland stark som eld – hör hemma i Nordafrika. Men vad innehåller blandningarna? Det får man också veta på kursen.
Matrutan ger några exempel, men det handlar enbart om olika ingredienser. Mängder och proportioner får man antingen smaka sig fram till eller gå till kursen för att höra mera om. Det finns nämligen inga mängder i det material som finns hos Medis!
Harissa
chilipeppar
kummin
korianderfrö
kryddnejlika
olivolja
salt
Den kryddiga tunisiska såsen Harissa är ofta basen i nordafrikanska soppor och grytor, som serveras med couscous, berättar Benn.
Men eftersom Tunisien inte är så långt från södra Europa, så kan man få harissa också till italiensk pasta. Rätter och kryddor vandrar, liksom människor.
Nam prik
Nam prik är en thailändsk kryddsås och betyder egentligen chilisås.
Ingredienser:
vinäger
socker
chilipeppar
limejuice
vitlök
tamarind
koriander
Benn berättar att det finns många olika varianter av Nam prik i Thailand, ofta smaksatta så att de passar till viss mat, som kyckling, fisk eller grönsaker. Kryddorna som ger smak åt såsen varierar från region till region. Förteckningen över ingredienser här kan utökas med eller bytas ut mot till exempel koriander, tamarind, frukt och nötter.
Lindrar och botar
Kryddor är alltså inte bara smak utan också effekt. Vissa rätter kryddas på ett visst sätt för att till exempel motverka uppblåst mage, som kan orsakas av någon annan ingrediens. Kunde man tänka sig åtminstone.
Benn Haidari har en lång rad exempel på vad olika kryddor gör för nytta. Gurkmeja anses ha effekt i kampen mot cancer, men finns också med i forskningen kring Alzheimers sjukdom.
Kryddnejlika har antibakteriella egenskaper. Åtminstone de i den äldre generationen minns att det ibland smakade och doftade kryddnejlika hos tandläkaren. Där var det den bedövande egenskapen som kom till användning.
Ingefära är bra för magen och hjälper till att smälta fet mat, men den kan också få ner feber och stimulera blodcirkulationen.
Olja av muskotnöt stimulerar hjärnan, och så vidare.
Ring Medis
Vill du veta mera? Siv Ekström på Medis säger att det än så länge finns några platser kvar till kursen. Tag kontakt med kansliet om du vill vara med.
Men för alla dem som inte får rum, eller som inte har lämpligt just den dagen, kunde man önska att Medis skulle ge ut Benn Haidaris kryddblandningar, gärna med litet förklarande text, i en enkel digital form mot liten ersättning.